Afrekening - Heleen van der Kemp (2011) ****
Pageturner


Op de voorkant van het boek staat geschreven: Hoe ver ga jij als je kind wordt vermoord? En dat is precies de vraag waar het boek over gaat. De in Blond 15 geïntroduceerde rechercheur Britt Franken wordt ingeschakeld na de brute moord op Luuk Gerritsen. Gerritsen, een zware crimineel, is geëxecuteerd door zijn moordenaar. Op vergelijkbare wijze  vallen er meer slachtoffers. Met 1 overeenkomst: de slachtoffers zijn allemaal schuldig bevonden aan het doden van een mens en hebben een relatief lage gevangenis – en / of werkstraf gekregen. Maar alle ouders van de omgekomen (volwassen) kinderen hebben een alibi voor het tijdstip van de moord op de moordenaar van hun kind. En de moorden zijn aangekondigd door middel van een advertentie in de krant. Het recht heeft gezegevierd, Viva Justitia.

In een sneltreinvaart neemt Van der Kemp de lezer mee haar verhaal in. Het krantenartikel aan het begin van het boek onderstreept de rauwe emoties van de ouders wanneer zij hun kind verliezen en de dader er met een lichte straf vanaf komt. Deze emotie zit verwerkt in het hele boek. Hoe moeilijk is het als ouder om je leven weer op te pakken. En hoe moeilijk wordt het als je het gevoel hebt dat de dader niet echt gestraft is en jij voor het gevoel levenslang hebt gekregen. De discussie over de strafmaat die in Nederland bij tijd en wijle opduikt heeft Van der Kemp in dit boek goed verwerkt.

Doordat de lezer mee wordt genomen in meerdere chatsessies tussen Justitialeden, denk je als lezer vrij snel door te hebben hoe het boek in elkaar zit. En terwijl Franken heel menselijk worstelt met de omgang met haar collega Kasper, haar kwetsbare dochter Bo en haar nieuwe liefde Thomas, wordt de lezer duidelijk hoe Justitia de moorden voorbereidt en pleegt.
Van der Kemp zet Franken neer als een kwetsbare vrouw. Juist zij weet als geen ander hoe groot de woede is als iemand probeert je kind te doden en de emotie achteraf, als het leven verder gaat. Voor de kracht van dit verhaal is het noodzakelijk dat uitgelegd wordt waarom Franken dit begrijpt. Maar dat is ook een beetje jammer. Want wanneer je als lezer Blond 15 niet gelezen hebt, dan hoef je er na afloop van dit boek eigenlijk niet meer aan te beginnen. Maar dat neemt niet weg dat Van der Kemp met Afrekening een pageturner heeft geschreven die je, eenmaal begonnen, uit wilt lezen. Een pageturner waarin het plot uiteindelijk net iets anders in elkaar zit dan je als lezer in eerste instantie zou hebben gedacht!
Liane Baltus
Juni 2011