Twitter Facebook Gastenboek

Henning Mankell

20 augustus 2007 is de publicatiedatum van het nieuwste boek van Henning Mankell: Kennedy's brein. Tijd om een aantal ontwikkelingen op een rijtje te zetten.

Het filteren van pseudo-informatie.

Henning Mankell is het meest bekend vanwege zijn Wallander-boeken. Wereldwijd waren ze een enorm succes. Ze zijn meermaals bekroond en in meer dan 30 talen vertaald. De auteur schrijft : misdaadromans, jeugdboeken, boeken over Afrika en toneelstukken. Hij is niet alleen auteur, maar ook regisseur en draagt zijn liefde voor Afrika onvermoeibaar uit. Dat doet hij ook in zijn jongste titel: Kennedy’s brein.

Door: Ine Jacet

Door het wereldwijde succes van de Wallander-romans kon Henning Mankell zijn passie voor het theater financieren. In 2001 richtte hij uitgeverij Leopard op. Doelstelling is onder andere het bevorderen van publicaties van jonge Zweedse en Afrikaanse schrijvers.
Inmiddels zijn de boeken uit de Wallander-reeks verfilmd. Allereerst de verfilmingen op basis van de boeken. Wallander werd in deze films vertolkt door door Rolf Lassgård. In totaal zijn negen films in deze serie verschenen. De laatste film is gebaseerd op het langste verhaal uit het boek ‘De jonge Wallander’ en heet : ‘De piramide’.

In september 2003 kwam het nieuws dat er 13 nieuwe films gepland waren met Kurt Wallander in de hoofdrol. Rolf Lassgård, de Wallander uit de vorige serie films,  kon wegens drukke werkzaamheden geen tijd vinden om aan dit gigantische project mee te werken. Er werd gezocht naar een nieuwe Wallander. Dit werd :Krister Henriksson. Aangekondigd werd dat de nieuwe Wallander sportiever zou zijn. Het budget voor de verfilmingen bedroeg 200 miljoen Zweedse kronen. In 2006 was het filmproject voltooid. Deze films zijn inmiddels op de Vlaamse televisie vertoond en verkrijgbaar op DVD.  
Henning Mankell heeft voor deze films 12 nieuwe verhalen over de bekende politieman uit Ystad geschreven. Het dertiende verhaal is de verfilming van ‘Voor de vorst’, het boek met Linda Wallander in de hoofdrol. De verfilmingen vonden plaats in filmstudio’s Ystad. De studio’s zijn te bezichtigen en trekken vele Wallander-toeristen. De plaatselijke VVV meldt met zekere regelmaat op haar website nieuws over Wallanders’ Ystad. Met een ‘Wallander-plattegrond’ onder de arm kan de bezoeker de verschillende locaties aanschouwen. Zelfs de auerhaan die de vader van Wallander telkens schilderde is te koop.
Henning Mankell publiceert met grote regelmaat nieuwe titels. Zoals : Kennedy’s brein. Publicatiedatum in Nederland: 20 augustus 2007.  De titel van dit boek ontleende  de schrijver aan de verdwenen hersenen van John F. Kennedy. Ze zijn nooit teruggevonden.  ‘Misschien dat iemand gedacht heeft dat er in de toekomst informatie onttrokken kan worden aan de hersenen van een overledene?’ Henning Mankell  vervolgt in een interview: ‘Het verhaal uit Kennedy’s brein staat symbool voor alles wat we niet weten. Voor dat wat verborgen blijft.’  
Het boek is deels gebaseerd op zijn eigen ervaringen met aids en hiv-besmetting in Afrika. Hoofdpersoon uit het verhaal is Louise Cantor. Ze is archeologe, komt thuis in Zweden en vindt haar zoon Henrik. Hij is dood. Zelfmoord. Er zijn geen aanwijzingen voor moord maar Louise kan de verklaring van zijn dood niet accepteren. Zodra de politie meldt dat de doodsoorzaak een overdosis aan slaapmiddelen is, weet ze zeker dat er iets niet klopt. Het paste niet bij haar zoon. In het huis van Henrik ontdekt ze dat hij informatie heeft verzameld over de verdwijning van de hersens van Kennedy. Louise probeert de stukjes informatie over haar zoon in elkaar te passen. Ze is archeologe en gewend om van kleine scherven een geheel te maken. Maar bij deze reconstructie doet zich het probleem van de selectie van informatie voor. Welke stukjes informatie zijn relevant?
Een probleem dat Henning Mankell typerend vindt voor onze huidige tijd.  ‘Er komt zoveel pseudo-informatie op ons af dat het soms lastig is om te filteren. In Mozambique is slechts een tv- station, er zijn een paar kranten en een handjevol radiostations. Dan zou je verwachten dat je te weinig informatie krijgt. Maar dat is niet het geval. Zodra ik terug ben in Zweden blijkt dat ik weinig heb gemist. Alleen het regionale nieuws. Het lijkt wel alsof het nieuws in Zweden wordt gedomineerd door de lotgevallen van bekende Zweden of andere televisiepersoonlijkheden.’
In ‘Kennedy’s brein neemt de zekerheid van Louise niet toe door meer informatie. Ze dacht dat ze veel wist over haar zoon. Zo heeft hij een flat in Barcelona waar zij niets vanaf wist. Meer informatie leidt niet tot meer zekerheid maar kan veroorzaken dat onzekerheid toeneemt. In Kennedy’s brein is een belangrijke rol  toebedeeld aan het aids- en hiv-probleem in Afrika. Henning Mankell zegt in een interview dat hij zich verwondert over het feit dat een tv-kijker van tegenwoordig nieuwsgieriger is naar hoe een bekende landgenoot  zich voor een televisieprogramma handhaaft in de jungle dan naar informatie over Afrika.
De ontwikkelingen in Afrika rondom de bestrijding van aids en hiv vindt hij verontrustend. In de westerse wereld is het virus onder controle. Mensen die aan de ziekte lijden hebben weer een perspectief door verbeterde medicijnen. In Afrika is dit niet het geval. Daar sterven elke dag weer mensen. ‘De westerse wereld draagt er weinig toe bij om dit probleem op te lossen’. Kennedy’s brein is vanuit woede geschreven. Woede over hoe weinig een mensenleven van een inwoner van Afrika waard is.
Daarnaast wilde Henning Mankell met dit boek de lezer aanzetten tot twijfel over de informatie die we dagelijks krijgen. Wat is waar? Wat is niet waar? Wie is een vriend? Wie is een vijand? ‘Het nieuws tot ons doordringt blijft beperkt en is gekleurd. Dat geldt ook voor nieuws over Afrika. Soms lijkt het alsof Afrika een land is in plaats van een continent dat bestaat uit 50 landen. In 45 van die landen heerst vrede. Generalisatie door de media maakt dat het lijkt alsof Afrika voortdurend geteisterd wordt door: oorlogen, enge ziektes of burgeroorlogen. In die zin worden we slecht geïnformeerd. Toch heeft de schrijver goede hoop. Onderwijs en educatie zijn belangrijk. ‘Ik ben ervan overtuigd dat Mozambique over 100 jaar een rijk land is. Ik zou dat graag meemaken.’  

Ystad wordt wel Wallander-stad genoemd, maar er heeft zich een concurrent aangediend.  
Op 25 augustus 2007 zal Henning Mankell het Mankell-Kulturcentrum openen in  Sveg / Härjedalen.
Dit is de plek waar de auteur opgroeide. Het centrum wordt een ontmoetingsplek voor schrijvers, theatergezelschappen, dichters en kunstenaars. De website van het centrum is inmiddels online en in de Zweedse pers wordt de opening van het centrum aangekondigd. Er zijn inmiddels wandelingen uitgezet langs bekende plekken uit de boeken van Henning Mankell. 

Zoals gezegd is ‘Kennedy’s brein in Nederland de jongste titel van de hand van deze auteur. Daarna is in Zweden in 2006 nog een boek verschenen dat heet: Italienska skor (Italiaans schoenen)
Henning Mankell wilde aanvankelijk geen boek meer schrijven met Kurt en/of Linda Wallander in de hoofdrol. Maar ondertussen is hij van mening veranderd. Er zal dus nog minimaal 1 titel verschijnen. Goed nieuws voor de talloze Wallander-fans!  

Cultuurcentrum
Kennedy's brein
 
 
 
 
 
 
Publicatiebord in het nieuwe Mankell-cultuurcentrum
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Links:

Henning Mankell.com
Wallander-web (Duits)
Kulturcentrum Mankell
Over Henning Mankell
Rencensie : Kennedy's brein Uitgeverij De Geus.