Twitter Facebook Gastenboek


Gouden Strop 2012

De shortlist en de namen: Derwent Christmas, Bram Dehouck, Nellie Mandel, Charles den Tex en Peter de Zwaan

 

Shortlist Gouden Strop 2012

De longlist van de Gouden Strop 1012 is bekend:


Derwent Christmas – Volmaakte verdwijning (Nieuw Amsterdam)
Bram Dehouck – Een zomer zonder slaap (De Geus)
Nellie Mandel – Blauwe sneeuw (Manteau)
Charles den Tex – De vriend (De Geus)
Peter de Zwaan – De vuurwerkramp van Harmen Saliger (Cargo)

Illusionist Will Freedom besluit afscheid te nemen van Paulette, de vrouw die al vijfentwintig jaar zijn assistente is. Hij stelt die mededeling aan haar echter telkens uit, tot het laatste optreden van het seizoen zich aandient. Dan gebeurt er iets wat Will nooit had kunnen voorzien: tijdens de show verdwijnt Paulette. Zonder een spoor achter te laten. Naast ergernis en verbijstering maakt zich vooral een obsessieve nieuwsgierigheid van Will meester. Hoe is het mogelijk dat Paulette hem heeft overtroffen? In de dagen na de verdwijning stuit hij op de eerste schokkende aanwijzing

Blaashoek is een vredig dorp, waar de seizoenen vloeiend in elkaar overgaan en de mensen in saamhorigheid bij elkaar wonen. Waaien doet het er wel, en daarom worden er grote windmolens geplaatst. De energieopwekkers worden verwelkomd met een groot feest, en aanvankelijk lijken ze ook alleen maar voordelen op te leveren. Tot slager Herman Bracke de slaap niet meer kan vatten door een geluid, een irritante brom die alleen hij hoort en die afkomstig is van de molens. Zijn slapeloosheid verergert en veroorzaakt een serie gebeurtenissen die bijna alle bewoners van Blaashoek kapotmaken. Achter het leven van alledag blijken heftige emoties schuil te gaan.

Een wrakke vissersboot spoelt aan op een strand van Prince Edward Island met aan boord een zestigtal dode illegale immigranten. Het is winter in dat deel van Canada, wat de zoektocht naar de verdwenen bemanning van de boot bemoeilijkt. Politiechef Arletta Browning kampt met personeelstekort nadat ze haar adjunct Gunt Anderson en de jonge agent Morris ontsloeg na een misgelopen zaak. Toch wil ze de verdwenen bemanningsleden vinden en hen voor de rechtbank brengen. Anderson en Morris, intussen privédetectives, worden ook bij de zaak betrokken als ze van een advocaat de opdracht krijgen het brein achter de mislukte mensensmokkel te vinden. Hun opdrachtgever handelt echter niet uit menslievendheid, daar komen de beide voormalige rechercheurs al snel achter. De bemanningsleden hebben ondertussen onderdak gevonden in een verlaten boerderij, van de buitenwereld afgesneden door de sneeuw. Ze willen van het eiland af, maar hun contactpersoon kan (of wil) hen voorlopig niet helpen. Dan begint een jacht op de bemanning en hun opdrachtgever, waarbij de verschillende partijen niet bepaald op een leven kijken.

Emma werkt als tolk voor de Amsterdamse recherche. Ze vertaalt afgeluisterde gesprekken van een verdachte groep Kroatische mannen. Op een dag voegt zich een nieuwe man bij de groep. Emma herkent hem tot haar schrik onmiddellijk: het is haar vriend, van wie ze dacht dat hij in Kroatie verbleef. Overvallen door de situatie verzwijgt ze haar ontdekking, maar de recherche komt er al snel achter dat Emma de man heel goed kent. Dan begint er een spel waarin Emma alles dreigt kwijt te raken. Ze wordt gedwongen in het afluisterteam te blijven werken, want haar vriend mag niets merken totdat de recherche de zaak rond heeft. Ondertussen weet Emma niet meer wie hij is en wat hij van plan is.

Op de dag dat zich in Enschede de vuurwerkramp voltrekt, besluit ondernemer Harmen Saliger zijn koffers te pakken en te verdwijnen. Zijn vrouw was die dag in de getroffen wijk Roombeek en is vrijwel zeker omgekomen. Niets weerhoudt Saliger ervan om zijn eigen dood te ensceneren en zijn leven ergens anders voort te zetten. De Kring van Enschedese Ondernemers gelooft echter niet dat Saliger bij de ramp de dood heeft gevonden. Hij is ze immers nog geld verschuldigd, veel geld. Maar niemand weet waar hij is. Saligers vrouw Alide, die de ramp tenauwernood overleefde, evenmin. Net als zijn zuster Vivian, die haar verzorgt. Wanneer een overlijdensverzekering opduikt op naam van Harmens onbekende zoon, hebben veel mensen een reden om hem te gaan zoeken. De jacht is geopend…