Twitter Facebook Gastenboek

Op DVD

The Killing is een thriller die 20 uur duurt. Elke aflevering duurt 1 uur. Een Emmy-nominatie voor deze Deense serie. Verkrijgbaar op DVD.

The Killing - Een Deense serie

Bij Lumière is The Killing op DVD verschenen. Het gaat over een twintig dagen durende jacht door Kopenhagen op de moordenaar van een jong meisje. De inspecteur die haar carrière op het spel zet om het gruwelijke misdrijf op te lossen, volgt een spoort dat door alle lagen van de samenleving loopt.

Forumleden van misdaadromans.nl genoten al van deze serie. Hieronder de recensies van Guido Huisintveld en Ronald de Reus.

Recensie The Killing door Guido - misdaadromans.nl

De Deense tv-serie “Forbrydelsen” is hier niet uitgezonden op tv. De dvd-box is niet in de winkel verkrijgbaar en ook op internetsites zul je tevergeefs zoeken. Alleen in de zogenaamde webwinkel van de Volkskrant is deze serie onder de naam “The Killing” te bemachtigen.Dat is vreemd.Waarom? Omdat dit een geweldige thrillerserie is die alle andere tv-bagger ruimschoots overtreft in kwaliteit. Superieure kwaliteit, mag ik wel zeggen, op meerdere gebieden.

Zo is daar het waterdichte scenario dat waanzinnig spannend is geschreven, maar waar de nodige oplettendheid van de kijker wel een vereiste is. (Ikzelf heb mijn waarde forumgenoot Ronald nog even moeten consulteren om een paar puntjes op de i te krijgen. Waarvoor dank.) Het camerawerk is soms adembenemend mooi en soms relatief eenvoudig als het verhaal daar om vraagt. Kortom: perfect in balans.Vrijwel alle acteurs en actrices spelen zeer geloofwaardig. Geen overdadige toneelbewegingen of tenenkrommende soaptoestanden, maar gedoseerde emotie en overtuigende karakteropbouw.

De muziek verdient ook aandacht. Tegen het einde van elke aflevering bereikt deze een opzwepend hoogtepunt die de cliffhanger virtuoos ondersteunt. (De volumeknop ging op dat moment regelmatig iets verder open.)
De serie stamt uit 2007 en telt 20 afleveringen van elk een uur. Geen losstaande verhalen, maar één grote perfect gedoseerde whodunit. Er is overigens veel meer aan de hand dan alleen het oplossen van een moord. Tijdens het onderzoek worden karakters uitgediept, wordt de politieke moraliteit op de korrel genomen en blijft geen enkele menselijke eigenschap die de maatschappij tegenwoordig vorm geeft onbesproken.

Een absolute aanrader die gegarandeerd leidt tot een aantal heerlijke tv-avonden.

Recensie The Killing door Ronald - misdaadromans.nl

Tot mijn verrassing kwam ik een aantal weken geleden in de Volkskrant ineens een advertentie voor een dvd-box tegen van een Deense tv-serie, The Killing genaamd, waar ik nog nergens iets over gelezen of gehoord had.
De Volkskrant bracht ook als eerste de hele Wallander tv-serie van Henning Mankell met o.a. Krister Henriksson uit.
Twintig afleveringen van elk een uur, een Scandinavische serie..... Aanschaffen dus!
Wat een schot in de roos...!!
De gebeurtenissen vinden plaats in (letterlijk: donker) Kopenhagen en spelen zich af op twee hoofdfronten, die beide al snel samenkomen: het onderzoek naar de moord op een jong meisje, dochter van een verhuizersgezin en allerlei politieke intriges voorafgaand aan de lokale gemeenteraadsverkiezingen en de benoeming van een nieuwe burgemeester.
Als je daarbij de Nederlandse terminologie als fractie(leden), debat, coalitie, oppositie en kiezers voor ogen houdt, kunnen de Vlaams vertaalde tegenhangers daarvan u niet in de weg zitten.

Daarbij komen een paar ‘grote’ thema’s langs: het verwerken van het verdriet van het verlies van een kind en het (on)vermogen tussen gezinsleden daarover op hetzelfde niveau te communiceren; macht, strategie en manipulatie inclusief de rol van de media in de politieke arena; het spanningsveld tussen politieonderzoek, het al dan niet vrij kunnen geven van onderzoeksgegevens en de rol van de media daarin en tenslotte de interne samenwerking en communicatie binnen het politiecorps inclusief machtspolitiek. Dit alles levert –zo u daarvoor kiest- bijna een etmaal achtereen zinderende spanning op, waarbij aan het eind van elke aflevering  haast geen gelegenheid ontstaat voor een plas-of eetpauze, omdat je gelijk dóór wil gaan om te weten hoe het verhaal zich verder ontwikkelt.
Het knappe van het script is dat bijna elk karakter uit de film op enig moment op logische gronden wel verdacht is of verdacht wordt, terwijl je jezelf voortdurend vragen stelt over het hoe en waarom iemand zó denkt of handelt, als hij of zij feitelijk doet.
Het is vaak de zoektocht van de kijker naar het verhaal áchter het verhaal.
En dat boeit, niet overdreven, de volle 20 uur lang.........

Een deel van de cast tijdens de avond van de Emmy.