start | boeken | auteur | links| Naar andere thrillersites 
De thuiskomst (2006)
(
Die Heimkehr 2005)

Recensie.


Als kind brengt Peter Debauer de vakanties door bij zijn grootouders in Zwitserland. 's Avonds zit hij met hen aan tafel en leest, terwijl zij voor hun dagelijks brood stuiverromannetjes corrigeren. Hij mag de proeven als tekenpapier gebruiken - met het uitdrukkelijke verbod om de bedrukte achterkant te lezen. Tot hij dit op een dag toch doet en leest over de omzwervingen en avontuurlijke terugtocht van een Duitse soldaat uit Siberie, en diens thuiskomst bij zijn vrouw. Wie is die soldaat die hem vaag bekend voorkomt en die het iedere keer weer is gelukt zijn sporen uit te wissen? Peter Debauers zoektocht naar de achtergronden van het verhaal wordt ook zijn eigen odyssee en leidt naar zijn terugkeer bij de vrouw van wie hij houdt. Net als in De Voorlezer geeft Bernard Schlink ons weer verrassende inzichten in een beladen periode van de afgelopen eeuw, een tijdperk waarin mensen ervaringen hebben opgedaan, waarover zij liever zwijgen.

 


Bernard Schlink, Duits auteur, werd wereldberoemd met zijn boek ‘De voorlezer’. Ook zijn trilogie ‘De oude zonden’ rondom hoofdpersoon Gerhard Selb werd alom gewaardeerd. Een terugkerend thema in boeken van Bernard Schlink is de worsteling van personages en Duitsland met de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog.
Ook deze keer is dit een prominent thema in ‘De thuiskomst’. In deze roman vertelt Bernard Schlink het verhaal van Peter Debauer.
Peter bracht als kind zijn vakanties door bij zijn grootouders in Zwitserland. Zij vertaalden flutromannetjes en de jonge Peter mocht de achterkant van papier gebruiken om te tekenen. De beschreven kant mocht hij niet lezen. Uiteindelijk deed hij dit toch en op deze wijze maakte hij kennis met het verhaal van een Duitse soldaat die terugkeert uit Siberië. Het kind Peter raakte gefascineerd door dit verhaal en pas veel later in zijn leven ontdekt hij de symboliek en gaat op zoek naar zijn wortels en wordt zijn eigen ‘Odyssee’ doel.

‘De thuiskomst’ is een roman over een man die zoekende is naar afkomst, normen en waarden, het kwade en het goede. In het verhaal worden regelmatig parallellen getrokken met de Odyssee van Homerus – een klassieker over thuiskomst en zware ontberingen. Voor wie goed thuis is in deze thematiek zal ‘De thuiskomst’ waarschijnlijk een veer herkenning oproepen. Het is tevens een verhaal over een man die naar zichzelf op zoek is en die ervaart dat zonder voldoende wetenschap over afkomst een thuis niet te vinden is. Daarnaast komen gebeurtenissen uit de Duitse geschiedenis voorbij, zo maken we o.a. via de hoofdpersoon de periode mee rondom de val van de Berlijnse muur.

‘De thuiskomst’ kent hoogte- en dieptepunten. Bernard Schlink is een prima verteller en een goede schrijver. Dat bewijst hij ook met dit boek. Maar soms is het tempo traag en zijn veel woorden nodig. Daarnaast is het verhaal niet altijd even toegankelijk. Beschouwingen over ‘het kwaad’, rechtvaardigheid en gerechtigheid worden door het verhaal gevlochten. Aandachtig lezen biedt uitkomst, maar toch doet de constructie die nodig was om de verschillende thema’s met elkaar in verband te brengen enigszins gekunsteld aan. Het lijkt alsof Schlink teveel wil en hierdoor schiet hij zijn doel soms voorbij.
De afloop vond ik enigszins teleurstellend.
Overigens weer een prachtig verzorgd boek van uitgeverij Cossee.
** (Sterrentoekenning buiten het thrillergenre)