naar start | a | b | c | d | e | f | g | h | i | j | k | l | m | n | o | p | q | r | s | t | u | v | w | x | y | z | Meer over Peter Robinson
Stille blik (2005) Peter Robinson *** (eerste boek uit de serie)
Politiewerk in een klein-stedelijke sfeer

Stille blik van Peter Robinson werd in 1987 uitgegeven. Het duurde lang voordat er een boek van deze auteur in Nederlandse vertaling verscheen. Dat was Nasleep en we schrijven het jaar 2002. In de tussentijd publiceerde Robinson aan de lopende band boeken en verhalen met hoofdpersoon Alan Banks in de hoofdrol. Het duurde dus nogal wat jaren voordat het in Nederland doordrong dat deze Engelsman, woonachtig in Canada, de moeite waard was om te vertalen. Inmiddels zijn 5 boeken in Nederlandse vertaling verschenen en het zesde en meest recente boek van Robinson verschijnt ook binnenkort en is getiteld Drijfzand (Strange Affair 2005). En nu is ook het debuut verschenen, het eerste verhaal met Alan Banks in de hoofdrol.

In Stille blik maken we kennis met inspecteur Banks. Hij is vanuit Londen verhuisd naar een rustig provinciestadje genaamd Eastvale. Hier woont hij met zijn vrouw Susan en zijn twee kinderen. Opvallend is - voor een debuut - dat Robinson zijn hoofdpersoon zeer overtuigend en met gemak neerzet. Banks is een serieuze politieman die in het provinciestadje te maken krijgt met een voyeur die vrouwen bespiedt en met kleine criminelen die inbraken plegen.

Robinson vertelt zijn verhaal vanuit verschillende perspectieven. Als achtergrond schetst hij een klein-stedelijke sfeer. Mensen kennen elkaar, de kroeg is prominent aanwezig en Banks probeert in het weekend tijd vrij te maken voor zijn kinderen. Zoals in alle boeken die ik tot dusver van Robinson gelezen heb, zit er een rode draad in het verhaal. Deze keer is dat : loyaliteit tegenover je dierbaren. En zoals ik gewend ben van Robinson levert hij een verzorgd verhaal af over gewone mensen en hardwerkende speurders. De omgeving en personages zijn herkenbaar en hetzelfde geldt voor wat zich in hoofden en harten van mensen afspeelt.

Knap dat Peter Robinson in zijn debuut Banks zo ‘eigen’ heeft neergezet. Het karakter is herkenbaar in de boeken die hij jaren later heeft geschreven. Er zijn onderwijl wel enkele toevoegingen bij gekomen. Bank’s liefde voor muziek is in dit eerste deel van de serie minder prominent aanwezig. Ook heeft Robinson aan Banks gaandeweg de reeks meer kennis en passies meegegeven. Dit was destijds een prima debuut en dat geldt ook anno 2005. Een goed initiatief dat dit boek alsnog in het Nederlands is vertaald en dat het voor een zacht prijsje in de boekhandel ligt.

Nachtlicht (2005) Peter Robinson *** (tweede boek)
Klein maar fijn

Het tweede boek in de ‘Banks-reeks’ van Peter Robinson is verschenen in Nederlandse vertaling en heeft als titel Nachtlicht. Oorspronkelijk is dit het eerste boek dat Robinson schreef (Engelstalige publicatie 1988), maar omdat zijn tweede boek ‘spectaculairder’ was heeft de uitgever destijds besloten de volgorde om te draaien. De auteur heeft vervolgens enkele aanpassingen verricht om het geheel kloppend te maken.

Het verhaal speelt zich af in het dorpje Helmthorpe in Yorkshire. Inspecteur Alan Banks is vanuit Londen naar het platteland verhuisd en het leven daar bevalt hem goed. Op een dag wordt het lichaam gevonden van Harry Steadman, een historicus, die een teruggetrokken leven leidde. Niemand in het dorp snapt waarom juist deze man, die de vriendelijkheid zelve was, is vermoord. Maar al snel blijkt dat enkele leden van de dorpsgemeenschap toch niet de hele waarheid vertellen….

Nachtlicht is een verhaal waarin de zoektocht naar een moordenaar binnen een plattelandsgemeenschap centraal staat. Robinson schetst met veel gevoel voor detail mensen en omgeving. De landschappen van Yorkshire komen in volle glorie voorbij. De liefde van deze - in Canada woonachtige schrijver - voor zijn geboortegrond destilleer je uit zijn mooie beeldende beschrijvingen. De speurders, de verdachten en de dorpsbewoners zijn gewone mensen en dagelijkse gebeurtenissen komen voorbij. Evenals de nuchtere inborst van de streekbewoners, roddelcircuits en oordelen over dat wat afwijkt. In de pub vloeit de drank overvloedig, de beste folk-zangeres van de omgeving maakt haar opwachting en Banks kampt met zijn nicotineverslaving. Een zaterdagavond in een dorp in Yorkshire…..

Al met al een ‘klein’ who-dunnit verhaal tegen een aansprekende en fraai gepenseelde achtergrond. De ontknoping is verrassend, hoewel niet spectaculair. De kwaliteit van dit boek zit hem in de kracht van het gewone: de schets van Yorkshire en zijn bewoners, het leven in een dorp, het dagelijkse werk van de politie en verborgen geheimen. Dit boek dateert 1988 en Robinson heeft hierna nog 14 boeken geschreven met Alan Banks in de hoofdrol.
Nachtlicht werd destijds genomineerd voor de CWA Arthur Ellis Award. Begrijpelijk! En Peter Robinson heeft sindsdien zijn naam steeds meer gevestigd.
Tegenstroom (2006) Peter Robinson *** (derde boek)

Introductie van 'Dirty Dick'.

Tegenstroom van Peter Robinson dateert uit 1989. Het is het derde boek uit de serie van de tot dusver 16 boeken met Alan Banks. Ook dit boek is nu vertaald.
We gaan terug in de tijd en treffen een jongere Banks aan die nog getrouwd is. Zijn vrouw is naar haar ouders, samen met de kinderen en Banks moet het alleen zien te redden.
In het rustige Yorkshire wordt gedemonstreerd. Tijdens de demonstratie wordt een agent vermoord. Reden om vanuit Londen hoofdinspecteur Richard ‘Dirty Dick’ Burgess te sturen die de zaak moet oplossen. Verdachten genoeg maar de aanwijzingen gaan al snel in de richting van een woongemeenschap, een commune. Maar ‘Dirty Dick’ heeft het niet zo op dergelijke groepen.

Een goed geschreven boek raakt nooit echt gedateerd. Dat bewijst Peter Robinson.
‘Tegenstroom’ is kundig en humoristisch geschreven.
Richard ‘Dirty Dick’ Burgess werd in dit boek voor de eerste keer opgevoerd en hij is in de loop der tijd één van de favoriete karakters van Peter Robinson geworden. Dat is begrijpelijk. ‘Dirty Dick’ is eigenlijk een grote hufter met de meest merkwaardige opvattingen. Hij handelt in boude uitspraken en doet in ‘Tegenstroom’ verwoede pogingen om de vrouw van de plaatselijke café-eigenaar te versieren. De combinatie met Banks levert een sterke wisselwerking op.
De sfeer van eind jaren tachtig van de vorige eeuw komt tot leven. Er wordt nog veel gerookt in ‘Tegenstroom’ en de alcoholconsumptie is fors. Het toenmalige politieke en maatschappelijke klimaat wordt beschreven. Stabiel aanwezig is Banks’ liefde voor muziek. Tegenwoordig lijkt het een hype om in boeken met favoriete muziek van de auteur te strooien, maar Peter Robinson deed dit al in 1989. Op de website van de auteur is uitgebreide documentatie te vinden van de muziek uit zijn boeken.

Tegenstroom is niet de beste Banks. Het verhaal kabbelt iets teveel en de plot is te weinig verrassend. Maar de schrijfkunst, de mooie karakters en de humor maken veel goed.
De uitgeverij heeft gelukkig de benaming ‘ladythriller’ van de cover verwijderd en de omslag is een grote verbetering vergeleken met de vorige. Hulde!
In Engelstalige landen is inmiddels een nieuwe Banks verschenen.
Hopelijk laat de vertaling niet lang op zich wachten. Peter Robinson levert namelijk opmerkelijk constante kwaliteit met deze sterke serie boeken rondom Alan Banks.
Zondeval (2007 - Peter Robinson **** (vierde boek)
Geheimen in de vallei.

Zondeval van Peter Robinson is net verschenen in Nederlandse vertaling. De oorspronkelijk titel luidde ‘The Hanging Valley’ en werd in 1989 gepubliceerd. Het is het vierde boek in de reeks met Alan Banks. Een reeks waaraan Peter Robinson anno 2007 nog steeds werkt. In Engelstalig landen is inmiddels ‘Piece of my Heart’ verschenen en dit is de zestiende titel in de reeks.

In ‘Zondeval’ worden de lotgevallen beschreven van het dorpje Swainshead. Het ligt in een vredige vallei. Een wandelaar vindt het lijk van een man. Hij spoedt zich – totaal van slag door de aanblik - terug naar het dorp om de macabere vondst te melden.
Alan Banks ontvangt het telefoontje en de politie haast zich naar de plaats van het misdrijf. Het blijkt nog een hele opgave om het lichaam in de vallei te bergen.
De identiteit van de man wordt achterhaald en in Swainshead en bij de plaatselijke pub ’White Rose’ wordt druk gespeculeerd over de ware toedracht. Raadsels en verdwijningen uit het verleden doemen op. Het ogenschijnlijk rustige dorp heeft zijn geheimen.

Zoals altijd in de boeken van Peter Robinson is Alan Banks prominent aanwezig. Hij is herkenbaar door zijn gewoontes, zijn liefde voor muziek en de gedrevenheid voor zijn vak. Het dorpje Swainshead wordt geloofwaardig geschilderd als een klein en vredig dorpje met rijke mensen die macht hebben, oude mensen die op een bankje het dagelijkse leven aan zich voorbij zien trekken en een plaatselijke schone die de hoofden van mannen onbedoeld op hol brengt.
De pub ‘White Rose’ is het middelpunt van dorpsgesprekken en een belangrijke ontmoetingsplaats.
Het gewone leven en de gebruiken van Yorkshire worden fraai geschilderd. De oplossing van de misdaad komt dichterbij dankzij verhoren, deductie en een bezoek van Alan Banks aan Canada. Het is overigens de enige keer in de reeks dat Peter Robinson Canada (zijn tweede vaderland) bij een boek betrekt.
In dit gedeelte is merkbaar dat de auteur met een zekere gretigheid over dit land vertelt. Vergelijkingen met Engeland en Yorkshire komen voorbij.
‘Zondeval’ is een toepasselijke titel. Dit zal iedereen beamen die het huiveringwekkende einde gelezen heeft. Opmerkelijk is dat het boek nergens gedateerd aandoet. De muziek die terloops voorbij komt, bestaat uit klassiekers die door de meeste radiostations vandaag de dag nog steeds gedraaid worden. Al met al een goed uitgewerkt en mooi afgerond tijdloos verhaal.

En wie benieuwd is naar wat Alan Banks beweegt, naar de naam van zijn vader en moeder, zijn uiterlijke kenmerken en zijn favoriete films moet eens gaan kijken op onderstaande site. Een interessant soort ‘politiedossier’ waarin ook zijn ‘lidtekentje’ wordt genoemd. Leer Alan Banks beter kennen !
Over Alan Banks.
Schijnbeeld (2008) Peter Robinson **** (vijfde boek)
Kersttijd in Eastvale

Schijnbeeld van Peter Robinson - in Nederlandse vertaling verschenen in 2008 - dateert uit 1991 en is destijds in het Engels uitgebracht onder de titel Past Reason Hated.
Het is het vijfde boek in de reeks met Alan Banks en met deze titel won Peter Robinson de 'Arthur Ellis Award'. Dit betekende destijds een forse erkenning voor deze Canadese schrijver met Engelse wortels. In zijn boeken lijkt hij zijn geboortestreek te eren door prachtige beelden te schetsen van gewone mensen in hun omgeving – Yorkshire - waar de wieg van de schrijver stond. Uit zijn boeken spreekt liefde voor zijn geboortegrond.    

Het verhaal van Schijnbeeld speelt zich af rondom een koude Kerst in Swaindale / Eastvale, altijd weer het decor van de verhalen van Robinson. Alan Banks is enige tijd geleden vanuit Londen teruggekeerd naar Eastvale. Het bevalt hem goed. De grote criminaliteit in Londen kon hij niet meer verdragen, voldoende reden voor terugkeer naar het platteland waar het leven een stuk rustiger is. Maar ook hier dient zich een moordzaak aan voor Banks en zijn team. Caroline Martley wordt gevonden door haar partner Veronica Shildon. Ze is vermoord. Muziek klinkt ondertussen uit de luidsprekers en het haardvuur brandt. Caroline is naakt en zit onder het bloed. Een macaber tafereel. Alan Banks wordt op de zaak gezet samen met zijn partner Susan Gray. Susan is net hoofdagent geworden en is van plan zich waar te maken.

Alweer zo’n prima boek van Peter Robinson! Waarom heeft Nederland deze schrijver niet eerder ontdekt, vraag je je af. Deze titel dateert uit 1991 en dat is merkbaar in details van het verhaal. Banks rookt regelmatig een sigaret en drinkt graag whisky. Mobiele telefoons of internet zijn nog niet aanwezig.

De vrouw die gedood is had een lesbische relatie. Haar verleden was nogal turbulent, zo ontdekt de politie tijdens de naspeuringen. Personen die hierin een rol speelden, worden opgespoord en de aanvankelijke vragen leiden tot de ontsluiting van het levensverhaal van de vermoorde vrouw. Haar oude vader - die wacht op de dood - komt voorbij evenals haar broer die voor hem zorgt. Wie waren liefdes uit haar jeugd? Wat is er in het verleden gebeurd. Alan Banks legt de puzzel stukje voor stukje.

Voor zijn speurwerk reist hij ook af naar Londen. Een mooi fragment uit Schijnbeeld is Bank’s ontmoeting in de hoofdstad met een gangster genaamd Tuffie die hij nog van vroeger kent. Door de reis naar Londen komt de lezer ook meer te weten over het leven dat Banks vroeger leidde en over de sfeer in de Engelse hoofdstad. Het contact dat Banks onwikkelt met de vriendin van de vermoorde vrouw is eveneens opmerkelijk.
De plot is verrassend en komt langzaam dichterbij. Peter Robinson neemt ondertussen de tijd om echte en herkenbare mensen te schetsen, aandacht te besteden aan muziek en decor en aan de gedachten en naspeuringen van Banks.

Banks is en blijft een markante speurder met een opmerkelijke liefde voor muziek. Het prachtige decor van Yorkshire gecombineerd met aansprekende personages zorgen voor de finishing touch. Peter Robinson schrijft gelukkig nog steeds aan deze prachtige en authentieke reeks boeken.

Tegenstroom
Zondeval