Twitter Facebook Gastenboek

Eric Verbiest over zijn site.

Eric Verbiest heeft een website. Op deze site brengt hij allerlei boeken in kaart. Tijd voor een interview in de serie 'De wereld achter het spannende boek'.

Ik ben het type dat niet kan gaan slapen zonder eerst gelezen te hebben.

Wie is de man achter de mooi vormgegeven site die gaat over boeken?  Die mooie site in de tinten rood en bruin? De inhoud lijkt te verraden dat het hier om een verzamelaar gaat.  Zijn naam luidt: Eric Verbiest. Zijn URL luidt: http://www.boekensite.net. Het werd tijd voor een aantal vragen. 

Zou je jezelf even willen voorstellen.

De voornaam zal zo onderhand wel bekend zijn denk ik... al is het maar van de site J
Mijn volledige naam is Eric Verbiest, ik ben een bijna 40-jarige (39) gelukkig getrouwde man met 2 kinderen (Caroline & Sofie).
Op professioneel vlak ben ik actief in de domotica, en meer bepaald domoticatoepassingen binnen de zorgsector (www.intensia.net en www.incare.be ). Ik ben daar verantwoordelijk voor het sales team, de contacten met partners en business development.
Ik ben woonachtig te Antwerpen en mijn hobby’s zijn...hoe kan het ook anders : lezen en webdesign.

Hoe lang heb je site al?

De site op zich bestaat al sinds 2003, maar niet onder de vorm zoals hij nu is. Vóór 2003 kende ik niets van websites, HTML, php en al die andere technische strijdkreten. Wel ben ik altijd een fervent internet gebruiker geweest en het feit dat mijn internet provider me bij mijn abonnement 50MB webruimte gratis aanbood heeft zeker bijgedragen aan mijn eerste experimenten met het schrijven van webpagina’s.
Ondertussen ben ik bezig aan de derde versie en deze zal waarschijnlijk rond september/oktober van dit jaar live gaan.

Waarom ben je begonnen met deze site? Wat drijft jou?

Ik heb altijd veel gelezen. Als enig kind waren boeken mijn beste vrienden en heb ik altijd boeken in mijn buurt gehad. Ik denk niet dat het iets is dat je kunt leren, mijn ouders waren nu niet speciaal “grote lezers”, maar zelf zou ik boeken niet kunnen missen. Alhoewel, dat van dat leren is niet helemaal juist. Mijn beide dochters beginnen zich ook te ontwikkelen als echte lees-veelvraten... en het voorbeeld van vader en moeder zal daar waarschijnlijk niet vreemd aan zijn.
Als opgroeiende tiener begon ik interesse te krijgen in IT. Alhoewel dat misschien een groot woord is. Het was toen de periode van de commodore 64, de ZX81 en de ZX spectrum. Al vrij snel had ik naast lezen een tweede hobby gevonden, nl : programmeren. Op mijn bescheiden niveau heb ik ettelijke programmaatjes geschreven in Basic en later Pascal en Turbo Pascal.
Eric’s boekensite is eigenlijk een samensmelting van deze 2 hobby’s. Toen ik eindelijk besloot iets te gaan doen met mijn gratis hosting en een site online te zetten, was de keuze van het onderwerp snel gevonden : boeken.
Ik hield al jarenlang een lijst bij met gelezen en ongelezen boeken en deze online zetten vond ik wel een uitdaging.

Wat is er allemaal op de site te vinden?
Om te weten wat er allemaal op de site te vinden is zie ik maar 1 oplossing... bezoek hem ...
In het begin was het eigenlijk niets anders dan een opsomming van de boeken die ik bezit. Gaandeweg kwamen daar dingen bij zoals biografieën, links naar andere interessante websites, scans van de boeken enz... Aangezien veel bezoekers me vroegen om iets meer over het boek te vertellen dan alleen een quotering mee te geven, ben ik ondertussen ook begonnen recensies van de gelezen boeken online te zetten.
Mijn laatste afgeronde project is een boeken directory (www.boekensite.net/engels/directory/ ). Aangezien mijn verzameling links gestaag groeide maar verspreid was over de hele site, besloot ik daar ook orde in te brengen en alle links netjes te organiseren in categorieën. Een groot voordeel hiervan is dat mensen die graag opgenomen willen worden op mijn site (linkpartners) nu zelf de gegevens over hun site kunnen ingeven. Echter, een waarschuwing is hier op zijn plaats : ik ben heel kieskeurig bij het accepteren van links. Ze moeten sowiezo iets te maken hebben met boeken, auteurs of literatuur in het algemeen. De bedoeling is dat mijn bezoekers er iets aan hebben en daarom primeren qualiteit en relevantie.
Verder is de directory, in tegenstelling tot de rest van de site, in het Engels. Daar heb ik doelbewust voor gekozen omdat ik regelmatig bezoekers krijg buiten Nederland en België. Deze zijn meestal verzamelaars op zoek naar informatie over hun favoriete schrijver en zijn natuurlijk het Nederlands niet machtig.

Hoeveel tijd kost de site je pakweg per week?  Ben je er elke dag mee bezig?

Tot grote ergernis van mijn vrouw ben ik effectief elke dag bezig met de site.  Het onderhouden van een site met meer dan 1500 pagina’s vergt veel tijd. Verder ben ik ook veel bezig met het beantwoorden van mailtjes die via de site binnenkomen.

Heb je ambities?

Zoals ik eerder al zei, ben ik momenteel bezig de hele site opnieuw te schrijven. Het onderhoud van een statische site begon echt teveel tijd op te eisen. Tijd die ik liever spendeer aan het lezen van thrillers.
Om die reden zal de nieuwe versie volledig in PHP en MySql geschreven zijn. Een dynamische site is veel gemakkelijker te onderhouden en biedt veel meer mogelijkheden op het gebied van interactiviteit.
Zo zal op termijn de bezoeker bij elk boek zijn recensie/mening kunnen schrijven of het boek quoteren. Op die manier hoop ik een leuke community van lezers te creëren.

Lees je zelf veel thrillers, misdaadromans?  

Ik ben het type dat niet kan gaan slapen zonder eerst gelezen te hebben. Het moet niet persé een heel boek zijn, 1 of enkele pagina’s zijn soms voldoende, maar gelezen moet ik hebben. (alhoewel bij een echt goed boek slapeloze nachten mij niet vreemd zijn J )
Door mijn druk professioneel leven en het onderhoud van de site lees ik de laatste jaren niet zoveel meer als vroeger. Maar 1 thriller per week is denk ik op dit moment mijn gemiddelde.
Hierbij tel ik natuurlijk de vakantieperiodes niet bij. Deze zijn het uitgelezen moment om een inhaalbeweging uit te voeren en een flinke klap uit te delen aan de stapel ongelezen boeken. Aangezien ik mijn passie voor het thrillergenre deel met mijn vrouw, zit bij het pakken om op vakantie te trekken het grootste gewicht in de boeken. Dit jaar trekken we met de vlieger op reis en ik maak me nu al zorgen over het aantal boeken dat we gaan kunnen meenemen.

Wie zijn je favorieten en waarom zijn ze favoriet?
 
Dit is de steeds terugkerende vraag en, voor mij, misschien wel de moeilijkste. Mijn smaak is heel breed, van SF over crime en spionnage tot echte Horror. Elke stijl heeft zo zijn “meesters” en wie ben ik om mijn mening op te dringen.
Daarom, en zonder bepaalde volgorde, enkele namen :

Fredrick Forsyth, Tom Clancy, Dean Koontz, Stephen King, Lee Child, Robert Sheckley, Preston & Child, Jonathan Kellerman, Elmore Leonard, Carl Hiaasen, T. Jefferson Parker, Michael Connelly, Dan Simmons en nog vele anderen waar ik nu niet direct op kan komen. Eigenlijk komen er bijna elke dag nieuwe bij. Zo heb ik net mijn eerste boek van Harlan Coben uit, en ik ben er zeker van dat ook hij in dit lijstje zal passen.

Heb je een vakantietip  voor de lezers?  Welk boek moet iedereen gelezen hebben volgens jou?

Zonder enige twijfel “The Stand” van Stephen King. Moest je deze nog nooit gelezen hebben, dan heb je echt iets gemist in het Thriller/Horror genre.
Zij die hem wel gelezen hebben zullen mij begrijpen.
En voor diegenen waarvoor ze het nieuwe genre “literaire thriller” hebben uitgevonden, zij die zich te goed voelen voor dit type “boekjes”,  heb ik nog een mooi citaat gevonden :

“Literatuur is een luxe, fictie een noodzaak.”
(Gilbert Keith Chesterton)

Eric Verbiest
 
 
 
 
 
 
 
 
The Stand
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Website Eric
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Forsyth