Twitter Facebook Gastenboek

Daniëlle Kertzman

In de serie – de wereld achter het spannende boek – een interview met Daniëlle Kertzman. Trouwe bezoekster van fora over van misdaadromans.
drijft haar? Van welke boeken houdt ze?

Ik hou van boeken met terugkerende hoofdpersonen

Daniëlle. Misschien wil je jezelf eerst even voorstellen.
Ik ben Daniëlle Kertzman, 37 jaar, single en woon in Maastricht. Ik werk als Senior Financial Controller bij het onderdeel Finance Services van Essent in Den Bosch.  Finance Services verzorgt de financiële administraties van een aantal Business Units van Essent. Ik reis vier dagen op en neer van Maastricht naar Den Bosch en één dag per week werk ik thuis.  In mijn vrije tijd lees ik graag en ik ga geregeld naar het theater en de bioscoop.  Daarnaast ga ik graag uit eten en besteed ik tijd met mijn vrienden en mijn petekind van 4 jaar.

Wanneer ben je begonnen met het lezen van thrillers? En is er boek dat je uit die tijd is bijgebleven? Zo ja, Welk boek?
Ik heb vanaf kinds af aan al veel gelezen. Ik ben rond mijn 14e begonnen met het lezen van thrillers. De eerste thrillers die ik las waren de boeken van Agatha Christie, die haalde ik uit de bibliotheek. Er is me uit die tijd niet echt een boek bijgebleven, maar toen is wel de basis gelegd voor mijn voorkeur voor misdaadboeken.
Na mijn eindexamen heb ik een jaar of tien bijna niks gelezen. Op een gegeven moment heb ik in de zomervakantie van een vriendin Wie zonder zonde is van Elizabeth George geleend. Vanaf dat moment heeft het leesvirus weer toegeslagen.

Hoeveel boeken lees je gemiddeld per maand? Zijn dit alleen misdaadromans of lees je ook andere boeken?
Ik lees gemiddeld genomen vier boeken per maand. Over het algemeen lees ik misdaadromans, maar af en toe is het lekker om ook eens iets anders te lezen ter afwisseling. Met een bundeling van columns van bijvoorbeeld Martin Bril of Youp van het Hek kan ik me prima vermaken. Daarnaast lees ik met tijden graag een chick lit  of een roman. Met een Fantasy of Science Fiction boek daarentegen doe je mij geen plezier.

Wie zijn jouw favoriete schrijvers en waarom?
Mijn favoriete schrijvers zijn onder andere Peter Robinson, Ian Rankin, T. Jefferson Parker, Michael Connelly en Unni Lindell. Ik hou van boeken met terugkerende hoofdpersonen. Het eerste boek dat van Peter Robinson en Ian Rankin in Nederland is verschenen heb ik destijds gekocht. Vanaf dat moment heb ik alle volgende boeken ook gekocht.
Ik vind het moeilijk om aan te geven waarom deze auteurs mijn favoriete auteurs zijn. Dat heeft voor een groot gedeelte met hun schrijfstijl te maken. Verder hebben ze sympathieke hoofdpersonen, waarbij je meeleeft met hun privé beslommeringen.

Wanneer vind jij een boek echt goed? Aan welke eisen moet dit boek voldoen?
Een boek moet me pakken! Dat kan op verschillende manieren. De schrijfstijl vind ik belangrijk. Die moet me aanspreken. Verder kan het de ene keer een boek zijn met gruwelijke details en de andere keer een boek  met onderhuidse spanning.
Ik merk wel dat ik de laatste jaren niet meer zo snel een boek waardeer met vijf sterren. Dat heeft er volgens mij mee te maken dat hoe meer je leest, hoe kritischer dat je wordt. Je bent minder gemakkelijk te verrassen.

Er is de laatste decennia een heleboel gebeurd op het gebied van misdaadromans. Zou je een ontwikkeling kunnen noemen die je positief vindt? En misschien eentje die je negatief vindt?
Een positieve ontwikkeling vind ik dat er tegenwoordig veel misdaadromans worden uitgegeven. Voor mijn gevoel is de keuze uit nieuw verschenen misdaadromans veel ruimer dan een aantal jaren geleden. Daar schuilt natuurlijk ook meteen een nadeel in. Je moet de goede van de slechte weten te onderscheiden. Dat gaat mij over het algemeen goed af. Ik heb zelden een echte miskoop.
Verder vind ik het een positieve ontwikkeling dat er steeds meer misdaadromans verschijnen van Nederlandse/Vlaamse auteurs en Scandinavische auteurs. Deze voegen iets toe aan het misdaadgenre. Deze auteurs schrijven vaak een andere soort misdaadroman dan bijvoorbeeld een Amerikaanse auteur.

Hoeveel boeken heb je pakweg in je bezit? Waar laat je ze allemaal?
Ik denk dat ik een dikke vierhonderd boeken in mijn bezit heb. In mijn woonkamer staat een boekenkast met daarin 129 boeken. Verder liggen mijn boeken tussen de kleding en linnengoed in de klerenkasten op de slaapkamers. Ik heb een plank ophangen met pockets in mijn slaapkamer en ik heb nog drie dozen in de berging staan.

Waar koop je jouw boeken?
In Maastricht is niet echt een boekhandel met een groot assortiment. Je hebt de Selexyz Dominicanen. Het is een mooie boekhandel in een voormalige kerk, maar het aanbod is niet geweldig. Het komt zeer geregeld voor dat ik een recent boek wil kopen, maar dan hebben ze het (nog) niet. Verder is er nog de V&D en de Bijenkorf die een redelijk assortiment aan boeken verkopen. Ik loop ook wel eens De Slegte binnen.
Uiteindelijk bestel ik de meeste boeken bij Bol.com. Ze hebben een groot assortiment,  bijna alles voorradig en twee dagen later heb je de boeken in huis. Daarnaast koop ik regelmatig boeken bij de Boekenkraam.

Je bent een regelmatige bezoeker van fora op het gebied van de misdaadroman? Wat ‘haal’ je op een forum?
Ik ben een aantal jaren geleden toevallig op Crimezone terecht gekomen en dat was mijn eerste forum. Ik vind het leuk om ervaringen over boeken uit te wisselen en nieuwe tips op te doen. Als je langer op een forum actief bent, leer je ook de regelmatige bezoekers beter kennen en dat ik ook erg leuk. Momenteel ben ik op drie forums actief. Ine Jacet, Ezzulia en Crimezone. Dat is ook meer dan voldoende.

Heb je nog een tips voor de lezer? Een klassieker bijvoorbeeld die iedereen gelezen moet hebben? Of een recent boek dat nog te weinig publiciteit heeft gekregen?
Een boek dat iedere liefhebber van misdaadromans gelezen moet hebben is Vogelman van Mo Hayder. Dit boek heeft alles wat een thriller moet hebben en tevens is het lekker gruwelijk. Vogelman heb ik een tijd geleden aan een collega uitgeleend en hij was verbaasd dat ik dit soort boeken las. Dat vond hij helemaal niet bij mij passen.
Een recenter boek dat  ik van harte kan aanbevelen is  Mannen die vrouwen haten van Stieg Larsson. Dit boek kan volgens mij nog wel wat publiciteit gebruiken. Dit boek verdient een groot lezerspubliek.
Alhoewel Mannen die vrouwen haten van Stieg Larsson het beste boek is dat ik in 2006 heb gelezen komt hier vlak achter Echopark van Michael Connely. Een boek om in één adem uit te lezen.
Als laatste twee auteurs die ik de afgelopen tijd heb ik leren kennen en wiens boeken ik met veel plezier heb gelezen, Stuart MacBride en Craig Russell.

Danielle Kertzman
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Onvoltooide zomer
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wie zonder zonde is
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vogelman