start | boeken | auteur | interview Yorkshire | interview muziek | links | Naar andere thrillersites
Peter Robinson werd in 1950 geboren in Yorkshire in England. De eerste 22 jaren van zijn leven heeft hij in Leeds gewoond en hij gelooft in wat Graham Greene ooit zei : de eerste 20 jaren van je leven bevatten je ervaringen, de rest is observatie.'
Na een studie ‘Engelse literatuur' aan de universiteit van Leeds, vertrok hij naar Canada. Peter Robinson heeft een vaste hoofdpersoon. Dat is inspecteur Banks. Zijn eerste misdaadroman met Alan Banks verscheen in 1987. Veel van zijn boeken zijn genomineerd voor belangrijke prijzen. De schrijver woont in Toronto.

Banks werd geboren in de loop van de jaren 80. Het eerste boek heette Gallows View (1987). Dit boek werd meteen in Canada en Engeland genomineerd voor een prijs. Robinson las voorafgaand aan de geboorte van Banks veel Britse misdaadromans en zo onstond het idee om zijn boeken in Yorkshire te lokaliseren, hoewel hij daar niet woonde. Hij zegt zelf: 'Op een regenachtige zomer ging ik naar Yorkshire, mijn vader had een Raymond Chandler - Omnibus. Het eerste verhaal heette ‘The Little Sister’ en maakte indruk. Daarna kwamen Simenon, Maigret, Agatha Christie en anderen. Dat gaf me inspiratie om het zelf te proberen.'
Daarvóór schreef hij een paar boeken die hijzelf achteraf helemaal niet goed vindt. Toen Banks ontstond was hij blij met hem. Zijn inspiratie voor de hoofdpersoon ontleende hij o.a. aan Ruth Rendell.

Peter Robinson houdt van Yorkshire en vanuit een gevoel van nostalgie is hij over deze streek gaan schrijven. 'Erover schrijven maakt mijn kijk op mijn geboorteland anders, misschien zelfs meer nostalgisch. Ik had die afstand nodig om een meer objectieve kijk te krijgen. Ik ben overigens opgegroeid in een arbeidersmilieu en destijds was er duidelijk sprake van klasseverschillen. Die zijn er nog steeds, maar meer verhuld.'

Zijn lezers waarderen het dat het karakter van Banks in de loop der tijd steeds meer diepgang heeft gekregen. Hij heeft zich langzaamaan ontwikkeld, maar er blijft nog genoeg te ontdekken voor Robinson. Hij komt steeds meer over zijn hoofdpersoon te weten en dit weet hij goed over te brengen op zijn lezers. Zo wordt Banks qua persoonlijkheid steeds meer introvert en hij raakt meer geisoleerd. Net als een gewoon mens ontwikkelt hij zich en zo blijft de serie fris. Het huwelijk van Banks loopt op een bepaald moment op de klippen. 'Dit was niet gepland, dat ging vanzelf', aldus Robinson.
Peter Robinson pleegt research en hij houdt het nieuws goed bij. Hij leest veel kranten en houdt van verhalen die niet compleet zijn, omdat ze ruimte bieden voor fantasie. Als iets al helemaal opgelost is, blijft er weinig over voor de verbeelding. Daarnaast vindt hij het belangrijk om te weten hoe de forensische wetenschap zich ontwikkelt.

Hoe werkt Robinson? Hoe begint hij aan een verhaal? Meestal begint hij met het verzinnen van een lokatie en een lichaam. In 'A Dry Season' was dat een opgedroogd reservoir. Hij begint met het karakter en daaruit vloeit het plot voort.

Joyce Carol Oates is een soort ‘tutor’ geweest voor Robinson. Het belangrijkste dat hij van haar geleerd heeft is dat hij zichzelf serieus moet nemen als schrijver en dat het belangrijk is om in jezelf te geloven.

Robinson geeft soms college of lezingen voor jonge schrijvers. Als aanbeveling formuleert hij: 'Ga op een stoel zitten en zet je vingers op het toetsenbord.' Dat is het meest essentiële. Veel mensen willen graag de status van schrijver vanuit een romantisch soort idee, maar het betekent eerst hard werken. Ik ken getalenteerde studenten die de discipline niet kunnen opbrengen en dan komt het talent niet tot ontplooiing. Er zit weinig glamour bij het schrijven op zich.'

De grote overeenkomst tussen hemzelf en Banks is de interesse in muziek. Muziek speelt een belangrijke rol in zijn boeken. En dan gaat het om allerlei soorten muziek; van opera tot jazz en pop. Ook de jeugd van Robinson en Banks vertoont overeenkomsten.
En wat doet Robinson als hij niet schrijft? Hij leest niet erg veel, maar heeft wel favoriete auteurs zoals: Ruth Rendell, Minette Walters, P.D. James en Michael Connelly. Hij houdt van muziek, wandelen, films kijken, reizen, lekker eten en een goed glas wijn in de pub.

Het is natuurlijk heel opmerkelijk dat het eerste boek van Robinson pas in 2002 voor het eerst in Nederlandse vertaling is verschenen. Maar sindsdien verschijnen er 1 of meerdere vertalingen per jaar. Nederland heeft kennis gemaakt met Robinson. Gelukkig maar wat mij betreft!

De gedachte die Ian McEwan geopperd heeft rondom de terroristen van 11 september vindt Robinson interessant. 'Een falen van de verbeelding. Als je je de pijn van een ander niet kunt voorstellen, als je geen empathie hebt, dan is het doden van een mensen hetzelfde als het doodslaan van een vlieg. Het echte kwaad heeft geen geweten. Dus misschien is het slechte wel het gebrek aan empathie vermengd met een sterk gevoelde behoefte iets te moeten hebben'

Twee of drie keer per jaar ga ik terug. Mijn familie woont daar nog. Ik zou er graag drie of vier maanden per jaar doorbrengen.