terug naar 'boeken'
 
start | boeken | verfilmingen | leven | links

Djup ( 2004)
Diepte (1 september 2006)

Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog lopen de militaire spanningen tussen Duitsland en Rusland hoog op. Voor de veiligheid van de vloot zoekt het neutrale Zweden naar een meer beschermd gelegen route langs de grillige kust. Er is maar één man die zo’n opdracht kan uitvoeren: Lars Tobiasson-Svartman, een in zichzelf gekeerde dieptemeter. Hij drukt alles uit in maten en afstanden, ook de verhoudingen tussen mensen. Zelfs in de relatie met zijn echtgenote is hij niet op zoek naar intimiteit, maar naar het scheppen van afstand. Als hij tijdens zijn tocht een vrouw ontmoet die alleen op een rotsachtig eiland woont, verliest hij de controle over zijn gevoelens. De verhouding tussen de dieptemeter en de vrouw is het begin van een verhaal vol spannende wendingen.


In de "Norrköpings Tidningar" en in de "Barometer" schrijft Inger Dahlman: "In de veelzijdige roman "Djup" ‘schrijft Mankell over eenzaamheid, leugen en misdaad. Mankell is in topvorm. Het is een spannend verhaal met geraffineerde vondsten.

"Dit is een duidelijk geschreven roman waarin Mankell het aantal personages beperkt heeft. De schrijver toont zich sober in zijn taalgebruik, hij werkt toe naar een heldere en transparante beschrijving. Het resultaat is indrukwekkend - Gunnar Bergdahl in het "Helsingborgs Dagblad".

Ontrouw, zelfbedrog en leugens worden onderzocht in deze nieuwe roman van Henning Mankell. Is de verdorvenheid van deze tijd een ander woord voor leegte? Een peilloze diepte zonder bodem?


Kennedy’s brein (Kennedys hjärna)

Alles wijst er op dat de jonge Henrik Cantor zelfmoord heeft gepleegd. Maar zijn ouders geloven het niet en ze starten een onderzoek. ‘Kennedy’s brain’ zo heet de nieuwe misdaadroman van Henning Mankell.

Op een dag in de herfst van 2004 gaat de Zweedse archeologe Louise Cantor vanuit Griekenland naar Zweden om een conferentie bij te wonen. Ze zal in Zweden haar zoon Henrik ontmoeten maar hij komt niet opdagen. Als ze naar zijn flat gaat, vindt ze hem. Dood. Alles wijst op zelfmoord, maar Louise weigert dit te geloven.
Samen met haar ex-man Aron Cantor probeert ze de laatste periode uit het leven van Henrik te reconstrueren. Dit leidt naar een wereld waarin mensen de gevolgen van de aids-epidemie willen uitbuiten. Van cynische zakenlieden die bloed verkopen tot onderzoekteams die omstreden testen uitvoeren in hun jacht op een vaccin. Maar ook naar drugdealers die een nieuwe bron van inkomsten aanboren door het verkopen van geneesmiddelen ter bestrijding van Aids.
Louise en Aron realiseren zich dat ze – evenals hun zoon – hun leven riskeren als ze sporen volgen richting machtige financiële instituties of andere centra van de macht . Maar ze zijn begonnen en ze kunnen niet meer terug. Kennedy's brain (Kennedys hjärna) is een adembenemend verhaal over de collectieve leugen die regeert in Europa en de Westerse wereld ten tijde van het Aids-tijdperk..