naam Jonathan en Faye Kellerman
start | boeken | auteur | links
Jonathan Kellerman is een succesvolle thrillerauteur. Zijn boeken zijn in 24 talen vertaald.
Jonathan werd in 1950 in New York geboren. Hij groeide op in Los Angeles. Hij is al sinds zijn negende een dwangmatig schrijver, zo zegt hij zelf.

Tijdens zijn studie Psychologie aan de universiteit van L.A verdiende hij zijn geld onder andere als musicus. Ook werkte hij als illustrator, cartoonist en journalist. Het talent van Kellerman is veelzijdig Toen hij 21 jaar oud was, ontving hij de ‘Samuel Goldwyn Creative Writing Award’. Op zijn 24e promoveerde hij aan de universiteit van Zuid Californië. Tijdens en na zijn baan als directeur van het kinderziekenhuis in Los Angeles publiceerde hij boeken op het gebied van ontwikkelingspsychologie en orthopedagogiek. In die tijd begon hij ook thrillers te schrijven.
Zijn debuut als thrillerauteur was in 1985 en hij kreeg meteen een debuutprijs. Hij besluit dan zijn bloeiende carrière als kinderpsycholoog op te geven en zich volledig te richten op het schrijven van psychologische thrillers. Zijn hoofdpersoon is de sympathieke psycholoog Alex Delaware. Wereldwijd zijn er inmiddels ruim 30 miljoen exemplaren van de boeken van Jonathan Kellerman verkocht.

Naast thrillers heeft hij: twee psychologieboeken, twee kinderboeken en een non-fictieboek over gewelddadige kinderen geschreven. Naast Alex Delaware zien we altijd Milo Sturgis, de homoseksuele politieman. Kellerman heeft Milo gemaakt zoals hij is, omdat hij van hem in elk geval geen stereotype L.A. politieman wilde maken.
Kellerman zegt over zichzelf dat hij geen snelle schrijver is, maar hij schrijft wel 5 dagen per week, ook al heeft hij geen inspiratie die discipline legt hij zichzelf op. Vervolgens bewerkt hij keer op keer de teksten. Tijdens deze periode leest hij alleen reisboeken.
Er is tot dusver maar 1 boek van hem verfilmd. Zijn eerste Delaware-thriller . 'Men vindt mijn boeken te complex of te intellectueel', aldus Kellerman. De verhalen spelen zich bijna altijd af in L.A. 'Het web' speelde elders in de wereld op een tropisch eiland. Jonathan Kellerman zegt dat hij dit waarschijnlijk gedaan heeft omdat hij door de komst van een van zijn kinderen niet in staat was te reizen. 'Eigenlijk heb ik toen via Alex vakantie gevierd. Maar ik kreeg een heleboel commentaar'. Zijn verwachting is dat Alex in de toekomst gewoon in L.A. blijft.
Jonathan Kellerman is, zo zegt hij zelf, beinvloed door Ross MacDonald, Chandler, Hammet, Joseph Wambaugh E.A. Poe en ook Ruth Rendell.
Zijn vrouw Faye Kellerman is ook een verdienstelijk schrijver. Ze hebben elkaar ontmoet toen Jonathan 21 was en Faye 18. Ze hebben allebei de gezondheidzorg als achtergrond, ze praten samen over de plannen voor hun boeken. Het echtpaar heeft vier kinderen en het gezin woont in de buurt van Los Angeles. Kellerman heeft nu, anno september 2003, 18 boeken op zijn naam staan, die ook allemaal in het Nederlands vertaald zijn. Zijn 20e boek is op komst en heet: The Conspiracy club. Maar eerst wordt waarschijnlijk nog 'A cold Hearth' in het Nederlands vertaald. Voor meer informatie: Mysterynet

Lijkt Jonathan Kellerman op Alex Delaware? 'Hij is spannender dan ik ben. Ik ben een tamelijk saaie man, getrouwd, kinderen, honden enz. Ik zal nooit in dezelfde situaties verkeren als hij. Maar ik deel zijn compassie en nieuwsgierigheid naar mensen. En zijn fysieke conditie is beter dan de mijne'.

Ik schrijf vijf dagen per week. Ga naar mijn kantoor, ga zitten, schakel de telefoon uit, doe de deur op slot en ik schrijf. Als het niet meer lukt, eet ik, speel een beetje gitaar, schilder, slaap enzovoort. Daarnaast probeer ik een aardige echtgenoot en vader te zijn.


Ik denk niet dat er grote geheimen schuilen achter het opvoeden van normale, gezonde kinderen. Ze hebben liefde nodig, warmte en heel, heel veel aandacht.


'Ik ben dol op schrijven, werkelijk verzot. Als ik het een tijd niet doe, raak ik depressief, cranky. Sinds mijn negende ben ik dwangmatig schrijver. Ik heb het jaren gedaan zonder dat ik ervoor betaald werd. (bron: interview Volkskrant)

Conspiracy club