start | boeken | auteur | links
Thomas Harris werd in 1940 geboren in Jackson, Tennessee. Toen hij nog vrij jong was verhuisde het gezin naar de geboorteplaats van zijn vader (William), het plaatsje Rich in Mississippi, zodat zijn vader kon gaan ‘boeren’. Thomas ging naar de Clarksdale High School waar zijn moeder lerares biologie was. Zijn moeder heeft aangegeven dat Thomas als kind veel tijd besteedde aan lezen en schrijven en dat Hemmingway zijn favoriete auteur was. De regels zijn streng in Rich, Mississippi, zowel voor jongens als voor meisjes. Wie zich niet aanpast valt snel buiten de groep. Thomas wordt gezien als een buitenbeentje. Hij is een individualist, niet sportief en houdt ook niet van jagen en vissen, wel van lezen. In zijn latere tienerjaren verlaat Thomas Harris zijn woonplaats en gaat Engels studeren aan de Taylor Universiteit in Waco, Texas. Tijdens zijn studie verdient hij een beetje bij als reporter bij Waco Tribute Herald en hij schrijft enkele macabere verhalen die hij aan tijdschriften verkoopt. Hij trouwt met studiegenoot Harriet en het paar krijgt een dochter - Anne. Maar het huwelijk houdt slechts kort stand en er volgt een scheiding. In deze periode sterft ook Thomas' vader. Harris vertrekt naar Europa en reist daar een poosje rond. In 1968 krijgt hij een baan bij de Associated Press in New York als misdaadverslaggever. Dit heeft hij gedaan tot 1974. In deze functie doet hij inspiratie op voor zijn latere boeken. Zijn eerste boek, ‘Black Sunday’(Zwarte zondag), heeft als thema Arabische terroristen in combinatie met een Vietnam-veteraan. Er moet een bom geplaatst worden tijdens de 'Super Bowl'. Dit boek verscheen in 1975. Het werd een bestseller en er volgde een film. Harris pleegt erg veel research en zijn tweede boek 'Red Dragon' kwam onder andere hierdoor pas uit in 1981. Het is het verhaal van een FBI agent die op zoek is naar een seriemoordenaar. Het is tevens de eerste kennismaking met de psychiater Hannibal Lecter, de inmiddels wereldwijd bekende hoofdpersoon uit 'The Silence of the Lambs'. Ook 'Red Dragon' was populair en werd verfilm. En toen verscheen 'The Silence of the Lambs' in 1988. Tot op heden wordt dit boek beschouwd als een meesterwerk. Thomas Harris vertelt het verhaal van Clarice Starlings' zoektocht naar een krankzinnige moordenaar genaamd Buffalo Bill. Hij doodt jonge vrouwen en gebruikt hun huid om er een jas van te maken. De meest indrukwekkende persoon in dit boek is Hannibal Lecter. Hij weet iets over Buffalo Bill en wil Clarice de informatie geven als hij een tegenprestatie krijgt. Het verhaal is zo fascinerend omdat het inzicht geeft in ‘gekte’ gecombineerd met ‘een briljante geest’. De roman werd een groot succes, maar de grote hype kwam pas toen de film verscheen onder regie van Jonathan Demme. Overal ter wereld waren er lovende kritieken en de film won vijf Oscars.
Thomas Harris heeft huizen in Rich, Mississippi; Long Island, New York; en Miami, Florida. Hij is erg gesteld op zijn privacy en verschijnt weinig in het openbaar. Zijn stijl kenmerkt zich door gedetailleerde, levensechte beschrijvingen. Om zover te komen moet hij veel research plegen. Door het succes van ‘De schreeuw van het lam’ werden zijn vorige boeken extra geliefd en kwam er een soort 'revival'. Tot op de dag van vandaag zijn ze de boekhandels te vinden. Hannibal verscheen in 1999, met wederom Hannibal Lecter in een prominente rol. Deze keer waren de kritieken verdeeld. Maar de film heeft veel geld opgebracht en de rol van Hannibal Lecter werd wederom met veel overtuiging vertolkt door Anthony Hopkins.
Ik kan me nog goed herinneren dat ik ‘De schreeuw van het lam’ las. Het was toen net uit. Ik vond het een geweldige sensatie. Superspannend en erg intrigerend vanwege de ongewone en 'krankzinnige' misdadigers. Als je dit kunt schrijven, dan moet je veel inzicht hebben in de menselijke geest. Jammer dat Thomas Harris niet meer boeken geschreven heeft.