Twitter Facebook Gastenboek

Het rijk van de bok

Jacob Vis schreef Het rijk van de bok, een waar gebeurd verhaal over een man die ten onrechte een straf uitzit van 20 jaar. In deze zaak is nu een doorbraak......

Doorbraak in strafzaak

Door: Ine Jacet.

Er is een doorbraak bereikt in de zaak waarover Jacob Vis in Het rijk van de bok heeft geschreven, een boek waaraan hij 1 1/2 jaar werkte en dat op waar gebeurde feiten berust. In zijn verhaal onderbouwt de auteur dat ene Henk H. ten onrechte veroordeeld is voor een moord. Volgens Jacob Vis zit Henk H. al 5 jaar vast in een Nederlandse cel terwijl hij geen moord heeft begaan. Sterker nog: er is helemaal geen moord gepleegd! 
Wat waren de feiten? In 2002 werd Pim Overzier dood gevonden, begraven in een bos. Sindsdien zit Henk H. vast, beschuldigd van het levend begraven van Pim. 
Volgens Jacob Vis dus volkomen ten onrechte. In zijn boek Het Rijk van de Bok draagt hij hiervoor talrijke bewijzen aan. Tevens toont hij aan hoe mager de bewijsvoering was voor de veroordeling van Henk H.
Meer over deze zaak
in een interview met Jacob Vis.

Jacob Vis deed samen met anderen een verzoek om de afgesloten strafzaak te heropenen. Nu is er een doorbraak. Eind november kreeg de auteur bericht van de commissie evaluatie afgesloten strafzaken (CEAS) dat er inderdaad een onderzoek wordt gestart. Het is de vierde keer in de geschiedenis dat een dergelijke aanvraag wordt gehonoreerd.

De pers reageerde onmiddellijk. Op vrijdagavond 5 december 2008 na het journaal van 20.00 uur is er een reportage te zien over deze zaak in NCRV - Netwerk.

Het openbaar ministerie heeft aan de auteur een brief verzonden. Hieruit enkele citaten.

'Vierde onderzoek Commissie evaluatie afgesloten strafzaken

De Toegangscommissie (TC) van de Commissie evaluatie afgesloten strafzaken (CEAS) heeft het College van procureurs-generaal geadviseerd een afgedane strafzaak aan een nader onderzoek te onderwerpen. De TC benadrukt daarbij dat dit advies tot nader onderzoek niet gelijk staat aan het oordeel dat er zich manco’s hebben voorgedaan in het opsporingsonderzoek of de presentatie van het bewijs ter zitting. Wel komt uit de informatie die is verstrekt een aantal specifieke punten naar voren die naar het oordeel van de TC nader moeten worden onderzocht.

Het College van procureurs-generaal heeft het advies van de TC overgenomen. Dat betekent dat nu voor de vierde maal een driemanschap is geformeerd om nader onderzoek te doen naar een afgedane strafzaak.

Het betreft een zaak waarbij een verdachte door het hof Arnhem in 2004 is veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor moord en onttrekking van een lijk aan nasporing eind 2001/begin 2002. De zaak is aangedragen door prof. dr. A.A. Derksen; eerder is de zaak al onder de aandacht gebracht door misdaadauteur Jacob Vis en door prof. dr. P.J. van Koppen.

Het College van procureurs-generaal heeft een driemanschap uit de Commissie evaluatie afgesloten strafzaken geformeerd om het nader onderzoek te verrichten. ......

De nu 63-jarige veroordeelde man zit thans de opgelegde straf uit. Het College van procureurs-generaal zal geen initiatief nemen om hierin gedurende het onderzoek verandering te brengen.

 

Een mooi resultaat voor Jacob Vis die als reactie gaf: 'Al met al ben ik trots en gelukkig dat dit is bereikt. Het was een hoop moeite, maar uiteindelijk is dit toch een mooie doorbraak. Wie had dat kunnen denken.'