naam
start | boeken | auteur | verfilmingen | links
 

Ira Levin was de zoon van Charles en Beatrice Levin en werd op 27 augustus 1929 geboren in New York. Al op jonge leeftijd wilde hij al schrijver worden. Hij studeerde af aan de universiteit van New York in filosofie en Engels. Daarna moest hij in dienst maar zijn ambitie als schrijver bleef overeind. In 1960 trouwde hij met Gabrielle Aronsohn. Ze kregen drie zonen. In 1968 scheidde het echtpaar.

Zijn eerste boek was A Kiss Before Dying. Het werd een klassieker binnen de misdaadliteratuur. De auteur schreef het boek toen hij 22 jaar oud was. Het verhaal wordt in drie delen verteld vanuit drie verschillende karakters.
Lovende recensies in Amerikaanse kranten waren het gevolg evenals een Edgar Allen Poe Award.
Het boek registreert de denkwereld van een seriemoordenaar - die tot op het allerlaatste moment - terwijl hij aan één hand boven een vat kokend koper hangt - alles onder controle denkt te hebben. A Kiss Before Dying is een klassieker en was van grote invloed op de huidige misdaadliteratuur. Een boek dat niet gedateerd is geraakt en nog steeds wordt uitgegeven.
Daarna duurde het 14 jaar voordat er een nieuw boek verscheen. In tussentijd schreef Levin theaterstukken

In 1967 verscheen Rosemary’s baby. Ook dit boek is beroemd geworden mede vanwege de verfilming met in de hoofdrol Mia Farrow.
Daarna publiceerde de auteur: This Perfect Day en The Stepford Wives. Het waren opmerkelijke verhalen die goed gerecenseerd werden. In The Stepford Wives lijkt Ira Levin te reageren op de feministische beweging. Dit doet hij met humor. In The Boys from Brazil wordt een verhaal verteld met veel verwijzingen naar de realiteit. Yakov Liberman lijkt op Simon Weisenthal. Het verhaal riep veel op, Josef Mengele en zijn praktijken werden weer actueel.

Ira Levin was altijd actief bezig met theater. Deathtrap (1978) was een succesvolle theaterproductie en is meer dan vier jaar opgevoerd op Broadway. In dit stuk is eveneens sprake van thrillerelementen. In Washington Post Book World schreef ene James Lardner dat het lijkt alsof Levin een voordurende preoccupatie heeft met duistere thema’s.
Levin is ‘een slow writer’, wordt wel gezegd. Het schijnt dat hij zes jaar heeft geschreven aan Rosemary’s baby.

In 1990 verscheen, nadat het lange tijd stil was geweest, Sliver. Dit boek werd positief ontvangen en verfilmd met Sharon Stone in een hoofdrol. En daarna verscheen in 1997 De zoon van Rosemary. Dit boek werd afgebrand in meerdere recensies.
Overeind blijft dat Ira Levin een bijzondere schrijver was die ‘eigen' en herkenbare boeken heeft geschreven.
Op maandag 12 november 2007 stierf hij aan de gevolgen van een hartaanval. Hij was 78 jaar.