Veelbelovend begin van nieuwe serie
Het is december in Kymlinge, een dorp in Zweden. De familie Hermansson is bijeen om twee verjaardagen te vieren. Allereerst de 65e verjaardag van vader Karl-Erik, van beroep leraar, net gepensioneerd en volgens zijn echtgenote Rosemarie Wunderlich Hermansson ‘een pedagogische hoogvlieger’.
Hun dochter Ebba – een succesvol arts - is op dezelfde dag jarig, ze wordt 40. Ebba heeft 2 zonen, de 15 jarige Kristoffer en een zoon van 19 genaamd Henrik. Haar man Leif Grundt is chef bij een supermarkt.
Dochter Kristina is eveneens aanwezig. Ze werkt bij de omroep evenals haar man, een carrièregerichte producent. Ze hebben een zoontje, Kelvin, hij is indolent en slaapt voortdurend.
Tot slot is daar : Robert. Hij is het zwarte schaap van de familie en heeft zichzelf de hoon en spot van heel Zweden op de hals gehaald door obsceen gedrag te vertonen tijdens het goed bekeken televisieprogramma ‘Gevangen op Koh Fuk’. Dit heeft gevolgen gehad voor de familie. De feestjes ter ere van de pensionering van beide ouders zijn – uit schaamte – sober gehouden.
In de nachten rondom de verjaardagsfestiviteiten verdwijnt Robert – het zwarte schaap. Niet veel later verdwijnt ook Henrik, de zoon van Ebba. Dan wordt het tijd om inspecteur Gunnar Barbarotti in te schakelen. Diens voor- en achternaam waren het resultaat van een compromis tussen zijn Zweedse moeder en Italiaanse vader die reeds bij zijn geboorte van elkaar waren vervreemd.
De Van Veeteren-serie van de Zweedse schrijver Håkan Nesser was een prachtige reeks van 10 boeken met hoge kwaliteit. Ze zijn inmiddels verfilmd.
De vraag die de fans van Van Veeteren bij de start van deze nieuwe serie zullen hebben, is of deze serie boeken met inspecteur Gunnar Barbarotti in de hoofdrol het niveau van de vorige zal halen. Voor De man zonder hond geldt een volmondig ‘JA’.
Inspecteur Barbarotti is half Zweeds, half Italiaans. Hij is emotioneler dan van Veeteren en minder melancholiek. Hij heeft een dochter, zorgt goed voor haar, ze is zijn oogappel. Barbarotti voert gesprekken met God. Hij heeft als het ware een deal gesloten. God bestaat als hij binnen een aantal jaren redelijke verzoeken van Barbarotti heeft gehonoreerd. In zijn werk is hij vasthoudend en dus bijt hij zich vast in het raadsel van de verdwijningen binnen de familie Hermansson.
Bij de Hermanssons is er in elk geval geen sprake van een familie-idylle. De lezer merkt dit meteen bij aanvang van het boek door de gedachten van Rosemarie – de moeder – aan de vooravond van het grote feest. Vader Karl-Erik is eigenlijk woedend op zijn zoon die door zijn obscene gedrag schande heeft afgeroepen over de familie. De façade is mooi en lijkt succesvol maar correspondeert niet met de binnenkanten.
In De man zonder hond woekert Håkan Nesser met zijn schrijverstalenten; hij combineert humor met spanning, met melancholie en levensechte karakters. Het resultaat is een misdaadroman met een flinke dosis psychologische spanning rondom een familiedrama vol geheimen.
Soms beroert het boek, soms is het komisch en Nesser lijkt te spelen met de spanningsopbouw.
Met De man zonder hond staat Håkan Nesser garant voor een veelbelovend begin van een nieuwe serie met in de hoofdrol de sympathieke inspecteur Gunnar Barbadotti. Dat we nog veel over hem mogen lezen!