naar start | a | b | c | d | e | f | g | h | i | j | k | l | m | n | o | p | q | r | s | t | u | v | w | x | y | z
IJsprinses (2006) Camilla Läckberg ***
Een goed debuut

IJsprinses is het debuut van de Zweedse schrijfster Camilla Läckberg. Het speelt zich af in Fjällbacka, aan de Zweedse westkust. Het is winter als Angelika gevonden wordt in haar badkuip. Het ooit warme water is veranderd in ijs. Haar polsen zijn doorgesneden en het lijkt op zelfmoord. Maar is dat ook zo?

Erika Falck treft deze Angelika - een jeugdvriendin - dood aan. Erika is een schrijfster die teruggekeerd is naar haar geboorteplaats nadat haar ouders zijn overleden. Samen met haar zus moet ze het ouderlijk huis ontruimen en de nalatenschap beheren. Erika is midden dertig en – mede door het verlies van haar ouders – toe aan een beschouwing van haar leven Wat wil ze? Dat leidt ook tot terugblikken op haar vriendschap met Angelika, de overleden vrouw en tot een ontmoeting met Patrik Hedström, een oude vlam en werkzaam bij de politie.

Camilla Läckberg bouwt het verhaal langzaam maar gedegen op. Gebeurtenissen en personages worden als puzzelstukjes ingebracht en via deductie, logisch redeneren en het volgen van sporen worden contouren duidelijk. Een klassiek opgebouwde misdaadroman, met een echte speurder – Patrik - en een nieuwsgierige Erika.
De typische kenmerken van een kleine, besloten gemeenschap worden goed uitgewerkt inclusief de elite die heerst.
Soms zijn de beschrijvingen van mensen die deugen en mensen die niet deugen enigszins stereotype. Datzelfde geldt voor enkele andere gebeurtenissen.
Een opvallend positief en krachtig element is de humor. Camilla Läckberg toont mensen zoals ze zijn, inclusief hun twijfels over hun persoonlijkheid of lichaam. Dat leidt regelmatig tot hilarische beschrijvingen met als hoogtepunt een slaapkamerscène waarin beide partijen met ingehouden buiken zich afvragen of ze toonbaar zijn voor de ander. Geen sexy lingerie, geen gestroomlijnde lichamen, maar twee gewone, klungelige mensen - vol humor beschreven.
Het misdaadverhaal zit goed in elkaar en een gedegen plot biedt het sluitstuk.

In 2005 werd Camilla Läckberg uitgeroepen tot Zweedse schrijver van het jaar. Dat heeft ze ook te danken aan het tweede deel uit de serie met Erika Falck en Patrik Hedström. In dit eerste deel zijn veelbelovende personages tot leven gewekt. Laat dat tweede boek getiteld Predikanten maar komen.
Predikant (2007) Camilla Lackberg ***

Gezinspatronen alom.

Camilla Lackberg debuteerde met IJsprinses. Dat betekende destijds een aangename kennismaking met deze jonge Zweedse schrijfster die in eigen land hoge verkoopcijfers scoort.

Haar tweede misdaadroman is getiteld Predikant. We komen wederom Patrik tegen. Hij is inspecteur bij de politie. In IJsprinses kreeg hij kennis aan Erica, een schrijfster, die nu hoogzwanger is.

Het misdaadverhaal begint met de vondst van een lijk en twee skeletten. De skeletten worden geïdentificeerd, het zijn de overblijfselen van  twee jonge vrouwen die eind jaren zeventig van de vorig eeuw spoorloos waren verdwenen. Het blijkt dat ze zijn vermoord. Maar wie is die andere jonge vrouw en is er een verband met de andere slachtoffers?  
Camilla Lackberg vertelt een misdaadverhaal  over een dorpsgemeenschap met zijn geheimen. Een arme tak van een familie die in strijd ligt met een rijke tak. Broedertwist, afgunst en slepende vetes komen langs. Verschillende soorten gezinnen worden geschetst. Evenals loyaliteiten die ontstaan door familiebanden.  
Naast het misdaadverhaal komen de lotgevallen van Erica aan bod. Ze is hoogzwanger en voelt zich een soort walvis. Ook zij wordt geterroriseerd door familieleden die recht menen te hebben op een logeerplek aan de prachtige Zweedse kust. De relatie met haar zus loopt als een rode draad door het verhaal.
De lotgevallen van Erica vormen een komische noot. Ze is behept met de nodige zelfspot en zucht en kreunt onder de last van haar zwangerschap. Hitte en lichamelijke ongemakken zijn voortdurend aanwezig.   Politiemensen zijn er in allerlei soorten en maten .  Soms zijn ze lui, doen alleen het broodnodige en drinken veel koffie. Mar er zijn ook andere types,  zoals Martin die samen met Patrik een drijvende kracht is in de onderzoeken. Een boek vol tempo dat geen moment verveelt met veel afwisseling en voorzien van thema’s die ertoe doen.

En is het dan ook nog spannend? Jazeker. Het overgrote deel van het boek  is spannend en boeit. Alleen in het laatste deel kenmerkt zich door iets teveel omhalen en uitwijdingen. Het lijkt alsof de schrijfster het iets te goed heeft willen doen.
Dit alles neemt niet weg dat dit een fris en eigentijds boek is.   
Camilla Lackberg combineert een spannend verhaal met de nodige humor. Ik ben  benieuwd naar de verdere lotgevallen van Erica, Patrik en hun liefdesbeebie. 
Steenhouwer - Camilla Läckberg ***
Ellende in Fjällbacka.

Het derde deel uit de serie met Patrick Hedström en zijn vrouw Erica Falck, het bekende duo van Camilla Läckberg,  is verschenen.  In het vorige deel was Erica zwanger en nu heeft ze een dochter. De roze wolk is inmiddels weggewaaid en het valt niet mee om een stralende en gelukkige moeder te zijn. Zeker niet als het kind aldoor aan de borst wil en huilt. Zware tijden voor het jonge echtpaar.

Het verhaal begint als een visser het levenloze lichaam vindt van de kleine Sara. Ze is verdronken. Al snel blijkt dat dit niet in zee is gebeurd. Charlotte is de moeder van Sara en tevens een vriendin van Erica. Hierdoor komt deze tragische gebeurtenis erg dichtbij het persoonlijke leven van Erica en Patrick. De laatste leidt het onderzoek naar de ware toedracht van de verdrinking. Sporen leiden naar een verleden…. Een verleden waarin een steenhouwer een plek had.

Camilla Läckberg levert wederom een vlot lopend verhaal af met veel afwisseling.  Dat is toch wel de kracht van haar boeken. Ze lezen gemakkelijk, er gebeurt veel en door het vlotte tempo blijft de lezer goed bij de les. Soms weidt Läckberg iets teveel uit in de richting van de dagelijkse beslommeringen, maar het verhaal blijft goed te volgen. Een historische verhaallijn loopt parallel met de hedendaagse lotgevallen in Fjällbacka. Tegen het einde kruisen ze elkaar.  
Een herkenbaar en afwisselend boek met gewone mensen die in een gewoon stadje aan zee hun leven leven.  Maar, en dat is een punt van kritiek, enkele van hen zijn te eendimensionaal, alleen de slechte kanten worden belicht waardoor de nuance verdwijnt. Andere personages daarentegen hebben meer ‘body’.  Patrick en Erica dragen het verhaal en in het kleine Fjällbacka is veel aan de hand, waaronder een boel ellende en rampspoed. Camilla Lackberg haalt in dat opzicht veel uit de kast.

Een vlot boek dat goed leest en onderhoudend is. De plot kwam voor mij niet echt als een verrassing, maar dit neemt niet weg dat het verhaal goed in elkaar steekt. Camilla Läckberg eindigt met een cliffhanger die nieuwsgierig maakt naar het volgende deel uit de serie met Erica en Patrick.
Bijzonder geschikt voor vrouwelijke lezers.

IJsprinses