Twitter Facebook Gastenboek

Helene Tursten

Sinds kort ligt het eerste deel uit een misdaadserie in de boekhandel. Schrijfster:Helene Tursten. Ze introduceert Irene Huss...

Helene Tursten werd in 1954 geboren in Göteborg. Ze was werkzaam als tandarts, totdat ze op 39-jarige leeftijd vanwege een reumatische aandoening moest stoppen met dit werk. Ze besloot te gaan schrijven en publiceerde in 1998 in eigen land Den krossade Tanghästen. Het boek werd goed gerecenseerd en goed verkocht. Onlangs is dit boek in Nederlandse vertaling verschenen bij Uitgeverij De Geus onder de titel Novemberval.

Rond de veertig en vroeger Europees kampioen jiujitsu

Door: Ine Jacet.

We schrijven het jaar 2008 en ondertussen heeft Helene Tursten niet stilgezeten en nog zeven misdaadromans geschreven. In Duitsland kennen ze haar naam al langer. Zoals bekend zijn de Duitsers gecharmeerd van de Scandinavische misdaadroman en wordt er veel werk vertaald. In Zweden zijn inmiddels films in de maak, of reeds voltooid, waarin de hoofdpersoon uit de boeken van Helene Tursten een prominente rol speelt.

Wie is deze hoofdpersoon?

Naam: Irene Huss.
Beroep: inspecteur van politie.
Leeftijd: rond de veertig.
Lengte: 1.80 meter.
Burgerlijke staat: (gelukkig) getrouwd, sinds meer dan 15 jaar.  
Naam echtgenoot: Krister.
Moeder van: een (puber)tweeling met de namen Katarina en Jenny
Geboren in: Göteborg
Milieu van afkomst: niet bepaald rijk.
Karaktereigenschappen: harde werker, stabiele persoonlijkheid, energiek.
Huisdieren: Sammie – vriendelijke hond.
Bijzonderheden: op 21 jarige leeftijd was ze Europees kampioen jiujitsu.
Zweedse pers: Verrassend is dat ze geen melancholische, gescheiden alcoholische vijftiger is, maar een gelukkig getrouwde, energieke geëmancipeerde vrouw.


Wat zegt de schrijfster Helen Tursten zelf over haar hoofdpersoon?


‘Irene en haar man Krister zijn gelukkig. In het eerste boek werkt Krister in deeltijd en draagt hij zorg voor de tweeling. Hierdoor kan Irene werken. Ze treffen elkaar niet al te vaak en maken weinig ruzie. Er zijn wat stekeligheden en ze vangen elkaar soms vliegen af. Bij Irene gaat het zoals het bij veel mensen gaat. Ze werkt hard en heeft weinig tijd om veel na te denken. Haar leven wordt bepaald door haar gezin en haar baan. In beide situaties probeert ze alles te geven. Haar man Krister is kok van beroep en kan dus goed koken. Irene Huss is eigenlijk een heel gewoon mens, intelligent, maar geen intellectueel. Ze werkt meer intuïtief dan dat ze analyseert. Ze voelt aan wanneer er iets niet klopt. In de boeken worden zaken vanuit haar visie belicht. Ze begint vaak onwetend en duikt boven op de zaak. De lezer gaat na verloop van tijd – net als zijzelf - verbanden zien. Ze is heel menselijk, soms liegt ze en ze gaat graag haar eigen gang. Soms ook heeft ze vooroordelen en dan moet ze aan de slag om die te onderzoeken. Ze drinkt royaal koffie en telkens als het team te lang vergadert, wordt er pizza besteld. Nogal gewoon dus.’

De personages: Wie zijn ze?

Tommy Persson
Tommy is de beste en oudste vriend van Irene. Ze kennen elkaar sinds de politieschool. Tommy is gescheiden van zijn vrouw Agneta; zij was een goede vriendin van Irene.

Commissaris Sven Andersson
Sven Andersson is eigenlijk te oud voor zijn functie. Hij had al met pensioen kunnen gaan, maar dat wil hij niet. Hij heeft regelmatig een te hoge bloedruk. Hij moet niet zo heel veel hebben van vrouwen bij de politie. In het bijzijn van prof. dr. Yvonne Stridner begint hij te schutteren omdat ze zo zelfverzekerd is. Ze blijkt vaak gelijk te hebben, en dat vindt de commissaris niet altijd even plezierig.

Jonny Blom
Niet de sympathiekste van het stel. Soms zegt hij dingen die anderen alleen maar durven te denken. Hij gaat soms merkwaardig om met vrouwelijke collega’s en kan moeilijk van de drank afblijven. 

Fredrik Stridh
Een rustige man die goed zijn werk doet en gewetensvol is. Betrouwbaar.

Hannu Rauhala
Hannu is een Fin die al langere tijd in Göteborg woont. Erg rustig en bedachtzaam, heeft regelmatig een waardevolle en doordachte inbreng binnen het team.

Birgitta Moberg
Birgitta is de tweede vrouwelijke speurder in het team van commissaris Sven Andersson. Ze ziet er goed uit en wordt daarom soms lastig gevallen.

Svante Malm
Svante Malm heeft sproeten en een goed humeur. Weet veel van sporenonderzoek.

Prof. dr. Yvonne Stridner
Vlammend rood haar. Zelfverzekerd en kordaat in diagnoses. Brengt commissaris Sven Anderson regelmatig uit zijn evenwicht. Heeft overwicht.

Hoe kijkt Helene Tursten naar haar personages?

‘Ik hoor wel eens dat het bij sommige personages niet duidelijk is of ik ze mag. Maar wat ik vind is niet belangrijk. De lezer mag zelf beslissen wat hij of zij van een personage vindt. Ik wil mensen soms een spiegel voorhouden, daarna mogen ze beslissen wat ze vinden. Jonny Blom – politieman - drinkt te veel. Soms is hij een onaangename man, op een ander moment net een klein kind. Zo gaat dat bij mensen, ze hebben verschillende kanten. De patholoog Yvonne Strindner is nogal eigenzinnig.  Als je tussen de regels door leest, is goed te begrijpen dat ze hard heeft moeten werken om deze positie te bereiken. Ze vertelt niet veel over zichzelf; ze is de baas. Ze dwingt respect af maar is niet altijd even aardig.

Hoe zit het met conflicten tussen de mannelijke en vrouwelijke politiemensen die in de boeken voorkomen?

‘De Zweedse politie had en heeft een vrij hoog machogehalte. Er is nog steeds sprake van discriminatie op grond van sekse, maar men praat er niet graag over. Toen mijn eerste boek in 1998 verscheen, was er net een gigantische rel in Zweden omdat een vrouwelijke agent door een mannelijke collega seksueel was lastig gevallen. Dat was de eerste keer dat dit thema in Zweedse media zoveel aandacht kreeg. In de loop der tijd is het mannelijk bastion van het politieapparaat steeds meer ontsloten en tegenwoordig is bijna de helft van de politiemensen vrouw.

In Novemberval komt een van de dochters van Irene in contact met Skinheads en ze raakt beïnvloed door deze wereld.  Helene Tursten wilde over dit thema schrijven.
‘Ik zag destijds dat dit probleem toenam. Veel Zweedse jongeren hielden van de White Power muziek en wilden skinhead worden. Er is veel van deze muziek in Zweden gemaakt, het was een exportartikel. Politici en anderen deden alsof het probleem niet bestond onder het mom: het waait wel over.
Maar dat bleek niet het geval. Het probleem is tegenwoordig minder nijpend, maar het is er nog steeds. Er bestaat tegenwoordig een harde kern van neonazi’s die zware geweldsmisdrijven plegen. De dochter van Irene is 13, en ik kan begrijpen dat je op die leeftijd sympathie kunt opvatten voor neonazi’s. Maar als je 20 bent en dit nog steeds doet, heb je waarschijnlijk al een behoorlijke criminele carrière achter de rug en zal het moeilijk zijn om je nog uit dit milieu los te maken. Dan zijn al je vrienden neonazi’s, want je andere vrienden ben je inmiddels kwijtgeraakt.’

De verfilmingen
Inmiddels zijn in Zweden verfilmingen begonnen met Irene Huss in de hoofdrol. De serie bestaat uit zes afleveringen van 90 minuten. De verhalen zijn gebaseerd op de boeken van Helene Tursten. Als regisseur is Alexander Moberg aangetrokken en de hoofdrol wordt vertolkt door Angela Kovacs. Deze actrice speelde ook de rol van Ann-Britt Höglund in de eerste serie Wallander-verfilmingen. Acteren in een misdaadserie heb ik eerder gedaan’, aldus de actrice.

‘ ‘Maar de rol van Irene Huss is een uitdaging. Ik heb er onder andere een cursus jiujitsu voor gevolgd. Het sprak me aan en het voelt goed dat je jezelf kunt verdedigen.’ Het eerste deel uit de serie is inmiddels in de Zweedse bioscopen verschenen.
Helene Tursten en Irene Huss waren tot dusver onbekenden in Nederland. Daar zal ongetwijfeld verandering in komen.

Helene Tursten
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Naar de prijsvraag: Maak een kans op Novemberval
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Site over de films met Irene Huss

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bron: Schwedenkrimi
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Novemberval
 
 
 
 
Irene Huss-boeken: (1998) Den krossade Tanghästen - De novemberval
(1999): Nattrond
(2000): Tatuerad torso
(2002): Kallt mord
2002): Glasdjävulen (2004):Guldkalven (2005):Eldsdansen
(2007): En man med litet ansikte
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De films:
1. The Torso
2. The Horse Figurine
3. The Fire Dance
4. The Night Round
5. The Glass Devil
6. The Gold Digger