Banner nienke
Terug naar start
Willem Asman - Koninginnedag (2010) ***
Vlot geschreven

Koninginnedag 2009. In het paleis van cultuur en wetenschappen in Warschau wordt een congres gehouden. Op dit congres bereidt de EVP zich voor op de Europese verkiezingen.  Minister-president Balkenende is hierbij aanwezig.
Om 10 voor 12 komen er sms’jes binnen met het bericht dat er een aanslag is gepleegd op de koningin.
Een vrouwelijke communicatie-expert, die deel uitmaakt van Balkenendes gevolg en moet proberen zijn imago te verbeteren (hem “echter” te maken) , is bang dat haar broer de dader is.
De lezer wordt in dit verhaal rechtstreeks door deze vrouw toegesproken. Ze vertelt hoe ze aan de baan is gekomen en maakt ons deelgenoot van hoe haar broer veranderde van een geslaagde bedrijfskundige in een man die op alles en iedereen boos is.
Zijn zus vindt, doordat ze de minister-president beter leert kennen, dat hij en haar broer op elkaar lijken. Allebei voelen ze zich geïsoleerd, machteloos, slachtoffer en verkeerd begrepen.
Ook voelt zij zich verwant met Balkenende omdat zijn ambivalentie ten opzichte van Wilders overeenkomsten vertoont met de hare ten opzichte van haar broer.

Het boek is vlot geschreven, met mooie analyses van de broer en zijn zus en prachtige dialogen tussen Balkenende en de vertelster. De zus zet je door haar opmerkingen regelmatig aan het denken.
De schrijver heeft de feiten op een rijtje gezet en er hier en daar wat fictie aan toegevoegd. Daardoor maakt het verhaal een geloofwaardige indruk. Dit is ook wel een beetje makkelijk en soms weinig vernieuwend (er zit veel in wat je als lezer al weet).
Slordig is de taalfout die Balkenende maakt (aflassen in plaats van afgelasten).
Sommige beelden blijven je bij. Zo zegt de vertelster dat Balkenende de charme van een glasplaat heeft. Ik kan nu nooit meer naar Balkenende kijken zonder hieraan te denken.
De typering van de broer als een tikkende tijdbom is erg goed gekozen.

Willem Asman studeerde korte tijd Nederlands en maakte zijn studie rechten af. Hij werkte vijftien jaar bij een groot softwarebedrijf. Hij is oprichter en eigenaar van een adviesbureau voor verandermananagement en communicatie. Sinds 2008 is hij voorzitter van het Genootschap voor Nederlandstalige Misdaadauteurs.
Hij  schreef De Cassandra Paradox (genomineerd voor de gouden strop), Brittanica, en Wondermans Eindspel (genomineerd voor de Diamanten Kogel).