naar start | a | b | c | d | e | f | g | h | i | j | k | l | m | n | o | p | q | r | s | t | u | v | w | x | y | z  
Zes seconden te laat (2005) Jo Nesbo ****

Scandinavische pageturner

Dronken op het werk verschijnen, is een doorslaggevende reden voor ontslag.
Vreemd dat inspecteur Harry Hole dan al niet lang op straat gegooid is, vinden sommige van zijn collega’s. Anderen beseffen dat zijn chef hem de hand boven het hoofd houdt.
Want Harry mag dan op z’n zachtst uitgedrukt controversieel genoemd worden, hij is tegelijkertijd een schitterende inspecteur. Hij zoekt zijn zaakjes tot op het bot uit, soms zelfs lang nadat alle anderen ze afsloten. Zo twijfelt Harry nog altijd aan het fijne van wat er met collega Ellen gebeurde. Ellen werd vermoord, naar alle waarschijnlijkheid door een onderwereldfiguur. Voor Harry die man aan de tand kon voelen, sneuvelde ie bij zijn arrestatie. Collega vermoord, verdachte dood, zaak opgelost en Harry gefrustreerd. Je zou voor minder aan het drinken slaan.

In 'Zes seconden te laat' probeert Harry de fles te laten staan. Hij moet helder blijven om de bankovervaller die Oslo teistert zo snel mogelijk op te pakken. De overvaller geeft de filiaalchef 25 seconden om de kluis te legen. Bij de eerste overval wordt deze tijd overschreden, met dramatische gevolgen.
Omwille van het slachtoffer wordt Harry, als specialist doodslag, toegevoegd aan het team Roofovervallen. Hij gaat nauw samenwerken met Beate, een jonge politieagente die zich toelegt op analyse van videobeelden. Het lijkt een job die we allemaal zouden kunnen, maar Beate heeft een streepje voor doordat door een speling van de natuur haar vermogen om gezichten te herkennen fenomenaal is.
Naast Harry’s professionele bekommernissen pleegt zijn ex-vriendin Anna zelfmoord.
Harry was de avond van de zelfmoord bij haar op bezoek. De kater de dag nadien herinnert hij zich levendig, maar het bezoek bij Anna is een zwart gat in zijn geheugen.
Enne… was het wel zelfmoord?Wat volgt is een spannende, boeiende en intrigerende zoektocht naar de oplossing van alle zaken. Nesbø doorspekt zijn verhaal met interessante ditje en datjes die perfect in het grote geheel passen. Elk detail krijgt zijn plaats in het verhaal dat in sneltreintempo doorgaat.

De boeiende personages, cassante dialogen en verrassende plotwendingen kluisteren je aan de pagina’s. Je wil maar een ding: doorlezen doorlezen doorlezen. Ondanks de kleine druk vorder je snel in deze Scandinavische pageturner. Als je na de laatste zucht van genot het boek dichtslaat, bedenk je verheugd dat minstens één zaak niet opgelost raakte. Er moet dus wel een vervolg komen.

 
 
Dodelijk patroon (2006) Jo Nesbo ****
Verborgen agenda

Nesbø veranderde in het Nederlandse taalgebied van uitgeverij.
Drie vorige boeken verschenen bij Signature, zijn nieuwste, Dodelijk patroon, is net uitgekomen bij Cargo.
Ongeacht de uitgeverij hebben deze vier boeken het hoofdpersonage gemeen: de onvolprezen Harry Hole, briljant, ongelooflijk veerkrachtig maar neigend naar zelfdestructie.
Ondanks dat veerkrachtige is aan het begin van 'Dodelijk patroon' de rek uit Harry. Hij voelt zich verslagen.
Twee jaar lang werkte hij aan de moord op collega Ellen. Ze werd doodgeknuppeld door een neonazi. Voor de politie de dader aan de tand kon voelen, sneuvelde hij tijdens zijn arrestatie.
Zelfverdediging, voert collega Tom Waaler aan en alle chefs geloven hem. Maar Harry niet.
Harry is er van overtuigd dat Waaler een vuil spel speelt en niet alleen iets te maken heeft met de golf van illegale wapens die Oslo overspoelt, maar ook met de dood van Ellen.
Weten is één ding, het met harde bewijzen aantonen een ander. En uitgerekend dat is Harry na twee jaar nog altijd niet gelukt. Hij lukte er wel in zijn relatie op de klippen te laten lopen, almaar meer te drinken en zijn geloofwaardigheid als inspecteur te verliezen. Zijn chef zag het verval van Harry met lede ogen aan. Hoe een veelbelovend, briljant iemand zichzelf toch zo de dieperik in kan werken.
Daarom, met spijt in het hart, kan hij niet anders dan Harry ontslaan. Die ontslagbrief ligt, wachtend op een handtekening, op het bureau van de hoofdcommissaris, als er in Oslo een jonge vrouw vermoord wordt.
Een afgesneden vinger en een achtergelaten vijfhoekig diamantje wijzen op een ritueel. Het zal Harry worst wezen. Hij wil zich er niet mee bezighouden, hij staat toch al met één been buiten het korps.
Maar dan meldt een man de verdwijning van zijn vrouw. Een simpel klusje. Daar wil Harry nog wel bij helpen.
Tot de hoofdcommissaris terugkomt uit vakantie en zijn handtekening zet…

Een wat verlopen einzelgänger als Hole is zeker geen unicum in de misdaadliteratuur. Toch steekt Nesbø’s werk overtuigend boven de middelmaat uit. Hij plaatst zijn hoofdpersonage elke keer weer middenin een uiterst spannend verhaal, dat nooit gewoon rechttoe rechtaan is, al lijkt dat aanvankelijk wel zo.
In 'Dodelijk patroon' gaat het om het opsporen van een seriemoordenaar, maar zie je ook hoe rivaal Tom Waaler Harry een helpende hand reikt. Daar kijk je als lezer vreemd van op, en dat gevoel overvalt je nog eens als de moordenaar ruim voor het einde van het boek geklist wordt. Waarover gaan die laatste honderd pagina’s dan nog?
Maar Nesbø stelt je niet teleur. In een almaar toenemend tempo voert hij de lezer naar een onverwacht, adembenemend einde waarin alle gebeurtenissen prachtig in elkaar grijpen en waaruit blijkt dat Harry Hole sneller denkt dan Lucky Luke schiet.

De verlosser (2007) Jo Nesbø ****
Excellente thriller

Na een carrière als profvoetballer, beurshandelaar en muzikant groeide Jo Nesbø uit tot de succesvolste auteur van Noorwegen. Dat hoeft niet te verbazen, zijn boeken met hoofdpersonage Harry Hole zijn stuk voor stuk dubbele pageturners. Dubbel, omdat je enerzijds wil weten wat er met de personages gaat gebeuren, anderzijds omdat je zo verschrikkelijk nieuwsgierig bent hoe de plot in elkaar zit. Een geslaagde combinatie van plot en personages, het summum van genot in een misdaadroman.

In De verlosser is Harry Hole ingedeeld bij de afdeling Geweldsdelicten. Zijn vroegere chef en beschermer, Bjarne Møller, is overgeplaatst en vervangen door Gunnar Hagen, een man met een schimmig militair verleden en een grote voorliefde voor discipline. Harry vermoedt dat hij zich bij deze chef geen misstappen kan veroorloven. Hij heeft het gevoel dat niet iedereen blij is dat hij een collega ontmaskerde als wapensmokkelaar en dat velen zijn bloed kunnen drinken. Privé probeert hij van de drank af te blijven en is hij, ongewild, terug single.

Verder is het bijna kerst in Oslo, en berenkoud. Junkies en daklozen zoeken een onderkomen voor de nacht en het Leger des Heils helpt hen met een warme maaltijd, kleren en af en toe een onderdak. In deze periode zamelt deze christelijke organisatie geld in door openluchtconcerten. Op een avond krijgt een zingende heilsoldaat een kogel door het hoofd. De kogel is van dichtbij afgevuurd vanuit een groep toeschouwers. Duidelijk het werk van een professional die door tientallen getuigen moet gezien zijn, al kan niemand een duidelijke beschrijving geven van de dader.

Hole en zijn team komen op het spoor van een Kroatische huurmoordenaar, met de bijnaam “de kleine verlosser”. Doorheen het verhaal wordt de betekenis van deze bijnaam helder, net zoals de redenen van de man om zich aan te bieden als huurmoordenaar. Op de achtergrond ontwaar je de schim van een bloedige brandhaard uit de recente Europese geschiedenis, door Nesbø prachtig en aangrijpend in het verhaal geweven.

Het blijft heel lang duister waarom deze huurmoordenaar achter een gewaardeerd lid van het Leger des Heils aangaat. Tegelijkertijd ga je denken dat er toch een goede reden zou moeten zijn, omdat je allengs sympathie krijgt voor de killer voor het pervers feit dat hij tenminste niet lukraak moordt. Al krijgt hij het wel almaar moeilijker en vraag je je in spanning af of hij nog zo ‘gentlemenlike’ gaat reageren als het net rondom hem strakker komt te zitten.

Intussen ontmoet Hole binnen het Leger des Heils een intrigerende jonge vrouw. Martines lach maakt Harry helemaal warm en er ontstaat een voorzichtige relatie. Het lijkt erop dat Harry kerst toch niet alleen zal moeten vieren. Maar voor het zover is, zijn er nog een aantal morele dilemma’s op te lossen.

De verlosser is opnieuw een schitterend boek van Nesbø waar alles inzit wat je in een excellente thriller wil zien. Spanning, vaart, morele kwesties, pakkende personages, een vlotte schrijfstijl en veel plotwendingen. Op het einde verwent hij de lezer met een choquerende gebeurtenis. En even later nog één. Nesbø hoort tot het kruim van de misdaadschrijvers en zijn boeken zijn om van te smullen. Samen met De verlosser verschijnt De roodborst, voor een zacht kennismakingsprijsje. Daarbovenop zit in De roodborst nog een leuke kortingsbon voor De verlosser (geldig tot en met 10/03/08). Da’s samen héél veel leesplezier voor relatief weinig geld. Niet twijfelen. Doen!  

De sneeuwman (2009) - Jo Nesbø ****

Meester van de plotpirouettes

Ieder die af en toe een misdaadroman leest, maakt voor zichzelf categorieën waarin schrijvers een plaatsje krijgen. Een Henning Mankell bijvoorbeeld staat garant voor een ongelooflijk goed geschreven, spannend boek waarin prominent plaats ingeruimd wordt voor een maatschappelijk thema, maar ook voor personages met veel diepgang. Dat laatste is misschien een ietsje minder bij Harlan Coben, maar zijn boeken zijn dan weer spannend van begin tot eind, echte pageturners. Robert Harris of John Le Carré schrijven nooit niemendalletjes. Hun boeken hebben een politiek of historisch thema, en zijn door en door gedocumenteerd. Zo beschouwd is de wereld van de misdaadroman een oneindige snoepwinkel voor iedereen die graag leest. Je vindt altijd wel iets van je gading.

Als de Noorse Jo Nesbø een plaatsje zou moeten krijgen in die boeksnoepwinkel, dan zou het bij de “plot op plot op plot”-thrillers zijn. Hij is de absolute meester van de plotpirouettes. Net als je denkt te weten hoe de zaak in elkaar zit en je afvraagt waarom die afwikkeling al zo redelijk vroeg in het boek gebeurt (je hebt nog veel te veel pagina’s over op dat moment), is daar een onverwachte wending. Heerlijk, dan zit je weer goed voor een volgend spannend stuk. Maar ook dat stuk wentelt en draait rond de ware toedracht en zo lijken de boeken van Nesbø bijna op balletvoorstellingen met een adembenemende apotheose.

In De sneeuwman is het niet anders. Inspecteur van dienst is opnieuw de prachtige figuur Harry Hole. Deze beschrijving klinkt misschien bekend in de oren: hij is ongewild single maar nog steeds verliefd op zijn vorige vriendin, hij vecht tegen de drank, hij heeft weinig vrienden op het politiebureau en allerminst een vertrouwensrelatie met zijn baas, hij is een einzelgänger. Wat hem toch ver doet uitstijgen boven andere speurders met een gelijkaardig cv, is zijn intelligentie. “Harry Hole denkt sneller dan Lucky Luke schiet” stond ooit in een recensie, en dat klopt als een bus. Hij is ongelooflijk slim en snel, die grote, slonzige, magere, pezige vent.

Dit keer neemt Harry Hole het op tegen een seriemoordenaar. Hole zit nog steeds bij de cel Geweldsdelicten, maar bij gebrek aan moorden springt zijn groep de cel Verdwijningen af en toe bij. Het valt Hole op dat de verdwijningen de laatste jaren in Noorwegen de statistieken overtreffen. Vooral vrouwen met kinderen “verdwijnen” en nooit wordt een spoor van hen teruggevonden. Dan is het moeilijk zoeken natuurlijk, want voor hetzelfde geld zijn deze dames elders een nieuw leven begonnen. Hole kan zich moeilijk inbeelden dat zoveel moeders zonder boe of bah hun kinderen achter laten, en daarom gaat hij bij een recente verdwijning van een mama op zoek naar een patroon. Hier spelen sneeuw en sneeuwmannen een belangrijke rol.

Nesbø wisselt vlotjes af tussen verschillende perspectieven: de moordenaar, de verdwenen vrouwen, de gezinnen van de vrouwen, Harry Hole en zijn teamleden, zijn ex-vriendin Rakel. Je krijgt op die manier een mooi beeld van wat zich afspeelt rond de verdwijningen en zo puzzel je samen met Hole uit hoe de vork aan de steel zit. Zoals gezegd heeft Nesbø heel wat plotwendingen in petto. Het maakt De sneeuwman tot een topboek, meeslepend, invoelbaar en op bepaalde momenten afgrijselijk spannend. Laat de volgende Nesbø almaar komen! In afwachting daarvan kan de uitgeverij misschien Kakerlakkene laten vertalen. En Flaggermusmannen opnieuw uitgeven, wegens: quasi onvindbaar in Nederland en Vlaanderen. Het zouden twee onweerstaanbare snoepjes zijn in de hogergenoemde snoepwinkel.