Twitter Facebook Gastenboek

Unni Lindell

Unni Lindell schreef een reeks boeken met Cato Isaksen in de hoofdrol. Onlangs verscheen Honingval, een prachtig boek. Een interview met deze Noorse schrijfster én een verloting!

De misdaadroman is het ultieme boek

Door: Ine Jacet en Martin Jansen in de Wal

U had al veel andere boeken geschreven - kinderboeken en kookboeken - voordat u bent begonnen met het schrijven van misdaadromans. Waarom bent u misdaadromans gaan schrijven?  

De misdaadroman is het ultieme boek. Omdat je kunt schrijven over mensen die ver van je eigen leven af staan, mensen die buiten de samenleving vallen. En je kunt zowel literair schrijven als met de snelheid en spanning van de misdaadroman.

Ziet u overeenkomsten tussen het schrijven van kinderboeken en het schrijven van misdaadromans?
In zekere zin wel, ja. Er zijn meer auteurs die beide genres schrijven. Roald Dahl, bijvoorbeeld. Je moet een beetje kind blijven als je een misdaadroman schrijft. Want het is spelen met het leven. En je moet scherp blijven, want kinderen en lezers van misdaadromans zijn dat ook.

Leest u zelf misdaadromans? Wat zijn uw favorieten, of door wie wordt u geïnspireerd?
Ja, die lees ik. Ik hou van David Guterson, Henning Mankell, Minette Walters en Mark Haddon. Mijn favoriete boek is Hendelser ved vann (Zwart Water) van Kerstin Ekman.

Wat waren vroeger uw favoriete kinderboeken?

Ik hield van Pippi Langkous van Astrid Lindgren.

Unni Lindell

Honingval is onlangs in Nederlandse vertaling verschenen. Hoe kwam u aan het idee voor dit boek?
Uit het echte leven. Op een dag zag ik een ijskar voor mijn huis staan en dacht ik: wauw, goed idee! Kinderen, ijsjes en een gevaarlijke man. Of ik zie dingen in de buurt waar ik woon, praat met de mensen op straat en dan opeens zit het verhaal in mijn hoofd.

In Honingval schrijft u ook over mensen uit Letland die werken in Noorwegen. Werken er veel Letten in Noorwegen?
Dat zou ik echt niet weten. Maar ik ben een paar keer in letland geweest, in Bene, de stad die ik in mijn boek beschrijf, en ik heb al die mensen ontmoet. De Letten op het platteland zijn heel arm, alsof je vijftig jaar teruggaat in de tijd.

U hebt eens in een interview gezegd dat u niet wilde dat uw hoofdpersonage, Cato Isakson, een al te aardig mens was... .
Nou, eigenlijk mag ik hem wel, maar een held is hij zeker niet. Hij is een gewone man die zijn best doet in het leven, een echtgenoot en vader, die toevallig ook politie-inspecteur is. In mijn boeken zijn de slechteriken niet alleen slecht en de goede mensen alleen goed.

In een Nederlands interview, van mei 1999, noemde u Cato een onverbeterlijke macho. Is hij in tussentijd veranderd?
Haha! Ja, hij is inderdaad wat aardiger geworden.

Uitgeverij Q stelde 5 exemplaren van Honingval ter beschikking voor verloting. De winnaars zijn:
W. van Dijk - Venlo
M. Eikema - Hasselt
J. Coenen - Venlo
P. Buurs - Oosthuizen
D. Geurts - Maastricht

Gefeliciteerd!

Komen er nog meer boeken met Cato Isaksen?
Ja, dat is wel de bedoeling. Noorwegen heeft maar 4,5 miljoen inwoners en er zijn sinds september vorig jaar 140.000 exemplaren van Honingval verkocht. Dus de lezers hebben nog lang niet genoeg van hem.

Bent u momenteel bezig met het schrijven van een boek?
Ik ben net klaar met het eerste deel van een serie kinderboeken, over muziek, literatuur, dans en het leven. Het gaat over een meisje, Nella, die een spook is. In september verschijnt het.

In een interview hebt u eens gezegd dat u van nature vrij bang bent en juist daarom veel fantasie hebt.
Dat klopt. En die fantasie kan ik dan weer in mijn boeken gebruiken.

Een andere uitspraak: Er zijn zoveel ideeën, dat er nooit genoeg tijd zal zijn om ze allemaal op te schrijven. Hoe is de situatie nu?
Haha! Ja, de klok tikt door. Ik schrijf zo snel als ik kan. Maar nee, ik zal nooit ál mijn ideeën op papier kunnen zetten.

De Scandinavische auteurs zijn erg populair in Europa. In Duitsland bijvoorbeeld was Henning Mankell in 2003 de favoriet van de lezers. Hebt u een verklaring voor deze hype?

Nou, misschien omdat het bij ons altijd zo koud is dat we weinig buiten komen, haha! Dus werken en werken we maar. Het is in Scandinavië de traditie om over gewone mensen te schrijven, niet over presidenten en grootse politieke toestanden. Ik denk dat de lezers zich daarin herkennen.

Honingval

Er zijn plannen om uw boeken te verfilmen. Of zijn deze plannen al gerealiseerd?
Er zijn er inmiddels vier verfilmd en op de Noorse tv uitgezonden. Er zullen nog twee boeken worden verfilmd, en die films zullen ook aan Zweden, Denemarken en Duitsland worden verkocht.

Is er een misdaadroman die u de lezers van misdaadromans.nl zou willen aanraden?
Ja, dan kies ik weer voor Kerstin Ekman; in het Noors heet het Hendelser ved vann. En tot slot maak ik graag van de gelegenheid gebruik om al mijn Nederlandse lezers te bedanken.

Meer informatie :