minette walters
start | boeken | verfilmingen | leven | links

Minette Walters werd op 26 september 1949 geboren in Bishop's Stortford, Hertfordshire. Vanaf jeugdige leeftijd werd ze gefascineerd door misdaad. Zo las ze graag misdaadverslagen in de krant die haar moeder vervolgens angstvallig voor haar verborgen probeerde te houden. Toen ze elf jaar was overleed haar vader aan de gevolgen van verwondingen die hij opgelopen had tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een jaar later ging ze naar kostschool. Achteraf ziet ze dit als een positieve factor in haar leven.
Ze studeerde literatuurwetenschappen en Frans aan de Durham University. Vervolgens heeft ze lange tijd in Londen gewerkt als redacteur bij het tijdschrift 'British Women's Weekly. In 1977 verliet ze het tijdschrift om zich full-time aan het schrijven te wijden. Ze schreef onder pseudoniem romannetjes van 30.000 woorden om geld te verdienen. Het pseudoniem waaronder ze schreef is tot op de dag van vandaag een goed bewaard geheim. Pas op haar 47e, getrouwd en met twee kinderen in de schoolleeftijd, ging ze zich wijden aan haar passie; het schrijven van misdaadverhalen.
Minette Walters gaat al jaren eens per week op bezoek in de gevangenis. Ze blijft dan veertig minuten en spreekt drie gevangenen. Dit doet ze niet om materiaal voor haar boeken te verzamelen, zo zegt ze zelf, maar omdat ze wil begrijpen waarom mensen op het verkeerde pad terecht komen. Bovendien vindt ze bezoeken aan gedetineerden interessanter dan feestjes waar het gaat over kleren, vakanties of de kinderen. Door de verhalen van de gedetineerden realiseert ze zich steeds weer dat dysfunctionele gezinnen gevaarlijke gezinnen zijn. De meeste gedetineerden komen uit slecht funtionerende gezinnen. Soms gebruikt ze hetgeen ze hoort in haar boeken..
Haar eerste boek 'The Ice House' kwam uit in 1992 en het was meteen raak. Ze won de John Creasey Award voor de beste eerste roman. Een jaar later verscheen 'The Sculptress', dat ook bekroond werd met de Amerikaanse Edgar Award. Als snel kwam er een aanbod voor verfilming. Minette Walters heeft 10 boeken geschreven in 11 jaar tijd en dat is een hele prestatie. Haar boeken zijn in 36 talen vertaald. Ze zegt zelf dat ze nooit weet wie het gedaan heeft totdat ze het boek af heeft. Dit bevalt haar goed, het maakt onbevangen en ze loopt niet het risico teveel of te weinig aandacht te besteden aan de beschrijving van de dader.
In bijna alle boeken van Walters speelt het verleden een belangrijke rol. De hoofdfiguren worden door misdaden uit het verleden ingehaald. In haar verhalen is het 'waarom'even belangrijk als 'wie'. Daarnaast vindt ze dat het puzzelelement thuis hoort in een thriller. In de Britse misdaadliteratuur is dit altijd sterk vertegenwoordigd geweest en dat wil ze graag zo houden.

Zie ook mijn dossier over Minette Walters voor: Crimezone.nl

Over gedetineerden

Ik ben op bezoek geweest bij moordenaars, verkrachters en mannen die kinderen hebben misbruikt. Ik raak er niet meer door van streek dan wanneer ik merk dat een gezagsgetrouwe buurman het aanvaardbaar vindt om de belasting te tillen of op het National Front te stemmen. Dat vind ik net zomin acceptabel.


Over mensen en tegenstellingen

Mensen zitten vol tegenstellingen en het aanpassingsvermogen van de mens is oneindig. Misschien is ons gevoel voor humor wel de enige constante eigenschap. Eén van de gemeenste verkrachters die ik heb bezocht, was tegelijk één van de geestigste mannen die ik ooit heb ontmoet.