Banner nienke
Terug naar start
Viveca Sten -Hogere kringen (2012) ***

Tijdens de start van de jaarlijkse zeilwedstrijd rond het eiland Gotland wordt Oscar Juliander doodgeschoten. Hij is een succesvol zeiler en eigenaar van een enorm jacht. In zijn dagelijkse leven is hij een gerenommeerd advocaat en vicepresident van de Koninklijke Zweedse Zeilbond.
Inspecteur Thomas Andreasson, Margit Grankvist en de rest van het politieteam geweldsdelicten beginnen direct een onderzoek naar Julianders levenswandel.
Ze krijgen hierbij hulp van Nora Linde, juriste en jeugdvriendin van Thomas.
Naar verluidt was Oscar Juliander zijn vrouw regelmatig ontrouw, gebruikte hij drugs en was hij de laatste tijd betrokken bij een louche zaakje. Ook ontving hij dreigbrieven.
Als er nog een lid van de zeilbond wordt vermoord, slaat de paniek onder de leden toe.

Net als het vorige boek van Viveca Sten wordt het verhaal pas aan het eind echt spannend en ontleent het zijn kracht aan de verrassende ontknoping en aan de mooie dialogen en de prachtige beschrijvingen van de hogere kringen. De uitweidingen zoals over het al dan niet verkopen van de door Nora geërfde villa hadden wat minder en compacter gemogen.
Ook wordt er wel erg diep ingegaan op relatieperikelen, deze zijn lang niet altijd relevant voor de verhaallijn.

Viveca Sten is juriste, werkt bij de Zweedse en Deense post en woont met haar man en drie kinderen in Stockholm. Haar familie brengt al jaren de zomers door op Sandhamn. Haar andere misdaadromans spelen zich daar dan ook af.
Stille wateren (in 2011 verschenen in Nederland) is haar misdaadromandebuut.
Eerder schreef Viveca Sten non fictie boeken.