WeblogMail Gastenboek

 

Column

Door: Ine Jacet

 

 

Ik ken beroemde mensen

Ine Jacet, 14 juli 2011

Ik wil reclame maken voor een interessant boek Roos Vonk – Menselijke gebreken voor gevorderden.
In dit boek wordt onder andere het begrip Basking in reflected glory beschreven : Baden in andermans glorie. Het heeft niks te maken met misdaadromans behalve dat iedereen het doet. In meer of mindere mate.

Hoe doe je dat? Baden in de glorie van de ander?
Dat doe je door bijvoorbeeld te refereren aan ontmoetingen met mensen die status hebben, deze status straalt dan vervolgens op jou af.
Dus:  
‘Hij is een bekende schrijver, ik heb hem al twee keer ontmoet. ‘
'Zij heeft een bestseller geschreven, in dit boek heeft ze een persoonlijk woordje voor mij geschreven.’
'Weet je wie bij mij om de hoek woont, ja… inderdaad, hij is die beroemde acteur. Een aardige man, hij groet me altijd en is heel gewoon gebleven. ' 
 
Tegenwoordig worden er met regelmaat zogenaamde ‘Meets & Greets’ georganiseerd. Gewone Nederlanders kunnen dan een ontmoeting winnen met Bekende Nederlanders, Bekende Schrijvers of andere Beroemde Personen. Deze ‘ontmoetingen’ doen natuurlijk ook een appel op het baden in de glorie van een ander. Achteraf kun je dan tegen vrienden en bekenden zeggen dat je een echte ster in levende lijve hebt ontmoet en gegroet.  
‘Ik was een keer bij een Meet & Greet met Karin Slaughter. Sympathieke vrouw. Heb nog gesproken met …., je kent hem wel, winnaar van de Gouden Strop. Aardige man. (Kijk mij eens mensen kennen)
  
Maar ook:
‘Ik ken de vertaler van Harlan Coben, hij zit bij mij op het forum.'
Of:
‘Dat boek heeft een prijs gekregen. Ik heb nog de boekpresentatie bijgewoond. ’

Het is wel aan te raden dit alleen te doen als gebeurtenissen of personen een positieve status hebben. Bij een negatieve status hoort vaak geen trots maar juist afstand nemen van. Bij een boek dat afgebrand is: 'Ik was bij die boekpresentatie maar dacht toen al dat het niks zou worden met dat boek.’ 

Baden in andermans glorie zie je overal. Ook Beroemde Personen baden in de glorie van nog Beroemdere Personen.
Zo kan een Nederlandse schrijver memoreren aan het feit  dat hij kennis heeft gemaakt met een internationale top-auteur.
Kennelijk heeft iedereen het nodig om soms een beetje mee te profiteren van de glorie van anderen.
‘Ik was bij het legendarisch concert van Prince’. Ik was nog bij het eerste concert van de Stones.’

Wat levert deze zogenaamde  ‘basking’ eigenlijk op?
Het is een soort imponeer- techniek. Je kunt je prestige een beetje opkrikken via succesvolle anderen.
Je moet het natuurlijk wel doseren want iemand die voortdurend loopt te pochen met prestaties van anderen roept irritatie op.
Dat doet me denken aan een moeder van een hoogbegaafde zoon. ‘Onze zoon is nog geen 20 maanden en hij kan nu al puzzelen. Ik maak me er ook wel een beetje zorgen over. Het leven is niet gemakkelijk voor hoogbegaafden.'
Onderzocht is dat dit type opmerkingen (volgens Roos Vonk : burnishing) iemand in de ogen van anderen niet sympathiek maar eerder onsympathiek maken. Het aloude spreekwoord ‘Elk meent zijn uil een valk te zijn', duidt al op gezonde scepsis tegenover deze vorm van pronken.

Je kunt er natuurlijk ook een spelletje van maken. Zo hebben we ooit met vriendinnen geturfd wie de meeste bekende mensen had ontmoet. De winnares hebben we toegevoegd aan ons netwerk van beroemdheden
Tot slot. In het najaar komt de nieuwe Mankell uit. Ooit mocht ik naar een diner waar hij ook aanwezig was. Hij zat drie stoelen van mij af en heeft ook nog een boek gesigneerd….

(Bron: Roos Vonk - Menselijke gebreken voor gevorderden)