Twitter Facebook Gastenboek

Ron Dworskey.

Ron Dworskey houdt niet van literaire thrillers. Hij legt uit waarom........

Interview met een literaire thrillerhater

Deze keer - in de serie – de wereld achter het spannende boek – een interview met Ron Dworskey. Ron heeft een hekel aan de literaire thrillers van tegenwoordig. Van hem vernemen we waarom.   

Ron, misschien wil je jezelf eerst even voorstellen.
Ja, ik ben Ron Dworskey, 55 jaar. Ik ben in Polen geboren en via de VS in Nederland terecht gekomen. Mijn beroep in de VS was vertegenwoordiger. Daar verkocht ik wasmiddelen. In verschillende staten zoals in Arizona en Utah. Door de liefde ben ik in Nederland beland. Mijn vrouw is Nederlandse. Ik woon hier als sinds 1980 en spreek goed Nederlands. Mijn beroep is vertegenwoordiger. Van diezelfde wasmiddelen. De naam zal ik niet noemen.

Wat lees je zoal?
Ik heb het druk, er blijft weinig tijd over. In mijn vrije tijd vis ik graag. Als ik lees, dan zijn het oorlogsboeken en mijn favoriete klassiekers. Hard-boiled. De echte spannende boeken van vroeger.

Je leest geen hedendaagse thrillers?
Thrillers? Van tegenwoordig?  Bah! Rotzooi! Teveel goedkope effecten. En alles is literair. Als alles literair is, is niks literair. Een echt spannend verhaal is er niet meer bij. Bij oorlogsboeken zie je hetzelfde. Het gaat niet meer om de oorlog maar om relaties tijdens de oorlog . Niks voor mij.    

Ik heb je aangekondigd als literaire thrillerhater. Klopt dat?  
Aardig. Vroeger waren boeken spannend. Tegenwoordig niet meer en ze noemen alles literaire thriller. Een boek als ‘Aangetast’ bijvoorbeeld.  Van een vrouwelijke Nederlandse auteur, ik ben haar naam kwijt.  Mijn vrouw had het mee op vakantie. Wat een oppervlakkig boek! Het gaat steeds over relaties. Ik zeg altijd: ‘Relaties moet je doen, daar moet je niet over praten of lezen.’ Zo’n boek is geen thriller. Er komt geen pistool of revolver in voor. Het gaat alleen maar over vrouwen die de hele dag praten met hun vriendinnen. Mijn vrouw doet dat ook graag, dus ik snap wel dat zij van die boekjes houdt. Maar ik ben in slaap gevallen op het strand en daarna heb ik erg vervelend gedroomd. Gelukkig zat mijn vrouw nog naast me toen ik wakker werd.  

Je bent dus meer een liefhebber van de ‘oude school'?  Van grote namen uit het verleden?
Ja, kijk, voor Stephen King kun je me altijd wakker maken. Ken je ‘The Colorado Kid’? Da’s eigenlijk geen thriller, meer een leerboek aardrijkskunde. Maar prachtig.
Weet je trouwens dat de vorige paus, die Pool dus, door het Kremlin in Rome is gezet? Informatie van een insider, ik heb nog  contacten in Polen. Dat kan een mooie thriller worden. Daar kan die Dan Brown niet tegenop. Een ander mooi boek is The Wailing Frail van Richard S. Prather uit 1956. Bij ons een vrij onbekende schrijver. Maar dat gaat nog veranderen. Lekker hard-boiled en klare, duidelijke taal. Met veel revolvers en pistolen. Een Walther, een Browning, een Beretta  en uiteraard een Smith & Wesson.
Vroeger hadden de thrillers nog mooie omslagen. Tegenwoordig zie je allemaal beelden, landschappen of schilderijen op de cover. Wat hebben die nou te maken met een ouderwetse spannende thriller?  De omslagen van Mickey Spillane zijn geweldig. Die boeken spaar ik. Van mijn vrouw mag ik ze niet meenemen op vakantie want zij vindt ze aanstootgevend.   

Om jou op het spoor te komen heb ik onder andere’ literaire thrillerhater’ ingetikt op Google. Maar dan krijg je geen hits. Weet jij of er eigenlijk een vereniging van literaire thrillerhaters bestaat? Heb je contacten in die wereld?
Ik ken ze niet persoonlijk, dus of er een echte club is, dat weet ik niet. Maar als die er is, dan sluit ik me niet aan. Ik haat mensen die gezamenlijk iets haten. Ik heb wel een paar kennissen in die hoek en ik weet dat er plannen zijn. Een domeinnaam is al geregistreerd. Maar deze ze mensen durven nog niet zo goed. Het is tegenwoordig ‘not done’ om literaire thrillers te haten. Literatuur haten, dat mag wel. Als je een literaire thrillerhater bent, dan ben je elitair. Je kunt van mij zeggen wat je wilt, maar ik ben niet elitair. Ik hou gewoon van de thrillers van vroeger. En als iets bevalt dan zet je het niet zomaar aan de kant. Daarom ben ik al zo lang bij mijn vrouw. Ze bevalt nog steeds prima.  

Bedankt voor dit  openhartige gesprek.

Ron
 
 
Aasgier
 
 
Coloradokid
 
 
The wailing