De zesde man - David Baldacci (2011) ****
aanrader


In de ultrabeveiligde staatsgevangenis Cutters Rock wordt seriemoordenaar Edgar Roy gevangengehouden, in afwachting van zijn rechtszaak. Het is vrijwel zeker dat hij veroordeeld zal worden. Privedetectives Sean King en Michelle Maxwell worden door Roys advocaat Ted Bergin, een oude vriend van King, gevraagd hem bij te staan. Maar onderweg naar hun eerste bespreking treffen King en Maxwell het levenloze lichaam van Bergin in zijn auto aan. Hij is vermoord. In een poging te achterhalen wat er precies gebeurd is, neemt King, die tevens advocaat is, de verdediging van Roy op zich. Samen met Maxwell gaat hij op zoek naar antwoorden op vragen die iedereen uit de weg gaat. Want is Edgar Roy inderdaad een moordenaar? En wie heeft Ted Bergin vermoord? En waarom is de FBI zo geïnteresseerd in deze zaak? Wanneer King en Maxwell in Roys verleden beginnen te graven, komen ze tegenover een zeer machtige vijand binnen de overheid te staan. Maar terwijl de dreigementen aan het adres van de twee onderzoekers steeds serieuzer worden en de muur tussen hen en de waarheid steeds hoger lijkt te worden, krijgen ze hulp vanuit een onverwachte hoek.

Met een ijzersterke proloog opent Baldacci zijn verhaal. Voor een muur van informatie (letterlijk) beleven we de ondergang van een Analist, type E- vijf, die de stroom van informatie niet kan verwerken in zijn brein. ‘Geef me dan een Zes’ zegt de baas van het programma. En dat is waar het in dit boek om draait. Voor de lezer is het meteen duidelijk dat Edgar Roy de zes moet zijn. Vervolgens verspringt het verhaal negen maanden in de tijd vooruit en gaat het in de zesde versnelling verder. King en Maxwell zijn door Bergin gevraagd om hem bij te staan in de zaak tegen Roy. Bergin wordt vermoord voordat ze de kans krijgen hem te spreken en King en Maxwell krijgen via de zus van Roy de opdracht verder te gaan met hun onderzoek. Gaandeweg het boek breidt het onderzoek omtrent Roy zich uit met de moorden die gepleegd worden rondom ditzelfde onderzoek.

Baldacci borduurt in dit boek voort op de in eerdere boeken al geïntroduceerde Sean King en Michelle Maxwell. De overige nieuwe personages werkt hij oppervlakkig, maar diep genoeg uit om de lezer een enigszins geloofwaardig beeld van de verschillende karakters te geven. Daarbij mengt Baldacci zijn gebruikelijke doses politieke intriges en machtsmisbruik in het verhaal. Dat het in het verhaal hier en daar volledig ontbreekt aan geloofvaardigheid wordt goedgemaakt door de actie en de enorme vaart waarin het verhaal naar een eind racet. Baldacci schrijft vlot en met humor waardoor het verhaal boeit tot het eind. Ook de verrassing die hij, als je als lezer denkt het verhaal door te hebben en het einde kan invullen, als uitsmijter neerzet is leuk gevonden. ‘De zesde man’ is voor de liefhebber van een degelijke (politieke) actie-thriller zeker aan te raden.

oktober 2011