naar start | a | b | c | d | e | f | g | h | i | j | k | l | m | n | o | p | q | r | s | t | u | v | w | x | y | z
Het leugenhuis (2008) Anne B. Ragde ***** (roman)
Ontroerend en humoristisch

Anna Neshov ligt op sterven, het is de vooravond van Kerstmis. Ze woont op een verlaten boerderij, samen met haar zoon en haar man. Haar zoon heet Tor. Daarnaast heeft ze nog twee zonen maar zij zijn al tijden niet meer op de boerderij geweest. Ooit waren er ruzies en het gevolg was dat er verwijdering is ontstaan tussen familieleden. Nu het levenseinde van de moeder nadert voelt de oudste zoon - Tor - de plicht om zijn broers te verwittigen. Hun namen luiden Margido en Erlend. Daarnaast heeft Tor zelf een dochter, zij heet Torunn. Zij heeft haar oma slechts één keer ontmoet, ze is opgegroeid bij haar moeder. Tor stelt zijn broers en dochter op de hoogte van het naderende einde en de familieleden reizen af naar hun geboortegrond.

Anne B. Ragde heeft Het leugenhuis prachtig opgebouwd. Een intro maakt de lezer benieuwd naar de persoon die vanuit het verleden beschreven wordt.  Vervolgens introduceert ze de broers  en hun leven. Dit doet ze indringend en beeldend. Hun dagelijkse leven en werk worden in kernachtige zinnen geschetst waardoor hoofdpersonen gestalte krijgen.   

De oudste zoon Tor houdt  varkens op de oude boerderij. Het is zijn lust en zijn leven. De schrijfster weet ongetwijfeld veel over deze dieren. Dat blijkt uit de informatie die ze geeft en de liefde waarmee ze schrijft. Dit geldt overigens niet alleen voor varkens maar ook voor de Noorse omgeving en de werkzaamheden van de andere broers en de dochter. Anne B. Ragde geeft zelf aan in interviews dat ze veel uit eigen ervaringen heeft geput. Dat komt over.  Haar nauwkeurige en levendige beschrijvingen leveren krachtige beelden op.

Vanaf het begin is de grote vraag wat er in deze familie is gebeurd.  Waarom leeft de ene broer in Denemarken en komt de andere broer nooit thuis? Waardoor is verwijdering ontstaan? Langzaamaan licht Anne B. Ragde tipjes van sluiers op.

Tor kijkt vanuit zijn perspectief naar zijn moeder en naar het leven dat ze gezamenlijk leiden op de boerderij. De vader speelt nauwelijks een rol. Hij houdt zich erg afzijdig en wordt genegeerd. Zijn natje en zijn droogje krijgt hij en daarmee is alles gezegd. Hij lijkt op een huisdier dat eten vindt in een voederbak. De varkens leiden een meer liefdevol bestaan. Het leven op de boerderij wordt door ogen van anderen een heel ander leven dan door de ogen van bewoners.  
Tegen het einde van het boek volgt een onthulling die een totaal ander perspectief biedt en stof tot nadenken geeft over hoe en waarom. De epiloog onthult en sluit mooi aan bij de proloog.

Het leugenhuis ontroert, is vertederend maar ook komisch en humoristisch. Een prachtige mix die constante aandacht afdwingt  en motiveert tot koortsachtig verder lezen!  
Een spannende roman én een prachtig, ontroerend en humoristisch boek.

Er komt een vervolg!  Wanneer zou de vertaler klaar zijn? ….
Het wenshuis (2009) Anne B. Ragde **** (roman)

Na Het Leugenhuis dat in 2008 verscheen, vroeg ik mij af wanneer de vertaler klaar zou zijn met de vertaling van de tweede deel uit de driedelige serie van Anne B. Ragde rondom een Noorse varkensboer en zijn familie. Het tweede deel is inmiddels verschenen onder de titel Het wenshuis en staat opnieuw garant voor vele uren leesplezier.  

Na een opzienbarende onthulling aan het eind van deel 1 schetst de schrijfster in Het wenshuis de levens van de vier familieleden na de dood van de oude moeder.
Tor, de varkensboer leeft zijn sobere leven met zijn vader op de oude, vervallen varkensboerderij. Er is weinig geld, ze kunnen niet tot nauwelijks rond komen.
Margido is begrafenisondernemer, hij houdt van zijn vak en zorgt dat de doden een waardige begrafenis krijgen.
Erlund, de jongste broer woont in Kopenhagen met zijn vriend Krumme, ze zijn levensgenieters, houden van het mooie, maar ook op hun pad liggen grote en kleine zorgen. Dan is er nog de dochter van Tor, Torunn genaamd. Zij traint honden, vindt een liefde en troost haar treurende moeder.
Deze personages leven hun leven, zien elkaar niet of nauwelijks maar de band die ontstaan is sinds de dood van de moeder is merkbaar in het telefonisch contact en in de hoofden van de mensen. Meer onthullen over het verloop van het verhaal kan een deel van het leesplezier bederven, vandaar dat het blijft bij deze globale beschrijving.  

Anne B. Ragde levert met Het wenshuis weer een heerlijk boek af. Het is humoristisch en weemoedig, spannend en ontspannend. Het is een verhaal over tegenstellingen. Over de oude wereld en de nieuwe tijd. Over het verschil tussen stad en platteland, over veranderende waarden en normen. Maar ook over hoe verschillend mensen kunnen omgaan met uitingen van liefde.  
Het kost de lezer geen enkele moeite om in het boek te komen en geboeid te blijven.  Aan het eind van het verhaal is er een spannende finale met een forse cliffhanger die doet verlangen naar het derde en laatste deel van deze trilogie.

Anne B. Ragde heeft de hoge verwachtingen die waren ontstaan na Het Leugenhuis ingelost. Een tip: begin bij deel 1.
Voorlopig zit er niets anders op dan uit te zien naar het derde en laatste deel. Het is te hopen dat de Noorse tv-serie die gemaakt werd naar aanleiding van de trilogie vertoond wordt op de Nederlandse tv!
Het droomhuis (2011) Anne B. Ragde (roman) ****


Eindelijk was het dan zover. Het derde deel uit de serie rondom de Neshov-boerderij van Anne B. Ragde is verschenen. De cliffhanger die het einde van het tweede deel markeerde, wordt onthuld.

Torunn verblijft samen met haar oude grootvader op de boerderij en doet er alles aan om puin te ruimen en de boel draaiende te houden. Dat valt niet mee, want alles straalt vergane glorie uit en geld is er niet. Het gaat niet goed met Torunn, ze heeft veel last van schuldgevoelens en is depressief. Maar met liefdevolle inspanning verzorgt ze de oude man en de varkens.

Ondertussen heerst er bij haar oom en zijn partner in Kopenhagen opwinding. Zij verwachten namelijk baby’s, samen met het lesbische stel Jytte en Lizzi. Ze fantaseren over hun aanstaande kinderen en kunnen bijna niet wachten tot het wonder is geschied. Oom Margido - de begrafenisondernemer - leeft verder voor zijn uitvaartbedrijf en voor zijn kleine, bescheiden genoegens. Margido probeert altijd zoveel mogelijk hetzelfde te laten Wel heeft hij het plan opgevat de opslag van de doodskisten te verplaatsen naar de Neshov-boerderij. Dit zal Torunn weer geld opleveren, ze heeft immers ernstige geldzorgen.  

Dit derde deel is weer een feest der herkenning. De personages zijn onveranderd, soms tragisch, soms humoristisch maar altijd met een milde pen geschetst. Familieperikelen worden afgewisseld met verhalen over het leven in de natuur op de oude boerderij en het mondaine leven in een grote stad. Platteland versus stad, oude versus nieuwe tijden. Hectiek tegenover dagen die verglijden. Gelukkig is aan het eind van Het droomhuis niet alles goed gekomen, dat zou niet gepast hebben bij deze serie boeken. Misschien kan een conclusie zijn dat de personages hun eigen, zelf gekozen weg, gaan.

Wat maakt deze serie boeken bijzonder? Anne B. Ragde schetst mensen van vlees en bloed. Soms zien we hun aftakeling, hun onmacht of twijfels en soms is er 'lichtheid'. Humor en tragiek, voorspoed en tegenslag, er is veel afwisseling. Familieleden die tot elkaar veroordeeld zijn maar weinig delen. De varkens op de boerderij spelen een prominente rol.

Een prachtige driedelige serie. Nu maar hopen dat de Noorse tv-serie Berlinerpoplene die op basis van de boeken is gemaakt, Nederlands wordt ondertiteld zodat we ook deze kunnen bewonderen. De serie won in 2008 de Prix ‘d Italia voor beste tv-serie, dat belooft veel!    

Anne B. Ragde en Unni Lindell

Link naar een interview met Anne. B. Ragde