Rolf Lappert - Naar huis zwemmen (Roman) ****
Non-hero voor Irving-liefhebbers

Wilbur is een fragiele jongen van net 1,50 meter, maar hij was graag groot en onverschrokken geweest zoals Bruce Willis. Maar de werkelijkheid is verre van dat. Wilbur lijkt geboren voor het ongeluk. Zijn Ierse moeder sterft bij zijn geboorte, zijn Zweedse vader verdwijnt, en tijdens zijn eerste maanden in de couveuse verdwijnt de ene zuster na de andere.

In veertien hoofdstukken die spelen in het 'nu' en even zoveel terugblikken naar zijn jongere leven, vertelt Wilbur zijn verhaal. Een geschiedenis vol ongeluk. Een odysee door Amerika, Ierland, Zweden, weer Amerika en terug naar Ierland. Een bildungsroman, een coming of age novel, de weg naar volwassenheid van een onbegrepen, doch hoog intelligente jongeman. Zijn talenten zijn een trots voor ieder ander, maar een vorm van anders-zijn voor Wilbur zelf. En – helaas – reden voor spot en pesterij. Maar, het leven – en zeker dat van Wilbur – is vol verrassingen. Zijn beste vriend in het heden was vroeger zijn grootste pestkop. Het ongeluk - zijn eeuwige metgezel- stuurt zijn vriend echter naar een heropvoedingsgevang, en neemt meteen zijn grootouders weg.

Wilbur, die levensmoeë en zoekende jongen, wordt door de lezer snel in het hart gesloten, en krijgt daar een plekje naast grote literaire personages als Irvings Garp. Want ook Wilbur is zo’n jongen die onmiddellijke sympathie opwekt. Sympathie maar ook medelijden. Daarbij komt op Wilburs tocht door het leven een opvallende keur aan personen voorbij. Ze zijn uitgewerkt en hebben ieder een eigen invloed op de jongeman.

Enig minpuntje is soms de haast die Lappert door zijn verhaal laat schemeren. Als lezer bekruipt je een vreemd gevoel dat Lappert net iets meer had mogen vertellen terwijl het boek toch bijna 500 pagina’s telt. Een boek dat niet eens zo snel leest, want Lapperts proza is prachtig en immens groot.
Toch is Lappert ook eindeloos gedetailleerd. Hierdoor wordt dan wel de eigen fantasie getemperd, maar het zorgt er voor dat de lezer een film voor ogen ziet afspelen en als toeschouwer scheert hij langs en door het verhaal. Maar naar het einde toe, neemt de haast bezit van het verhaal en worden de gedetailleerde omschrijvingen van alles om Wilbur heen wat te veel. De lezer voelt zich aangetrokken tot Wilbur en tot wat hem drijft. Waarom was hij eigenlijk omringd door water in de opening van het boek?

Naar huis zwemmen mag een epische roman over volwassen worden en zelfbewustwording genoemd worden, Lapperts beheerste manier van vertellen en subtiele humor mag zelfs vergeleken worden met John Irving. Rolf Lappert toont zich een meesterverteller in de voetsporen van deze beroemde auteur, waarmee Naar huis zwemmen een aanrader wordt voor liefhebbers van Irvings prachtige proza!