Twitter Facebook Gastenboek

Kees Buis over verzamelen

De wereld achter het spannende boek. Een nieuwe rubriek. Kees Buis vertelt over verzamelen.

Ik verzamel op NUR-code 33x

Internetters die  van spannende boeken houden kennen hem als Kees van de Boekenplank. Dat is uiteraard niet zijn echte naam. Die luidt: Kees Buis. Wie zoekt naar afbeeldingen of boeken – oudere en recente – heeft een grote kans terecht te komen op : De boekenplank
Kees heeft niet alleen een zeer uitgebreide site – uniek in Nederland - maar is tevens verzamelaar.  

Wanneer ben je begonnen met je site? Was er een aanleiding?
In ben in april 1998 gestart met mijn site; eerst bij een provider onder een gebruikersdomein en vanaf 2001 met de huidige domeinnaam. Volgend jaar april bestaat www.deboekenplank.nl dus eigenlijk 10 jaar! Ik had in 1998 al een behoorlijke verzameling boeken en stripverhalen opgebouwd en wist hoe lastig het was om titels of verschijningsinformatie te vinden van een bepaalde auteur of serie.  Voor stripverhalen was er sinds 1977 de stripkatalogus, voor SF en fantasy had je Fandata (1979), maar voor thrillers was er erg weinig. Omdat ik in gesprekken met andere verzamelaars, die zich meestal afspeelden in antiquariaten in Rotterdam of Gouda, merkte dat veel mensen met dat probleem zaten, kwam ik op het idee om mijn eigen verzameling online te zetten om anderen houvast te bieden. Het duurde wel even voordat de site een beetje “body” had gekregen, maar in februari 1999 stonden er toch al 1469 scans van 369 auteurs op. Er begonnen leuke en positieve reacties binnen te komen en ik kreeg tips die mij weer op het spoor brachten van nieuwe titels.

Krijg je veel reacties naar aanleiding van je site?
Tja, wat is veel? Tientallen per week. De reacties variëren van “heb je dat boek voor mij te koop?” tot de tegenhanger “ik heb een boek voor je te koop”. Gelukkig zijn de meeste reacties van bezoekers positief en geeft de waardering mij voldoening. Ook krijg ik regelmatig mail van schrijvers (“mijn boek staat er nog niet op, maar hoort wel op thuis!”). Je krijgt dan al gauw een aardig contact met iemand. Een voorbeeld is Lucia St.Clair Robson, een Amerikaans schrijfster die informatie over haar vriend - de veel te vroeg overleden schrijver Brian Daley - was tegengekomen op mijn site en me mailde. Later stuurde ze me ook nog een aantal gesigneerde bookplates voor in haar boeken. Of met Ridley Pearson die me spontaan een boek van hem wilde sturen. Ook mailtjes van uitgevers ploffen binnen in mijn mailbox, vooral met persberichten. En natuurlijk ook de nodige spam omdat mijn emailadres makkelijk te vinden is.

Hoeveel boeken heb je pakweg ondergebracht in je site?  Zijn ze ook allemaal fysiek aanwezig in je huis?
Hoeveel boektitels er precies op staan heb ik geen idee van. Wel van het aantal scans van voorkanten: zo’n 10.000. Die heb ik niet allemaal fysiek in huis, want zo af en toe krijg ik ook scans van anderen. Mijn verzameling omvat nu 9.956 titels volgens mijn spreadsheet. Die staan trouwens ook niet allemaal bij mij thuis, maar voor een groot deel in opslag. In dit topic op het forum zijn een aantal foto’s te vinden van zowel thuis als de opslag:
http://www.inejacet.nl/thrillerforum/viewtopic.php?t=427

Welke boeken komen voor jou in aanmerking om te verzamelen?
Spannende boeken ;-) Mijn verzamelnaam voor sciencefiction, fantasy, horror en thrillers. Zowel voor volwassenen als de jeugd. Bij voorkeur in het Nederlands, maar als een auteur of serie niet meer vertaald wordt dan ga ik voor Engels. Gekscherend zeg ik wel dat ik op NUR-code 33x verzamel (hoewel daar NUR 305 als literaire thriller bij is gekomen).

Wat is er leuk aan verzamelen?
In de eerste plaats ben ik gewoon gek – en ook altijd geweest – op boeken en lezen. Als je voor een volle kastenwand staat en al die boeken ziet geeft mij dat een bijzonder prettig gevoel. Het is leuk om een oud boekje uit de kast te trekken en je te herinneren hoe je er aan gekomen bent. Het is leuk om in een oud boekenzaakje, op een markt of op een koninginnedag ineens oog in oog te staan met een boek wat je al jaren zoekt. En het is erg prettig om je nooit af te hoeven vragen of je nog iets te lezen in huis hebt.

Denk je wel eens aan stoppen met verzamelen?
Ja, daar denk ik regelmatig aan. Ik ben dit jaar al behoorlijk aan het minderen. Het 10.000ste boek zit er aan te komen en ik heb dat al een poosje geleden als grens bedacht. Niet dat ik dan helemaal geen boeken meer zal kopen, want dat kan ik me toch niet echt voorstellen. Ik ben er nog over aan het nadenken.

Is een verzameling ooit compleet?
Dat hangt een beetje van de verzameling af, denk ik. Mij zal dat niet lukken, want er is zo verschrikkelijk veel verschenen aan spannende boeken. Zelfs als je denkt dat je alles van één schrijver hebt kan je nog verrast worden door een onbekende uitgave. Dat overkwam me bijvoorbeeld met Frederick Forsyth. Ik vond in dezelfde maand twee boekjes die ik niet kende: ‘De Bruidsschat’, een speciale uitgave voor Venco uit 1996 en ‘Nachtdienst’, een novelle die Bruna aanbood aan vrienden en relaties uit 1975.

Wat is of zijn je favoriete boeken uit je verzameling? Heb je een topstuk of topstukken?
Deze vraag is lastig te beantwoorden. Niet omdat ik geen favorieten heb; integendeel: ik heb er teveel. Ik heb favorieten om te lezen, favorieten om te verzamelen, favorieten om te hebben; favorieten om aan te raden, favorieten om de cover…  Een leesfavoriet is in ieder geval ‘De hamer van Lucifer’ van Larry Niven en Jerry Pournelle. Dit boek heb ik al zo vaak gelezen dat ik de tel ben kwijt geraakt. Het is een SF-boek uit 1980 en ik ben in het derde exemplaar bezig omdat ik de vorige twee heb stuk gelezen. Op thrillergebied hoort Trevanian al jaren tot mijn favorieten. ‘De Eiger Killer’ (1973) en ‘De Plee Killer’ (1975) waren in die tijd eye-openers voor me en zijn nog steeds zeer lezenswaardig. ‘Shibumi’ uit 1980 steekt daar nog boven uit. Ik kan ook enthousiast worden bij recente boeken, maar kan nog niet inschatten of ze favoriet blijven.
Topstukken zie ik als items met veel geldswaarde. Dan kom je toch snel op stripverhalen terecht, want die zijn een stuk kostbaarder dan “gewone” boeken. Ik heb bijvoorbeeld Burne Hogarths The Golden Age of Tarzan uit 1977. Dit boek is een facsimile editie van zijn Tarzan-verhalen in de Amerikaanse zondagskranten, gelimiteerd tot 2000 exemplaren en gesigneerd door Hogarth. Ik heb nummer 8. Het boek is 39 bij 52 cm groot; krantenformaat, goud op snee, in een cassette. Of het eerste deel van Michel Vaillant ‘De Grote Match’, een hardcover in de Lombard Collectie uit 1959 met een waarde van rond de  250 euro. Voor het Tarzan-boek worden nog hogere bedragen gevraagd. Bij amazon.com staan er drie met als vraagprijzen $ 400,-, $ 698,00 en $ 1708,75.

Wanneer baalt een verzamelaar?
Tegenwoordig baal ik niet zoveel meer. Vroeger kon ik wel balen als een boek wat verschenen zou moeten zijn, toch niet in de winkel bleek te liggen. Daar maak ik me nu niet meer druk om. Ik baalde ook nog wel eens als delen in een serie er ineens anders uit gingen zien, of als delen van een reeks niet meer vertaald werden. Dat laatste vind ik nog steeds niet leuk, maar ik ben daarin wel wat realistischer geworden.

Wanneer heeft een verzamelaar een hele goede dag?
Toen ik een tijdje terug klaar was met het in elkaar zetten van 26 boekenkasten en een hele dag met mijn boeken in de weer kon zijn. Uit de dozen halen, bekijken en in de kast zetten. Sommige boeken had ik in jaren niet gezien en ik moest regelmatig de neiging onderdrukken om er gelijk maar een paar mee te nemen om te lezen.

Lees je veel boeken uit je verzameling? 
Ja. Ik lees veel en voornamelijk uit mijn eigen verzameling. Ik neem me regelmatig voor om precies bij te houden wat en wanneer ik een boek lees, maar helaas, alle pogingen stranden… Als ik het lijstje met aanwinsten voor dit jaar bekijk dan heb ik er rond de 60 gelezen, dus zeg maar 10 per maand  met uitschieters naar boven in de vakantie. Daarnaast herlees ik regelmatig “ouwetjes”.

Wat vind je van de volgende uitspraak: ‘Alle mannen houden van verzamelen. Het liefst verzamelen ze vrouwen. Dat kan niet dus gaan ze andere dingen verzamelen." 
Tja, ik herken mijzelf er in ieder geval niet in. Boeken verzamelen is voor mij geen substituut voor iets anders wat buiten mijn bereik ligt. Wat vrouwen betreft ben ik buitengewoon tevreden met mijn verzameling van één en ben ik daarmee compleet.

Wat vind je vrouw van je hobby? Besteedt ze het geld niet liever aan andere dingen?
Ze weet niet beter ;-) We zijn 25 jaar bij elkaar en ze weet en accepteert dat het een deel van mij is.  Toen we verkering kregen stond mijn kamer al vol met boeken. Ze is geen leesfanaat is, zoals ik, maar kan wel een goed boek waarderen en die kan ik haar dan weer vaak aanraden. En wie wil er nu niet een bibliotheek aan huis? ;-) Natuurlijk zorg ik ervoor dat mijn uitgaven op boekengebied niet botsen met andere dingen die nodig of gewenst zijn.

Hoe kom je aan je boeken? Boekhandel? Beurzen? Enz.
Vroeger vooral in de stoffige boekwinkeltjes in Rotterdam en Gouda en door markten af te struinen. Ik heb nog steeds wel een paar winkeltjes die ik zo af en toe “per ongeluk”  tegenkom, maar tegenwoordig is de boekwinkel maar een muisklik bij je weg. Veel online dus. Verder krijg ik nieuwsbrieven en catalogi van antiquariaten waar ik uit kan bestellen. Ook krijg ik regelmatig boeken toegestuurd van schrijvers en uitgevers die zo het boek onder de aandacht willen brengen. Familieleden en vrienden hebben het afgeleerd om me een boek voor mijn verjaardag te geven, omdat ik het toch wel heel vaak bleek te hebben. Boekenbonnen zijn natuurlijk nooit weg!

Mogen boeken beschadigd zijn of maakt het voor jou niets uit.
Ik heb boeken het liefst puntgaaf, maar ben geen neuroot in die dingen. Ik zie soms stripverzamelaars die hun strips per stuk in een afgesloten verpakking hebben zitten – soms zelfs in die verpakking gekocht – waardoor ze het niet kunnen lezen, want dan beschadig je het. Zo’n type ben ik niet. Ik probeer wel netjes met boeken om te gaan, maar ik wil ze wel kunnen lezen. Ik leen ze ook met gemak aan anderen uit. Uiteindelijk is een boek er om gelezen te worden.