Twitter Facebook Gastenboek

Heleen van der Kemp

Het debuut van Heleen van der Kemp heet Blond 15. Reden voor een interview met deze schrijfster, ze debuteert bij Uitgeverij Verbum

Ik ben bang dat ik van nature een criminal mind heb…

Interview: Ine Jacet


Heleen, misschien wil je je eerst even voorstellen aan de bezoekers van misdaadromans.nl

Natuurlijk! Ik ben 35 jaar, woon in Ouderkerk aan de Amstel, samen met Martin en onze drie katten. Momenteel ben ik 23 weken zwanger van ons eerste kind. Ik werk vier dagen per week als communicatieadviseur en daarnaast schrijf ik. Mijn debuut Blond 15 is daarvan het eerste resultaat.

Waarom heb je een misdaadroman geschreven en geen roman, kinderboek enz. M.a.w. wat heb je met het genre?

Ik ben bang dat ik van nature een criminal mind heb… Een ander genre komt niet eens in me op. Ik schrijf heel intuïtief. Als ik ga zitten en mijn vingers raken het toetsenbord dan komt er spanning, moord en doodslag uit. Het is niet anders…

Lees je zelf misdaadromans? Zo ja, welke auteurs hebben jou geïnspireerd?

Jazeker, ik heb echt enorm veel gelezen, van kinds af aan, en ik denk dat ik van alles wat ik lees wel iets meeneem. Van boeken die ik goed vind neem ik onbewust dingen mee, en van boeken die ik niet goed vind leer ik. Misdaad en thrillers zijn mijn favoriet, iets anders lees ik nauwelijks. Auteurs die ik graag lees zijn: Stieg Larsson, Saskia Noort, Nicci French, René Appel, Marion Pauw, Loes den Hollander, Judith Visser, Esther Verhoef, Svea Ersson, Simone van der Vlugt, Tess Gerritsen, Karen Slaughter, Mo Hayder en Dean Koontz. Maar ik koop ook regelmatig iets van een onbekendere auteur en dan laat ik me graag verrassen.

Bij de auteurs die jij noemt, zitten opvallend veel vrouwelijke auteurs. Zou dit toeval zijn?

He, dat klopt! Dat was me nog niet eens opgevallen. Het is niet zo dat ik bewust voor vrouwelijke auteurs kies (en Larsson is mijn grote favoriet), maar helemaal toeval zal het waarschijnlijk ook niet zijn. Maar wat dat dan precies is? Daarop moet ik voor nu het antwoord schuldig blijven. Ik ga er eens op letten en neem me bij deze voor dat mijn volgende boek van een mannelijke thrillerauteur is.

Wat vind je het meest belangrijke element van een misdaadroman?

Ik denk de plot. Deze moet onverwacht zijn en een spannende wending hebben. Een soort Wow! factor. Maar ook het kunnen meeleven met personages vind ik belangrijk. Bijvoorbeeld Lisbeth Salander van Stieg Larsson vind ik echt waanzinnig & krankzinnig goed neergezet.

Blond 15, zo heet je debuut. Een levenloos meisje wordt aangetroffen in het Vondelpark. Ze is gescalpeerd. De rechercheur die de misdaad gaat onderzoeken heet Britt Franken. Zou je iets over Britt willen vertellen?

Britt is 38 en alleenstaande moeder die om een heel persoonlijke reden (dit ontdek je in het boek) bij de recherche is gaan werken. Britt vindt de cultuur bij de politie vaak te hard en daardoor niet effectief. Zij schuwt het niet om haar vrouwelijke kracht of intuïtie te gebruiken omdat ze ervan overtuigd is dat je dan meer nuances ziet in een zaak of bij een verdachte. Ze heeft in aanvulling op de politieacademie ook de opleiding tot profiler gevolgd aan de FBI Academy in Amerika. Met deze kennis en haar vrouwelijke touch probeert ze zich te bewijzen in de harde politiewereld. Ze is talentvol, gedreven, gaat er 100% voor, maar worstelt aan de andere kant ook met de combinatie werk & privé. Haar vijftienjarige dochter Bo is de belangrijkste persoon in haar leven. Als er een vijftienjarig meisje wordt vermoord in het Vondelpark dreigt de scheiding tussen haar privé wereld en haar politiewerk nog verder te vervagen…

In een quote over jouw verhalen las ik het volgende: "Heleen is de koningin van de verhalen over valse vrouwen. Wil je dit misschien toelichten?

Ja, dat heeft iemand op Hyves over mij geschreven naar aanleiding van mijn korte verhalen. Het klopt inderdaad dat er in mijn verhalen vaak vrouwen voorkomen die er liever uitzien dan ze zijn. Waar dat nou vandaan komt…;-)

Er bestaan verschillende benamingen voor boeken met een misdaadverhaal zoals ‘thriller, psychologische thriller, literaire thriller, misdaadroman, vrouwenthriller enz. enz. Aan welke benaming geef jij de voorkeur als het gaat over Blond 15?

Ik vind ‘misdaadroman meets vrouwenthriller’ wel een mooie benaming voor Blond 15. Het gaat over een misdaad, het verhaal is een vrij klassieke ‘whodunit’ (moord, onderzoek, aanleiding, ontknoping). Maar het is wel een geromantiseerd, fictief verhaal met veel aandacht voor de personages. Deze staan centraler dan ‘the actual crime’. Het verhaal is voor zowel mannen als vrouwen interessant om te lezen.

Hoe lang heb je geschreven aan Blond 15? En zou je iets willen vertellen over de totstandkoming van het verhaal?

Het idee is ontstaan in de zomer van 2008 en de plot heb ik samen met mijn vriend bedacht. Zonder hem had ik dit boek niet kunnen schrijven. Hij heeft een analytische blik en heeft mij regelmatig weer op het rechte pad gebracht als mijn fantasie de overhand dreigde te nemen. Hij was mijn realiteitstoets als het ware. De synopsis heb ik in september aan Verbum crime ‘verkocht’ tijdens een lunch en de uitgeefbeslissing werd in maart 2009 genomen. Het schrijven deed ik in de avonduren, op mijn vrije dag en in het weekend. Ook nam ik regelmatig een aantal dagen vrij om in afzondering echt te produceren (en later dan fijn te slijpen). In september en oktober 2009 heb ik onbetaald verlof opgenomen en toen heb ik het afgemaakt. Het script heeft daarna nog bij meelezers, een redacteur en een corrector gelegen en uiteindelijk heb ik in januari de laatste details aangepast.

Ben je van plan meer boeken te schrijven met Britt in de hoofdrol?

Ja, in ieder geval nog één. Deze wordt dikker en nog spannender… Het plot zit al in mijn hoofd en het verhaal begint zich te vormen, wraak wordt het leidende thema, maar ook internetdaten krijgt een prominente plek (werktitel: Het Genootschap). Daarna wil ik, denk ik, een op zichzelf staande thriller proberen, maar wie weet, misschien ben ik dan nog wel niet klaar met Britt.

Wil je tot slot nog iets kwijt aan de bezoekers van misdaadromans.nl ?

Ik vind het een eer dat ik gevraagd ben voor een interview op misdaadromans.nl en ik ben erg benieuwd wat de bezoekers van Blond 15 vinden. Dus wil je er iets over kwijt? Plaats dan een recensie!