Banner nienke
Terug naar start
Tom Egeland - Hoeders van het verbond (2009) ****
Het vervolg op Het einde van de cirkel

Het boek begint in Egypte in het jaar 1360 voor Christus. Iemand moet een gifbeker leegdrinken.
Vervolgens belanden we in Noorwegen in 1070. Een Viking die de goden trouw is gebleven en zowel koning Olav als de Egyptenaar Asim diende, vertelt de geschiedenis van de rooftocht naar Egypte. In 1013 hebben de Vikingen een Egyptische graftombe leeggeroofd. Zonder dat zij zich daarvan bewust zijn, krijgen ze daarmee een groot geheim uit het Oude Testament in hun bezit.
Daarna lezen we over het Vaticaan (het is 1128) dat een origineel geschrift dat zich in Noorwegen bevindt, wil hebben. In 1503 is het het Vaticaan nog steeds niet gelukt om het geschrift in handen te krijgen.
In 1241 wordt in IJsland Snorri Sturluson in opdracht van de koning vermoord vanwege een perkamentrol die in Snorri’s bezit zou zijn.
Tenslotte sterft in datzelfde IJsland in 2007 Sira Magnus, een IJslandse priester onder verdachte omstandigheden. Hij was in bezit van een oud manuscript dat hij aan archeoloog Bjørn Belto heeft laten zien. De tekst is gecodeerd, maar met behulp van een vriend kan Bjørn de tekst decoderen. Uiteindelijk vindt hij in een grot de zo genoemde Thingvellir-rollen.
Uiteraard zijn er meer mensen geïnteresseerd in deze rollen. Bjørn gaat met gevaar voor eigen leven op onderzoek uit om uit te vinden wat deze geschriften zo populair maakt.
Zijn zoektocht, die je als lezer intens meebeleeft, brengt hem in diverse landen en op vele plaatsen en telkens zijn er nieuwe geheimzinnige aanwijzingen en lastige coderingen. Uiteindelijk komt hij achter de inhoud van de Thingvellir-rollen. De onthulling van de waarheid zou grote gevolgen kunnen hebben voor het christelijk geloof en Bjørn zelf speelt een zeer belangrijke rol in de erg spannende afloop.

Het boek boeit enorm, is mooi en vlot geschreven, zit knap in elkaar en is ook een aanrader voor lezers die niet zo van dit type of van dikke boeken houden. Het verveelt geen moment.
Het bevat interessante speculaties rondom Mozes.
Egeland moet zich erg hebben verdiept in geschiedenis en theologie. Hij beschikt over veel kennis, weet details en combineert feiten met fictie. De kaartjes werken verhelderend.
Egeland wordt vaak vergeleken met Dan Brown. Zijn boeken hebben echter meer aandacht voor psychologische aspecten. De historische passages zijn niet belerend, maar zijn goed ingepast in de structuur van het boek.
Mijns inziens wordt Egeland onder- en Brown overgewaardeerd, maar dat is uiteraard persoonlijk.

Tom Egeland studeerde in de Verenigde Staten. Hij werkte gedurende tien jaar als verslaggever en redacteur voor het Oslose dagblad Aftenposten en was chef van de nieuwsredactie van het Noorse TV2. Tegenwoordig wijdt hij zich fulltime aan het schrijven.
Hij schrijft zowel misdaadromans die gebaseerd zijn op iets uit een ver verleden als misdaadromans die hier niets mee te maken hebben.

Meer recensies van de boeken van Tom Egeland