WeblogMail Gastenboek

 

Column

Door: Jacob Vis

 


Online

Jacob Vis, 18 november 2008

Naast boeken heb ik columns geschreven: stukjes van 500 woorden over een actueel onderwerp van kritiek. Dit is een uitzondering, want het gaat nu om een ode aan deze site.

  Vorige week volgde ik een seminar online publishing, georganiseerd door de schrijversbond. De cursusleidster was Senay Özdemir, een jonge Turkse die in 2003 een tijdschrift begon voor Turkse en Marokkaanse vrouwen tussen 18 en 35 die goed Nederlands spreken en lezen. Dat zijn er ca 240.000, een respectabele bevolkingsgroep. Als je tien procent van die groep  bereikt heb je een levensvatbaar tijdschrift. Twee jaar geleden schafte Senay de papieren versie af en begon het avontuur met het digitale tijdschrift.

  De deelnemers van de cursus waren freelance journalisten. Ik viel uit de toon, want ik schrijf alleen artikelen op verzoek, maar het was voor mij  als schrijver (met website) net zo nuttig als voor de twaalf andere deelnemers. Behalve haar eigen SEN-magazine liet Senay twee voorbeelden zien van geslaagde online tijdschriften: Afrika Server en ANWB-auto. Drie professionele websites die zichzelf kunnen bedruipen met inkomsten uit advertenties.

  De kern van de boodschap was: het is niet moeilijk om zo’n website te maken, mits je over een behoorlijke digitale basiskennis en vooral over kundige webbouwers beschikt die naast de taal van nullen en enen ook mensentaal spreken. Met hulp lukt het wel, maar het vergt ongelofelijk doorzettingsvermogen om die site een eigen, herkenbare plek te geven in de digitale wereld. Ik zal jullie niet vermoeien met de technieken die de inleiders ons allemaal lieten zien – die ik trouwens zelf ook nog eens op een rijtje moet zien te krijgen – maar ik wil wel zeggen dat ik op die dag vaak aan deze website van Ine Jacet heb gedacht. Die doet namelijk in niets onder voor de voorbeelden die ik op die dag heb gezien. Sterker: ik vind hem minstens zo goed. Senay heeft hulp gekregen van allerlei vaklieden die de website bouwden en van anderen die fondsen losmaakten en hielpen om het netwerk op te bouwen dat je nodig hebt om voor jezelf te beginnen in die digitale jungle.

  Als ik goed geïnformeerd ben heeft Ine dat allemaal in haar eentje gedaan. Nu is er aan alle kanten ondersteuning en dat is ook hard nodig om zo’n site overeind én actueel te houden, maar de opzet was van haarzelf. Ze heeft hier vaak lovend over mij en mijn boeken geschreven en ik vind het mooi dat ik nu eens lovend over haar en haar website kan schrijven.. Ik heb die cursus gevolgd om meer met mijn website te doen, maar als ik op deze Ine Jacet-site rondkijk vraag ik me af waarom ik zelf zou gaan doen wat hier al perfect gebeurt.

  Petje af, Ine! Jij had dat seminar ook kunnen geven. Het respect was niet minder geweest. Schrijvers zijn introverte lieden die zich niet snel op het scherm vertonen, maar reken erop dat mijn collega’s hier rondkijken. Net als ik. Ga vooral zo door. Je voorziet in een behoefte.