Twitter Facebook Gastenboek

Belinda Bauer

In september 2010 is bij uitgeverij Bruna Rusteloos land van Belinda Bauer verschenen.....

Belinda Bauer en Rusteloos land

Door: Ine Jacet

Blacklands, zo luidt de oorspronkelijke titel, heeft de Dagger 2010 gewonnen. Rusteloos land is het debuut van Belinda Bauer.  De auteur woont in Wales.
Het boek gaat over een kat-en-muisspel tussen de twaalfjarige Steven en seriemoordenaar Arnold Avery, die vermoedelijk achttien jaar geleden Stevens toen nog elfjarige oom Billy heeft vermoord.

Belinda Bauer groeide op in Engeland en in Zuid-Afrika. Ze heeft lange tijd gewerkt als journalist en ze heeft gedurende 10 jaar scenario's geschreven. Met ‘The Locker Room’ won ze een prijs. Dat was eveneens het geval met een kort verhaal van haar hand.

Blacklands verwijst naar een relatief onbekend gebied in het zuid-westen van Engeland. Belinda Bauer had het manuscript naar enkele uitgeverijen verzonden. Maar ze zagen er niets in. Daarna besloot ze mee te doen aan de ‘Debut Dagger’. Dit is een prijs van de Engelse Crime Writers Association die wordt toegekend op basis van de eerste 3000 woorden van een niet gepubliceerd debuut. Ze kreeg een onderscheiding en kon haar boek publiceren.
Anno 2010 wint ze de echte Dagger.

Blacklands is een succes in Engeland en krijgt lovende recensies. De schrijfster vermoedt dat veel lezers zich gemakkelijk kunnen identificeren met Steven, de 12-jarige jongen. 'Waarschijnlijk voelen ze dat hij beschermd moet worden omdat hij in gevaar is.' Het was aanvankelijk niet haar bedoeling om een misdaadroman te schrijven, ze wilde de relatie tussen een jongen en zijn oma belichten.

Het concrete idee voor een belangrijk thema in Rusteloos land ontstond toen ze ene Winnie Johnson op tv zag. Zij is de moeder van Keith Bennett. Keith is vermoord door Ian Brady en Myra Hindley. De affaire heette ‘The Moors Murderers’ en speelde zich in 1960 in Engeland af. De moeder werd geïnterviewd over het feit dat het lichaam van haar kind nooit was gevonden. ‘Het trof me hoe belangrijk het nog steeds voor haar was dat het stoffelijk overschot van haar zoon gevonden wordt. Ze deed een oproep te vertellen waar hij begraven ligt.'

Belinda Bauer vond het niet moelijk om zich in te leven in een seriemoordenaar. ‘Uitgangspunt was dat een dergelijk personage nooit beseft dat hij iets verkeerds heeft gedaan. Dat hoort bij een psychopathische persoonlijkheid. Met deze gedachte als uitgangspunt ging het schrijven eigenlijk vrij gemakkelijk, hoewel ik het soms wel luguber vond. ‘
Tijdens haar werk als journalist heeft ze veel misdadigers ontmoet.  ‘Ik was vaak verbaasd over hoe normaal deze mensen lijken. Avery moest ook gewoon worden. Een man die geleerd heeft veel te verbergen. Dat verborgene jaagt juist veel angst aan. Triest genoeg zijn veel psychopaten vaak slim in het verbergen van hun ware aard. Als dat niet zo was, zouden hun misdaden gemakkelijker opgelost kunnen worden.
Als research voor haar boek heeft ze ook gevangenissen bezocht en de gebieden Exmoor en Dartmoor. Het zijn heidegebieden die lieflijk zijn maar ze kunnen, door bijvoorbeeld mist, in korte tijd veranderen in gevaarlijke plekken. 'Ik ben regelmatig in Exmoor geweest, een oom van mij had daar een kroeg. Het kan voorkomen dat je naar de top van een heuvel bent geklommen en als je je daarna omdraait zie je beneden alleen nog maar mist. Dat is behoorlijk angstaanjagend.'

Het jongetje Steven is haar dierbaar. ‘Ik was zelf als kind ook een solist, ik hield van alleen te zijn. Ik herinner me veel uit mijn jeugd, daardoor was het relatief gemakkelijk om me in het kind in te leven.’  Ze heeft geprobeerd een integer boek te schrijven en wilde het thema geweld tegen kinderen niet op een sensatie-achtige manier uitbuiten. Hetzelfde geldt voor het thema seriemoordenaar. ‘Sommige lezers vinden het moeilijk om te lezen over geweld tegen kinderen in een misdaadroman. Maar ik krijg  veel positieve reacties van lezers die vinden dat ik het thema zuiver voor het voetlicht heb gebracht en daar ben ik blij mee’.  
De schrijfster wordt vaak verward met de actrice Belinda Bauer. Ze vindt het wel grappig.  ‘De Wikipedia pagina over mijn naamgenote – de actrice - is nu ‘vervuild’ met feitjes over mij. Door ons samen op deze manier te combineren is de beschrijving een stuk interessanter geworden. In mijn eentje had ik dat nooit gered. Uit het buitenland heeft ze wel eens aanvragen gehad voor een handtekening. ‘Dan zeg ik maar dat ze bij de verkeerde zijn en dat ik niet de actrice ben. ‘
Haar volgende boek komt in 2011 uit in Engeland. Het speelt zich af in Exmoor maar het is geen vervolg op Blacklands.

Medio september 2010 is Rusteloos land verschenen. Het is een aanrader. Misdaadromans. nl gaf het boek 5 sterren.