Twitter Facebook Gastenboek


Lezen tijdens de zomer van 2012

 

 

Verlanglijstje zomer 2012

Door: Ine Jacet

Zo! Het is 1 juni, het jurywerk voor De Gouden Strop is voltooid, het startschot voor De Maand van het Spannende boek is gelost en de VN detective- en thrillergids lag gisteren op de deurmat.
Het jurylidmaatschap bracht met zich mee dat ik veel verplicht moest lezen. Vaak deed ik dit met plezier, soms vanuit discipline. Vanaf nu zelf kiezen wat ik wil lezen heeft ook zo zijn charme.   
Sinds jaar en dag pluis ik de VN thrillergids uit op zoek naar niet gelezen boeken met goede beoordelingen. Zo ook dit jaar.   
Wat viel mij op in de VN Detective en Thrillergids en wat wordt mijn verlanglijstje voor de zomer van 2012?

Allereerst een getal. In de gids worden 694 boeken en hun sterren beschreven. Vorig jaar waren dat er 767. Wordt er minder op de markt gebracht?

De thriller van het jaar van VN is Deon Meijer met 13 uur. Ga ik zeker lezen.
Wat de vijf-sterren boeken betreft, Domingo Villar met Het strand van de verdronkenen vond ik zelf een goed boek maar geen vijf sterren waard (3 sterren). Zeer verdiend krijgt Schuld van Ferdinand von Schirach de volle mep van vijf sterren.
Michael Berg met Nacht in Parijs kreeg elders veel mooie sterren maar de VN gids houdt het op 1 ster. Voor Derwent Christmas met Volmaakte verdwijning geldt hetzelfde, hij was genomineerd voor De Gouden Strop. Tsja….laat ik er een dooddoener tegenaan gooien: Smaken verschillen.

Enkele schrijvers van Nederlandstalige misdaadromans worden opmerkelijk goed beoordeeld. Van Charles den Tex en Bram Dehouck verwachtte ik dit maar ik was verrast door de hoge score voor Afrekening van Heleen van der Kemp. Het nieuwe boek van Kisling & VerhuyckZwart kant – wordt beloond met vier sterren. Hetzelfde geldt voor Elisabeth Mollema Dirty Martini.

Hé, wat is dat? Een voor mij, volstrekt onbekende uitgeverij genaamd: Ta Grammata. De website leert dat de uitgeverij in 1989 werd opgericht voor Griekse literatuur in Nederlandse vertaling. Mooi! De Grieken kunnen wel wat positieve publiciteit gebruiken. Het boek heet Stille, diepe wateren, de schaking van Tasoula (mooie titel) en het is geschreven door Rhea Galanaki. Gaat ook op de verlanglijst.  
Ik kom een Japans boek tegen van Keigo Higashino De fatale toewijding van verdachte X. Boeiend om de Japanse couleur locale op te gaan snuiven.

Geweldig dat Indridason – de IJslander met zijn melancholieke boeken - weer fors wordt beloond voor Verdwijnpunt. Hetzelfde geldt voor De gloed van geweld van Ryan David Jahn, een favoriet boek uit 2011.
Verder krijgt Leighton Gage mooie sterren en hetzelfde geldt voor John Lawton waarover mijn echtgenoot dermate enthousiast was dat hij spontaan een dossier schreef.  
Ten slotte: Ruth Rendell krijgt een mooie beoordeling voor Buren. Voor mij begon deze site met het in kaart brengen van haar werk. Ben blij dat ze nog steeds schrijft en goede beoordelingen krijgt. Dat het een mooie zomer moge worden!

En dan mijn verlanglijstje voor deze zomer.  

Deon Meijer – 13 uur (Bruna) 
C.J. Box – Nachtseizoen (The House of Books)
Giancarlo de Cataldo – Romanzo Criminale (Lebowski)
Toni Coppens – Stil bloed (Manteau)
Elizabeth Corley – Requiem voor een zangeres (Luitingh)
Tim Davys – Amberville (De Arbeiderspers)
Patrick DeWitt – De gebroeders Sisters ((De Arbeiderspers)
Eriksson & Sundquist – Het Kraaienmeisje (Cargo)
Lyndsay Faye – De goden van Gotham (Van Holkema & Warendorf)
Bernardo Fernandez – Zwart ijs (Signatuur)
Elena Forbes – Kwaad om kwaad (Cargo)
Laura Kasischeke – Het ontwaken (Mistral)
Amanda Kyle Williams – Een onverwacht genoegen (de Fontein)
William Landay – De verdediging van Jacob. (The House of Books)
Peter May – Het eiland van de vogeldoders (Conserve)
Denis Mina – Het einde van de wespentijd (Anthos)
Stille, diepe wateren, de schaking van Tasoula - Rhea Galanaki (Ta Grammata)
Nele Neuhaus – Sneeuwwitje moet sterven (Q)
Alessandro Perissinotto – Wraak (Serena Libri)
Elvira Seminara – Onheil (Serena Libri)
John Verdon – Ik weet wat jij denkt (Boekerij)
Jan Costin Wagner – Licht in een donker huis (Cossee)