Recensie: Ine Jacet
De Deense journaliste Kirsten Jacobsen (ze schreef onder andere een portret over Lars von Trier) volgde Henning Mankell van Sveg - Zweden- tot in Maputo - Afrika- en interviewde hem diverse keren. Daarnaast bevat het boek uitspraken over Henning Mankell door bekende personen zoals Desmond Tutu en Kenneth Branagh. Deze laatste speelde Wallander in de Engelse verfilmingen van de gelijknamige boeken. Ook de echtgenote van de schrijver - Eva Bergman- en zijn zoon - Jon Mankell- dragen hun steentje bij aan het boek van Kirsten Jacobsen.
Mankell, de wereldberoemde auteur en theatermaker, was niet happig op een boek over zichzelf – hij koestert zijn privé-leven – maar uiteindelijk stemde hij toe. In het begin van het boek is stroefheid merkbaar. Slechts schoorvoetend en met de nodige reserves laat hij zich bevragen.
De auteur schreef meer dan veertig boeken en verkocht wereldwijd meer dan 40 miljoen exemplaren. Hij is een reiziger en pendelt tussen huizen in verschillende landen. Met name zijn liefde voor Afrika komt in het boek sterk naar voren. |
|
Welke thema’s komen zoal voorbij?
Mankell geeft zijn visie op onderwerpen zoals: ouder worden, de dood, de verhouding tot zijn schoonvader Ingmar Bergman maar ook over de wereldpolitiek, over kolonialisme, uitbuiting, principes, Aids, de armoede in de wereld en last but not least over Afrika.
Het meest uitvoerig zijn de verhalen over theater en zijn liefde voor Afrika waar hij al decennialang delen van het jaar verblijft. Daarnaast geeft hij uitdrukkelijk zijn opvattingen over de grote verschillen tussen arm en rijk en de uitbuiting van Afrika. De schrijver vertelt over projecten die hij financieel ondersteunt.
Henning Mankell wordt geportretteerd als een gepassioneerd, ernstig en bevlogen mens, een workaholic. Hij kan overal schrijven en zich concentreren. Zijn belangrijkste drijfveer is: scheppen, creëren. Daarnaast is hij ook een eenzame man met een grote behoefte aan privacy en ‘op zichzelf zijn’. Zijn echtgenote Eva Bergman zegt over hem:
Henning is een man die een groot licht in zich draagt, maar tegelijkertijd van binnen een grote duisternis kent. Het is zeker niet eenvoudig zo’n man te zijn. Maar het is leuk om te lezen wat zo’n iemand schrijft. Al snel nadat ik met Henning getrouwd was, zag ik in dat ik met een trol getrouwd was. Hij wilde het liefst in zijn donkere grot zitten en schrijven. Af en toe keek hij eens naar buiten om te zien of ik er nog was, of om te kijken of er iemand misschien boos op hem was. Nu, tien jaar later, is hij bijna altijd op reis. En schrijft hij. Hij begint steeds meer op een normaal mens te lijken.
Uiteraard passeren ook de boeken uit de Wallander-serie de revue tijdens de interviews en wordt verteld hoe en waarom het allemaal begon. De vraag waarom Kurt Wallander in het laatste boek uit de reeks de ziekte van Alzheimer krijgt, wordt eveneens gesteld. Hoe zou de schrijver hier zelf mee omgaan?
Terugkerende thema is dat de moeder van de schrijver het gezin verliet toen haar zoon nog heel jong was. Wat waren de gevolgen hiervan voor zijn verdere leven? Mankell zelf vindt dat zijn vader het goed heeft opgevangen, hij ziet weinig gevolgen. De interviewster spit toch graag door.
|
|
Kirstin Jacobsen, de interviewster, is niet opdringerig en toont respect voor de wensen van de auteur. Soms schemert kritiekloosheid door in gestelde vragen. Hier ligt een zwakte van het boek. Bewondering en ‘opkijken tegen’ spelen een grote rol. Mede hierdoor worden er toch weinige echt scherpe vragen gesteld.
Krijgt de lezer zicht op wie Henning Mankell is? Een tipje van de sluier wordt opgelicht, de schrijver blijft terughoudend. Hij komt naar voren als een bevlogen man, maar ook als een ongeduldig en soms opvliegend mens. Typisch is ook dat de interviewster vraagt of in zijn omgeving wel gelachen wordt. Dit blijkt inderdaad het geval maar in het boek wordt weinig tot geen humor opgetekend. Ernst daarentegen is volop aanwezig. Uit balans?
Henning Mankell is daarnaast een informatief en prettig leesbaar boek over wat de schrijver doet, meemaakt en beweegt. Het boek bevat talrijke afbeeldingen uit privé-archieven, ook van de auteur in zijn jeugdjaren voordat hij wereldwijd doorbrak. Voor liefhebbers van de Wallander-serie is voldoende extra achtergrondinformatie aanwezig.
Henning Mankell door Kirsten Jacobsen is vooral ook: Een portret van een bevlogen mens.
|