Twitter Facebook Gastenboek

Violet Le Roy

Een interview met Violet Le Roy. 2008 was voor haar een succesvol jaar. We kijken over de schouder naar 2008 en blikken vooruit op de rest van 2009

2009 - Een nieuw boek én naar de opera

Door: Ine Jacet

Violet. Je hebt een knap debuut geschreven. Complimenten. Tot de bodem is een boek waarin je veel thema’s aansnijdt. Hoe kijk je nu – begin 2009 - terug op Tot de bodem. Wat heeft 2008 in dit opzicht voor jou gebracht?

Het schrijven van een boek is van een andere orde dan uitgegeven worden. Tegen dat laatste zag ik wel wat op. Je stapt een andere wereld in. Schrijven doe je in een omgeving die je helemaal zelf in de hand hebt. Zo gauw een uitgever wil publiceren ontstaan er zaken waar je totaal geen controle over hebt. Zoals bijvoorbeeld het geven van interviews. Of het ontvangen van recensies. 2008 bracht veel nieuwe ervaringen. Het grappige was dat allerlei zaken waar ik tegenop zag in werkelijkheid erg leuke ervaringen waren.

Waarom heb je een misdaadroman geschreven en bijvoorbeeld geen roman?

Een misdaadroman is ook een roman. Het is een erg arbitrair onderscheid. Soms lees ik een boek dat roman genoemd wordt en dan denk ik: dit is gewoon een thriller. Alleen wordt de dader dan niet gevonden.
Ach, misschien is het onderscheid er wel voor de subsidieregeling. Schrijvers van misdaadromans/thrillers ontvangen geen beurs van de overheid. Romanschrijvers wel. Ik vind misdaadromans een mooi genre. Lees ze zelf graag. Vond het een uitdaging om een boek te schrijven met meerdere verhaallijnen en psychologische diepgang.

Wat zijn voor jou belangrijke criteria waaraan een goede misdaadroman moet voldoen?

Een goed boek heeft vaart. De lezer blijft geboeid en geeft niet toe aan de verleiding de laatste bladzij op te slaan om te zien wie het gedaan heeft. (Is sowieso zinloos bij Tot de bodem!) Maar ook weer niet zo snel dat de lezer belangrijke zaken over het hoofd ziet/leest.
Een goed boek heeft meerdere verhaallijnen die met elkaar een plot vormen waar de lezer door verrast wordt. Niets is zo erg als een boek waarvan  je halverwege al weet hoe het in elkaar zit.  
Een goed boek heeft hoofdpersonen die van vlees en bloed zijn!
Een goed boek heeft een maatschappelijk relevant onderwerp. En dan bedoel ik niet moord maar bijvoorbeeld kindermisbruik, anorexia, discriminatie.
Of het onderwerp van het boek dat ik nu lees: Allah en Eva van Betsy Udink. Dat heeft Pakistan als onderwerp. Maatschappelijk zeer relevant en uiterst actueel. Lees en huiver. Geen roman overigens, maar een beschrijving van het leven in een staat waar fundamentalisme de boventoon voert. Nou ja, eigenlijk wel een misdaadroman. En het leest als een trein.

Nog even terug naar het afgelopen jaar. Wat was voor jou -  in het kader van je schrijverschap – de belangrijkste gebeurtenis van 2008?

Uitgegeven worden! En vervolgens goed ontvangen!

Heb jij geluisterd naar de top 2000 van 2008? In je boek verwerk je een affaire rondom de overleden Rolling Stone – Brian Jones. Je bent vast en zeker een liefhebber van de muziek van deze band.

Over de top 2000: ik luister er al jaren naar. Vind het heel leuk omdat de muziek herinneringen aan voorbij-tijd op roept.  
De nummers worden gedraaid in een periode dat wij allemaal vrij hebben en de radio staat keihard. (Twee onder een kap huis, gescheiden door gang en keukens dus de buren hebben er geen last van!!!) We gillen mee, swingen mee, bakken oliebollen, eten te veel en drinken een bescheiden hoeveelheid champagne. 
Het is nu al weer bijna half januari en het leven is nu weer "normaal". Werktijd is weer aangebroken. De top2000tijd eindigde dit jaar op de bank onder een dekentje omdat we hartstikke moe waren van al het kletsen & swingen.  
Oh ja: Ik hou van de muziek van de Stones. Een echte fan ben ik van Italiaanse Opera. Rossini is mijn favoriete componist.

Wat heb jij met popmuziek?

Luisteren naar popmuziek is voor mij een manier om in beweging te komen. Psychisch. Het kan mijn stemming zeer ten goede veranderen. Dus als ik wat bedrukt ben kan een lekker nummer, doet er niet toe wat, me daar zo over heen helpen. 
Ik ging muziek luisteren toen ik een jaar of twaalf was. Aangestoken door klasgenoten.  Het is ook een manier van contact maken, luisteren naar muziek, dansen op muziek. Nooit zo over nagedacht eigenlijk maar ja: muziek is wel van belang in mijn bestaan. En natuurlijk de opera….

Op het internet zijn veel verschillende interviews met jou te vinden. Jouw uitgeverij en jij hebben hard aan de weg getimmerd. Wat vind je hiervan het meest mooie resultaat?

Tot nu toe: de reacties die ik op mijn website krijg van totaal onbekende lezers.  Die zijn ontzettend leuk en positief.

Bij misdaadromans.nl hebben forumleden en recensenten verschillende vragen beantwoord over het jaar 2008. Eén van de vragen was: Welke gewoonte, waarvan men doorgaans vindt dat het een slechte gewoonte is, wil je handhaven in 2009.

Slechte gewoonte: ik ben altijd van alles kwijt. Huissleutels, paspoort, treinkaartjes (liefst op het moment dat de conducteur er naar vraagt) Die gewoonte wil ik niet persé handhaven in 2009 maar ik kan er niet vanaf komen. Kan niet echt goed opruimen.

Violet. Wat zijn je plannen voor 2009?

Mijn plannen voor 2009:
1) Het boek dat ik nu schrijf moet in september (ongeveer) in de winkel liggen.
2) In het voorjaar wil ik naar Sicilië.
3) Ik wil in het najaar met drie vriendinnen naar de opera in Verona.

Kunnen we een nieuw boek verwachten? Wil je alvast een tipje van de sluier oplichten?

Ja er komt en nieuw boek aan! Wat betreft de inhoud van mijn boek:  discriminatie?! Zit er mode in anti-semitisme? Zijn moslims de joden van de toekomst? Kan een topsporter homo zijn? Kunnen we het helpen dat we ons van anderen willen onderscheiden?

Wat wens jij jezelf toe voor 2009?

Iets meer inkomen dan de afgelopen jaren. Ik leef al jaren op de bodem van mijn bankrekening.

Op de website van Violet Le Roy staan links naar diverse interviews en quotes. Haar debuut wordt veel lof toegezwaaid. Een mooi succes voor een auteur die helemaal vanuit het niets begon.....

Wat wens je de lezers van misdaadromans.nl toe voor 2009?

Ik wens de lezers van misdaadromans.nl bovenal: gezondheid. En: geef je op als donor!!!! Dan geef je gezondheid.
Waarom: Zie aan mijn vriend X die van de ene dag op de andere zonder nierfunctie zat hoe 'partiële ongezondheid' je leven en dat van je partner beïnvloedt. Opeens moet vriend X vier maal daags aan de dialyse en is zijn vrouw een 'mantelzorger'. Dan ziet het leven er opeens heel anders uit.