Colofon Contact Gastenboek Links

 

Column

 

 

 

Godverdomse twijfel

Door : Jeroen Beghin

Godverdomse Humo. Excusez le mot, beste vrienden. Zweer niet ijdel, vloek noch spot, leerden we op de lagere school, maar de omstandigheden nopen tot krasse taal. Godverdomse dagen op een godverdomse bol zit morgen gratis bij Humo, het boekske van de linkse intelligentsia. Wat moeten we daar godverdomme mee aanvangen?

Voor degenen die de laatste maand deze godverdomse bol verlaten hadden voor een tripje naar Mars: we hebben het hier over de nieuwe roman van Dimitri Verhulst, bestsellerauteur in Vlaanderen. Maar liefst 320.000 exemplaren deelt Humo uit. Dat zijn er bijna vier keer zoveel als Verhulst Helaasheden verkocht.

Jawel vrienden, het is een grote stunt die Humo ons hier lapt. Zelfs in tijden waarin je geen krant kan openslaan zonder dat er een boek uit valt, is dit ongezien. Duizenden, tienduizenden, honderdduizenden mensen krijgen in primeur de nieuwe roman van een bestsellerauteur in handen. Gratis en voor niets. Evenzo zullen duizenden, tienduizenden, misschien wel honderdduizenden hem meteen in een doos smijten en binnen de vijf minuten vergeten. Of nog erger: ze knakken de rug en doen alsof ze hem gelezen hebben. Leesbevordering, mijn voeten. Wie echt Verhulst wil lezen, die koopt hem toch. Neen, vrienden, aan een stunt met valse pretenties werk ik niet mee.

Bovendien: wat met onze arme boekhandelaars? Wordt er eindelijk nog eens een geheide Vlaamse bestseller op het schap verwacht, dumpen de boekskes hem zomaar in ieders brievenbus. Vaarwel piekende omzet, dag rooie cijfers. Neen, ik koop hem niet, die Humo. Uit solidariteit.

En dan nog. Wat kunnen we eigenlijk verwachten van die Godverdomse dagen? Geen oer-Vlaamse ambiance. Geen idioterieën als een zuipronde van Frankrijk. Integendeel. Een doodserieuze geschiedenis van de wereld in een goeie 200 pagina’s. Om nog te zwijgen van die godverdomse titel. Heiligschennis is het! Als we ooit onze kennis van de wereldgeschiedenis willen bijschaven, dan lezen we wel de encyclopedie. Binnenkort in zestien delen gratis bij Humo.

Maar, beste vrienden, wie maken we iets wijs? Natúúrlijk trekken we morgen met zijn allen naar de krantenwinkel. Wie laat in hemelsnaam een gratis boek liggen van een schrijver als Dimitri Verhulst? Ik misschien. Of misschien ook niet. Die godverdomse twijfel…

Recensie: De helaasheid der dingen