start |boeken | links| Naar andere thrillersites

De vleermuisman (2000) Flaggermusmannen (1997)

In Australië wordt de jonge Noorse actrice Inger Holter om het leven gebracht. Politie-inspecteur Harry Hole reist van Oslo naar down under om de zaak te onderzoeken . Aan de Australische westkust aangekomen, ontdekt hij dat er in korte tijd meerdere jonge, blonde vrouwen zijn verkracht en gewurgd. Hole werkt samen met een collega van de politie van Sydney: Andrew Kensington, een aboriginal. Ze sluiten vriendschap en Kensington introduceert Hole in een wereld die deze niet kent: die van de oorspronkrlijke bewoners van Australie en hun cultuur. Zo hoort hij dat de vleermuisman voor de aboriginals het symbool is van de dood.

1997 Noorse prijs beste misdaadroman

Wraakuur (2004)

Een gevaarlijk Zuid-Afrikaans wapen is illegaal naar Noorwegen geëxporteerd. Deze informatie komt bij de Binnenlandse Veiligheidsdienst terecht. Rechercheur Harry Hole, die onlangs naar deze afdeling is overgeplaatst, neem de zaak aan. Alle sporen leiden naar het verleden, naar een groep collaborateurs die tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de kant van de nationaal-socialisten hebben gevochten. Dan blijkt er een aanslag op de Noorse troonopvolger voorbereid te worden. Er zijn vele potentiële daders, oude nazi's en neonazi's. Wat heeft deze aanslag met de eerder ontdekte wapenliga te maken? Om de zaak op te lossen en de aansslag te voorkomen, treedt Harry Hole een wereld binnen waarin macht en bedrog de boventoon voeren.

Daarnaast is er een ‘menselijk’ verhaal en met name de hoofdpersoon Harry Hole krijgt ‘body’. De schrijver weet hem tot leven te wekken en uit te werken tot een politieman die innemend is en met wie je meeleeft. Crimezone ***