auteur
start | boeken | auteur | links

De ouders van Giles Blunt komen oorspronkelijk uit Warwickshire in Engeland. Vlak na de oorlog zijn ze naar Canada geëmigreerd, samen met hun twee kinderen. Giles is in Canada geboren. Later is er nog een broertje geadopteerd van ongeveer Giles leeftijd. Dat vond hij geweldig. Hij is geboren in Windsor – Ontario – en woonde de eerste tien jaar van zijn leven in een klein dorp genaamd Amherstburg. Daarna verhuisde het gezin naar het plaatsje North Bay. Giles zat daar op een jongensschool die geleid werd door priesters. Later ging hij Engelse literatuur studeren aan de universiteit van Toronto. Hierna heeft hij een paar jaar als sociaal werker gewerkt. De reden hiervoor was dat zijn vader directeur was van de ‘Children’s Aid Society’. Maar hij wilde eigenlijk schrijver worden, zegde die baan op en heeft, om te kunnen schrijven, allerlei baantje gehad. Hij was verzot op films als Taxi Driver en Chinatown, wilde scenarioschrijver worden en vertrok naar New York. Daar werd hij opgemerkt door Bill Goldman die hem aanraadde een roman te schrijven. Op een dag liep Giles Blunt door de stad en zag de voorpagina van de New York Post. Er stond een foto op van een man die zelfmoord pleegde door van een flat af te duiken. Hij dacht :'Wat moet die fotograaf een 'koud oog‘ gehad hebben toen hij die foto maakte. Hij moet gewacht hebben tot het slachtoffer ging springen om daarna te fotograferen. De titel van zijn eerste boek 'Cold Eye' was geboren en dit boek leverde hem behoorlijk wat geld op.
Hij heeft zes maanden bij de producers van 'Law en Order' gelobbyd om voor hen te mogen schrijven. Hij stuurde verschillende scripts op en ook de roman. Uiteindelijk lukte het en hij werkte een tijdlang als co-auteur aan 'Law en Order'. Daarnaast heeft hij ook geschreven voor 'Street Legal' en 'Night Heat'. Met zijn eerste roman verdiende hij meer geld dan met het schrijven van scripts en op een bepaald moment heeft Giles Blunt besloten zich helemaal toe te leggen op het schrijven van romans. Hij schreef er een paar die tot nu toe niet gepubliceerd zijn. Uiteindelijk heeft Giles Blunt 20 jaar in New York gewoond voordat hij besloot terug te gaan naar Canada, zijn geboorteland.
Het duo Cardinal en Delorme uit de beide in Nederland verschenen boeken, was ontstaan vanuit het idee dat Blunt een politieman wilde neerzetten die iets op zijn kerfstok had dat door de andere politieman onderzocht werd. Het viel allemaal op zijn plek toen hij op een winterdag aan het hardlopen was langs het Lake Nipissing. Het leek hem een fantastische plek voor het begin van een misdaadroman. Hij schreef 'Veertig woorden voor verdriet' dat aanvankelijk afwezen werd door 16 uitgevers. Tot Helen Heller kwam, die er veel in zag.
Giles Blunt woont weer in North Bay, Canada. De overeenkomsten met Algonquin Bay, de locatie uit zijn boeken, zijn duidelijk aanwezig.
Binnen het misdaadgenre is Giles Blunt een liefhebber van Gorky Park van Martin Cruz Smith en het vroege werk van John le Carré. Hij bewondert hun verhalen. Bij Ruth Rendell, Graham Green en Patricia Highsmith spreekt hem het psychologische karakter van de romans aan. 'Smilla’s gevoel voor sneeuw' van Peter Hoeg vond hij ook fantastisch vanwege de locatie en de thematiek. Voor zijn twee laatste boeken in de Carndinal serie heeft hij veel research gepleegd. De relatie tussen Cardinal en Delorme ontwikkelt zich tijdens het schrijven. Cardinal is een complexe persoon met een vrouw die ernstig lijdt aan depressies. De relatie met zijn vader is doordrenkt met zwarte humor. In 'IJsregen' zit duidelijk een politiek statement. Blunt ergert zich aan het feit dat de gezondheidszorg steeds meer uigehold is en heeft hiervan willen getuigen. Er is veel belangstelling voor de verfilming van zijn boeken, maar Giles Blunt wil wachten tot hij een aanbod krijgt waarvan hij denkt dat het echt een goede film zal opleveren.

Giles Blunt