naar start | a | b | c | d | e | f | g | h | i | j | k | l | m | n | o | p | q | r | s | t | u | v | w | x | y | z | Meer over Charles den Tex
Angstval (2004) Charles den Tex ***

Charles Den Tex kiest zijn eigen weg

Peter Kram is privé-detective. Op zijn visitekaartje staat: ‘Kram Consult met als motto: onafhankelijk, discreet, effectief. Voor alle vragen die u niet stelt.’ Kram heeft behoefte aan opdrachten en aan geld. Hij is een plezierige, chaotische dwangneuroot die telt. Tegels, stappen, wat er maar te tellen valt. Dat doet hij vanwege houvast en de garantie dat de wereld blijft zoals hij is. Zetter is een boef en hij is geld verschuldigd aan Kram. Maar Kram is niet van plan ook maar een cent te betalen. Dan kruist Miranda zijn pad. Ze is een vrouw die Kram meteen betovert. Macht! Miranda is op zoek naar een molecuul en heeft een opdracht voor Kram. Hoe kun je zoiets weigeren bij zoveel seksuele aantrekkingskracht?

Peter Kram is een wonderlijke hoofdpersoon. Niet bepaald macho, niet bepaald geordend en niet bepaald werkend volgens een vooropgezet plan. Nee, bij Peter Kram loopt veel niet zoals het moet lopen en dat levert chaos op.

Dit is het eerste boek van Den Tex dat ik lees. In het begin moest ik wennen aan zijn schrijfstijl. Niet bepaald doorsnee. Korte zinnen waarin veel gezegd wordt. De lezer mag invullen. Dat maakt concentratie op de tekst noodzakelijk. Niet even een stukje overslaan, Charles den Tex houdt je bij de les. De aantrekkingskracht tussen Kram en Miranda wordt broeierig beschreven en is op een bepaalde manier komisch. Kram heeft in haar nabijheid geen afweer of wapens. Wat rest zijn hormonen.

De schrijver heeft een eigen stijl met een experimentele zinsbouw en dito taalgebruik. Soms had ik er moeite mee, zeker in het begin, maar het levert ook mooie beelden op. De scène waarin Kram een conflict uitvecht met zijn demente vader is prachtig. Ik mocht Kram en zijn maatjes wel. Ze doen zich flinker voor dan ze zijn. Het verhaal is wonderlijk en soms ontstaat er een geweldige puinhoop. Dat levert hilarische momenten op.

Enkele kritiekpunten. Ik vond het boek niet altijd even spannend en soms had ik moeite met de structuur. Het is een boek voor ‘en nu eens een keer heel iets anders’. Charles Den Tex kiest zijn eigen weg. Onderscheidend.
De macht van meneer Miller (2005) Charles den Tex *****
Fantasierijk en eigenzinnig


De eerste zin van het verhaal luidt: ‘Het einde van mijn leven landde vier weken geleden op Schiphol.’ Een zin om een paar keer te herlezen, daarna vlug verder met het verhaal en pas later in het boek valt het kwartje. Bijna vanaf het allereerste moment zit je in een sneltrein die voortraast naar een volgende halte, even een stop en daarna in volle vaart verder.

Hoofdpersoon is Michael Bellicher. Hij werkt voor een adviesbureau met wereldwijde vestingen. Door de impact van de hierboven genoemde zin raakt hij uit balans en komt zijn toekomst in gevaar. Hij ziet iets dat hij niet had mogen zien en vanaf dat moment is hij prooi en jagen de jagers. En wie is in hemelsnaam meneer Miller?

Een hectisch boek met veel tempo, strak gecomponeerd en met originele, soms licht absurdistische vondsten. Michael Bellicher komt terecht in situaties die hij niet voor mogelijk had gehouden en als lezer reis je mee in dit avontuur. Een actiethriller die aanspoort om gehaast verder te lezen. Maar eigenlijk doet de benaming ‘actiethriller’ te weinig recht aan dit boek. Het verhaal heeft weliswaar veel tempo en actie, maar het beknopte, effectieve en creatieve taalgebruik en de uitdieping van situaties en personen hebben toegevoegde waarde. Het resultaat is een eigenzinnige mix van actie, interactie, beschouwing en fantasie. Het verhaal is intrigerend en eigentijds. De technologie van internet en computers komt in vele gedaantes voorbij en wordt toegankelijk gepresenteerd.

Het boek roept filmische beelden op en is regelmatig humoristisch. De hoofdpersoon is geen held, maar weert zich kranig in heikele situaties. Hij lijdt soms aan paniekaanvallen en is verslaafd aan ‘Labello’ . Een eigenzinnige hoofdpersoon in een tredmolen, op de vlucht in Amsterdam. Een kritiekpunt zou kunnen zijn dat de hoofdpersoon net iets te vaak uit gevaarlijke situaties ontsnapt. Het heeft mij echter niet gestoord, mede in het licht van het ietwat absurdistische karakter van dit boek.

Wie behept is met het vooroordeel dat boeken van vaderlandse bodem minder goed zijn dan de buitenlandse heeft nu de kans hiermee af te rekenen. Begeef je in de hectische en avontuurlijke wereld van Michael Bellicher en geniet van het tempo, de verwikkelingen, de fantasie en de eigenzinnigheid van dit boek.
Cel - Charles den Tex (2008) *****
Een sprankelend avontuur

In De macht van meneer Miller stond Michael Bellicher centraal. Een geweldig boek dat o.a. door de VN thrillergids beloond werd met 5 sterren. Bijna een unicum voor een Nederlandstalige auteur.
Kennelijk is het gezelschap van Michael Bellicher Charles den Tex goed bevallen want in Cel is hij wederom de hoofdpersoon.

Het verhaal begint als Michael Bellicher getuige is van een auto-ongeluk met dodelijke afloop. Wanneer de politie ter plaatse arriveert, worden zijn personalia gecontroleerd. Vervolgens wordt hij – tot zijn grote verbazing – meegenomen voor een verhoor.
Dan blijkt dat hij enkele weken daarvoor is doorgereden na een dodelijk ongeluk. Maar dat kan helemaal niet want op dat moment was hij elders. De enige conclusie is dat iemand zijn identiteit heeft aangenomen. Dit is het begin van een reeks gebeurtenissen die een drastische wending geven aan het leven van Michael Bellicher… 

De macht van meneer Miller was een geweldig boek en hetzelfde geldt voor Cel. Charles den Tex heeft de hooggespannen verwachtingen waargemaakt. Wat is er zo bijzonder aan dit boek?
Allereerst schrijft de auteur een uitermate spannend en afwisselend verhaal. Maar dat doen meer schrijvers. Charles den Tex heeft iets extra’s in petto. Het verhaal is niet alleen spannend en afwisselend maar het kenmerkt zich door een authentieke en volstrekt eigen stijl.
Misschien is de benaming ‘Texeriaans’ wat overdreven, maar na het lezen van drie willekeurige bladzijden uit Cel is duidelijk wat hiermee wordt bedoeld. Kenmerken zijn o.a. : de korte zinnen bij tempoverhoging en het weglaten van lidwoorden. Vorm dekt inhoud. Resultaat is: vaart.
Het taalgebruik biedt verrassingen. Charles den Tex speelt met taal en brengt dit over op de lezer: creatieve taalvondsten.
Onverwachte wendingen zorgen voor plezierige verrassingen. Een voorbeeld. Argeloze treinreizigers ontpoppen zich als gangsters. De lezer ziet het niet aankomen en zit meteen weer op het puntje van zijn stoel.
De personages in Cel zijn kleurrijk. Dit geldt ook voor de familie van Michael Bellicher, ze staan garant voor komische scènes.
Computers, computernetwerken en informatietechnologie vormen een rode draad in het verhaal. Ongetwijfeld is dit het resultaat van gedegen research. De beschrijvingen van de gevaren van het digitale tijdperk overtuigen. Kwaadwillende nerds kunnen persoonlijke gegevens misbruiken, cookies zijn niet lekker maar gevaarlijk, criminelen loeren mee op je PC en games spelen op internet lijkt - oppervlakkig gezien - een plezierig tijdverdrijf maar in werkelijkheid lokt een boosaardige wereld.
Dit alles tezamen zorgt voor een beklemmende en futuristische sfeer die toch realistisch blijft omdat beschrijvingen van de hedendaagse informatietechnologie geloofwaardig en goed onderbouwd zijn. Tegenwicht tegen een te groot techneutengehalte zijn de menselijke netwerken, de vrienden. 

Cel sprankelt. Cel is spannend, authentiek en eigentijds. Cel is veelzijdig en is in overeenstemming met de verschillende betekenissen van het woord  ‘cel’ . Vorm dekt inhoud. Een topper van eigen bodem! ! 

Cel