WeblogMail Gastenboek

 

Thrillerjaar 2010

Door: Jurgen Timmermans


2010

Voor jou, van mij.

Een leeg blad papier. Leliewit. Niet is zo inspirerend. Waar elke schrijver begint, en elke lezer overslaat. Een goede schrijver laat zich meeslepen door zijn eigen personages. Net als een lezer. Schrijver en lezer; eenzelfde drang: ontsnappen. Ze verschillen niet.
Schrijver en lezer; een hart voor boeken. Onverzadigbaar.

En dan de laatste dag van 2010. Het blad is beschreven. De achterflap bereikt. En terwijl The sound of silence door de kamer schalt, ontstaat een memorabele lijst van tien titels.

(1) Een stil geloof in engelen van Roger Jon Ellory luidde een veelbelovend jaar in.
 “Tien gruwelijke kindermoorden houden een klein dorp decennialang in een beklemmende greep.”
Een waar literair meesterwerk. Sfeervol en meeslepend.

(2) De gekwelde man van de Zweedse meester Henning Mankell. Februari bracht ons de onverwachte tiende en laatste Wallander. Nog één keer betreedt de tobbende, ietwat melodramatische inspecteur Kurt Wallander het toneel. Een fenomenaal en waarlijk afscheid.

(3) Donkerder dan middernacht van de Italiaanse Peter R. de Vries, Salvo Sottile bleek een Italiaans maffia-epos. Geen Godfather, maar de angst en strijdbaarheid van (hun) vrouwen.

(4) Het uur van de engelen van Danielle Trussoni.
“Een hedendaagse thriller over een eeuwenoude strijd tussen mens en engel.”
Opnieuw een epos, een dat doet laat geloven in engelen. Literaire tour de force, maar de volhouder opent een deur naar een nieuwe wereld.

(5) Lichaam van de dood van de Queen of British crime Elizabeth George. George leek afgedaan, naar enkele ronduit miserabele boeken. Maar na een hartverscheurend In volmaakte stilte is ze met Lichaam van de dood weer helemaal terug! En met haar Inspecteur Thomas Lynley.

(6) Hoe de madonna op de maan belandde van Rolf Bauerdick. Een roman. Maar vol met spanning, avontuur en Bildung. Een debuut dat verdient gelezen te worden.

(7) Midzomernachtdroom van Arne Dahl. Niet vaak lees je een misdaadroman met spanning en humor. Dahl brengt een misdaadverhaal warrig als een droom, humoristisch als een trip, gedegen als een echte Dahl.

(8) Onderstroom was de nietszeggende titel van de laatste van Arnaldur Indriðason. Na Het koningsboek bewijst Indiðason weer dat hij Erlendur niet nodig heeft. Dit verhaal met Elínborg in de hoofdrol is opnieuw een gedegen en zenuwslopende zoektocht.

(9) Erfelijk belast van Mark Billingham. Na Morse, na Rebus is er Thorne. Billingham schrijft een origineel plot, beklemmend en persoonlijk betrokken.

(10) Wrede schoonheid van de Vlaamse winnares van de Hercule Poirotprijs Mieke de Loof. De Loof sleept je mee naar het Wenen van 1914 waarin een gewetenloze moordenaar rondwaart in salons. Maak kennis met psychiater, jezuïet en geheim agent Ksaveri Ignatz.

Dan mag nu het boek dicht. Een nieuw leeg blad dient zich aan. Leliewit. Inspirerend. Moge 2011 inspiratie brengen, meeslepen en leeshonger stillen.

Het beste! Voor jou, van mij. (JT)