Twitter Facebook Gastenboek

Liza Marklund

Liza Marklund was in Nederland en Nienke van IJsselmuiden sprak met haar in een hotel in Amsterdam.

Ouderschap is het enige dat blijft in je leven

Door: Nienke van IJsselmuiden

Op een mooie zomermorgen sprak ik met Liza Marklund in een hotel in Amsterdam.
Ik sprak mijn verbazing uit over het feit dat ze niet zo heel erg bekend is in Nederland en vroeg haar om een verklaring.
Volgens Liza Marklund zijn haar boeken meer romans met spanning dan echte misdaadliteratuur. De misdaad komt niet op de eerste plaats. Ook bevatten zij meer maatschappelijke onderwerpen dan de doorsnee misdaadroman. Verder zit er nogal wat reflectie in en is er veel aandacht voor het leven van de hoofdpersoon. Deze aspecten zouden de Scandinaviërs meer aanspreken dan de Nederlanders.
Toen ik haar meldde dat ik sommige mannen ken die niet van haar boeken houden omdat ze het typische vrouwenboeken vinden, zei Liza Marklund dat dit komt doordat zij normen doorbreekt. In Zweden wordt ze de koningin van de misdaad genoemd omdat het daar vrij ongebruikelijk is dat vrouwen over misdaad en macht schrijven.
Volgens Liza Marklund lezen mannen bijna nooit boeken die door vrouwen zijn geschreven. “Gelukkig maar dat vrouwen veel meer boeken lezen dan mannen”.
Haar favoriete Scandinavische auteurs zijn Henning Mankell en Anne Holt.

Al haar boeken hebben een duidelijk thema. Zo is het in haar laatste boek Levenslang “niets is eeuwig, behalve het ouderschap”.
Liza Marklund is een keer gescheiden en heeft drie kinderen. Haar oudste dochter heet Annika en is journalist in Stockholm. Liza Marklund is geboren in Noord Zweden en woont afwisselend in Marbella en Stockholm. Ze heeft een eigen uitgeverij in Noorwegen en IJsland. Haar jongste twee kinderen, een zoon van 18 en een dochter van 15, gaan in Marbella naar school.

Ze vindt het niet vermoeiend om heen en weer te reizen; het is juist goed tegen haar rusteloosheid.
Liza Marklund beschouwt reizen, schrijven en haar familie als de drie belangrijkste zaken in haar leven.

Wat het reizen betreft: haar favoriete plekken zijn de Cook eilanden en Zuid-Afrika. Ze zou graag een keer naar Noord-Korea willen; het feit dat dit nu onmogelijk is, fascineert haar. Ze is ook ambassadeur voor Unicef, maakt hiervoor televisiedocumentaires, treedt op als gastvrouw in televisieshows en schrijft artikelen. Ze houdt zich in dit verband vooral bezig met het bestrijden van de verkoop van kinderen in met name Albanië en Roemenië.  Daarom noemde ze ook als enig minpunt van Nederland de prostitutie. Ze vindt het belachelijk dat het in ons land door de overheid als een normale baan wordt behandeld en zou graag willen dat het hier verboden werd.
Het mooiste aan Nederland vindt Liza Marklund de architectuur.

In Zweden verschijnt deze week alweer haar volgende boek. Dit boek is een vervolg op Levenslang en gaat over wat er met David Lindholm (de vermoorde politiechef uit Levenslang) in zijn leven is gebeurd.
Liza Marklund bezoekt van te voren altijd alle plaatsen die ze in haar boeken wil beschrijven. Toen ik vroeg of we binnenkort meer Spaanse colour locale kunnen verwachten, antwoordde ze dat haar nieuwe boek Een plaats in de zon gaat heten en dat het zich afspeelt in Zweden, Spanje en Marokko.
Hierna wil Liza Marklund nog drie boeken schrijven met Annika Bengtzon, de verslaggeefster, in de hoofdrol.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Annika Bengtzon - in de verfilmingen