terug naar start | boeken | auteur

Moordkuil - 2004 Grafarthogn (2001)

Op een bouwplaats in Reykjavík worden de resten van een lijk opgegraven dat daar al tientallen jaren geleden begraven moet zijn. Het is aan rechercheur Erlendur en zijn collega’s om uit te zoeken wat er is gebeurd. Daarvoor moeten ze mensen proberen terug te vinden die vroeger in de betreffende buurt hebben gewoond. Gaandeweg komen er verschillende onprettige feiten aan het licht, waardoor het verhaal achter het gevonden skelet steeds gruwelijker wordt. Terwijl Erlendur worstelt met het verleden, vecht zijn dochter Eva op de 'Intensive Care' voor haar leven.

Noorwegen 30 mei 2003:
'Lady in Green (Grafarthogn) van Arnaldur Indridason heeft de 'Glazen Sleutel' gewonnen, de prijs voor de beste Skandinavische thriller van 2003. Het is de tweede keer dat deze prijs naar Indridason gaat. Vorig jaar won hij hem ook met 'Noorderveen'. Een auteur die twee keer deze prijs wint, dat is nog niet eerder vertoond. Dus dit is een unieke gebeurtenis en belooft veel voor vertalingen van zijn boeken.
Bij de nominaties waren boeken betrokken uit : Zweden, Denemarken, Noorwegen, Finland en IJsland.
De Glazen Sleutel ging eerder naar: Henning Mankell met 'Moordenaar zonder gezicht'. Peter Hoeg met 'Smilla's gevoel voor sneeuw' en Karin Fossum met 'Kijk niet achterom'

***** VN thrillergids 2004 'Indridason knoopt overtuigend het verleden vast aan het heden.......De volle mep'

Golden Dagger 2005
moordkuil Todeshauch - Duitse versie

Engelenstem 2005 (Roddin 2002) (The Voice)

In een groot hotel in Reykjavic is de kerstviering op zijn hoogtepunt. Het hotel is afgeladen vol met buitenlandse gasten als er een moord wordt gemeld bij de politie. Een personeelslid van het hotel, een man van middelbare leeftijd is dood aangetroffen. Hij was verkleed als kerstman en zijn broek hing op zijn enkels. Erlendur, Elínborg and Sigurdur Óli krijgen te maken met een complexe zaak. Aanvankelijk zijn er weinig aanwijzingen, maar langzaamaan, na een zoektocht in het leven en de trieste jeugd van het slachtoffer, wordt er enige vooruitgang geboekt. Een verhaal over het menselijk lot, eenzaamheid en verlies in de breedste zin van het woord.

**** Vrij Nederland thrillergids 2005

Winnaar 'Martin Beck Award 2005'