Banner nienke
Terug naar start
Tom Egeland - De bespieder (2007) ****
Elke vrouw kan het volgende slachtoffer zijn, ook een tv-journaliste

In juli 1976 vermoordt iemand een vrouw in bad en filmt haar terwijl ze ronddrijft.
De vriend van deze vrouw wordt in voorlopige hechtenis genomen. Hij ontkent en de aanklacht wordt ingetrokken.
In mei 1981 vindt een schoolklas een dood meisje drijvend in het water. Er staat nummer 2 op. Het onderzoek wordt al snel gesloten.
In oktober 1986 wordt een prostituee vermoord. Haar lichaam wordt nooit gevonden.
In juli 1996 ontvangt tv-journaliste Kiristin Bye enveloppen met videobeelden van een vrouw in gevangenschap. Kristin schakelt de politie in. Een derde brief bevat een band waarop de vrouw al orgel spelend wordt doodgeschoten. De politie wordt ingeschakeld en de beelden worden uitgezonden. Al snel volgt er weer een band met een ander meisje. Deze keer worden de beelden niet vertoond. Het meisje belt Kristin - de journaliste - en wordt vervolgens vermoord. Van één volgende ontvoerde persoon worden de beelden wel vertoond, toch wordt ze vermoord.
Na 7 slachtoffers (waarvan alleen de lezer weet dat het om dezelfde moordenaar gaat) krijgt Kristin een ansichtkaart met brief en een band waar ze zelf op staat.

Ondertussen houdt de moordenaar weer een meisje gevangen in zijn kelder. Kristin krijgt poltiebewaking. De moordenaar belt haar zelfs. Als het meisje in bad wordt vermoord legt zowel de politie als de pers het verband met de moord uit 1976.  De verdachte van toen wordt verhoord, maar hij heeft een alibi. Enige tijd later wordt hij toch gearresteerd omdat er bewijsmateriaal is gevonden. Deze arrestatie wordt rechtstreeks uitgezonden op televisie. Kristins beveiliging wordt stopgezet. Ze neemt verlof om op een afgelegen plek een boek te schrijven over haar belevenissen. Een oud- collega van haar twijfelt of de juiste dader is gepakt. Zijn deze twijfels terecht? De onthulling volgt in een paar zeer spannende laatste hoofdstukken.

Het boek is zeer beeldend en flitsend geschreven, hetgeen geen wonder is omdat Tom Egeland zelf jaren bij de televisie werkte. Je kunt duidelijk zien dat hij deze wereld van binnenuit kent.
Het dilemma wat een televisiestation wel of niet uitzendt, is één van de belangrijkste thema’s van De bespieder. Het is een thema waar Egeland zelf vaak mee worstelde.
Het boek pakt je meteen vanaf de eerste bladzijde. Doordat sommige passages vanuit het perspectief van de moordenaar zijn geschreven, is het soms erg beklemmend. Het feit dat de hoofdpersoon één van de beoogde slachtoffers van de moordenaar is, geeft een extra spannende dimensie aan het verhaal.
Het is een boek dat je zo snel mogelijk wilt uitlezen om te weten hoe het afloopt. Daarnaast is het niet alleen maar een spannend verhaal, het zet ook nog eens aan tot nadenken over de rol van de media en de impact die beelden kunnen hebben. Beeldend, flitsend en spannend!

Tom Egeland - Heksenbord (2008) *****
Boeit van begin tot eind

Ongeveer 25 jaar geleden werd in het afgelegen plaatsje Juvdal een echtpaar vermoord.
Hun tienjarige dochter raakte ernstig gewond en ligt nog steeds in coma. De dader is nooit gevonden.
Dit is voor tv-journaliste Kirsten Bye aanleiding om samen met de gepensioneerde verslaggever Gunnar Borg een documentaire te maken over deze onopgeloste moord.
Ze hopen de dader(s) te vinden. Kirsten heeft hiervoor ook de hulp ingeschakeld van een vrouw die over telepathische gaven beschikt. Als ze aan het werk zijn, wordt er opnieuw een moord gepleegd.
Zowel voor de moorden die lang geleden werden gepleegd als voor deze moord zijn veel personen als mogelijke dader aan te wijzen. Ook zijn er diverse motieven en heeft elke verdachte zijn geheimen. Er rijzen vele vragen: Hoe zit het met het heksenbord waar sommige inwoners ooit mee speelden? Waarom vertrok de vrouw van het echtpaar als jong meisje heel plotseling naar Oslo?
Welke rol speelt de oude dorpsdokter? Een gevonden dagboek biedt uitkomst, evenals het contact dat het medium heeft met de in coma liggende dochter.
Stukje bij beetje vallen alle puzzelstukjes in elkaar.

Het boek pakt meteen en je leest het in één adem uit. Als lezer krijg je diverse terugblikken. Zo zie je door de ogen van een politieman wat zich rondom de moorden afspeelde. Ook ga je nog verder terug in de tijd doordat je passages uit het dagboek van de vermoorde vrouw te zien krijgt, onder andere uit de tijd van toen ze heel jong was.
Voor mij was de uiteindelijke dader van de bijna verjaarde moord een verrassing.
De diverse tekstsoorten die worden gebruikt (krantenberichten, verslag van proces verbaal) maken het boek nog aantrekkelijker. De lijst van personages achterin het boek is erg handig.
Het enige minpuntje vond ik de helderziende. Zij krijgt wel erg veel aandacht in het boek en door haar worden sommige passages (te) pathetisch. Gelukkig doet dit niets af aan het spannende verhaal.

Tom Egeland studeerde in de Verenigde Staten. Hij werkte gedurende tien jaar als verslaggever en redacteur voor het Oslose dagblad Aftenposten en was chef van de nieuwsredactie van het Noorse TV2. Tegenwoordig wijdt hij zich fulltime aan het schrijven.
Ook in zijn vorige thrillers, Wolvennacht en de Bespieder, speelde Kirsten Bye een belangrijke rol.

De bespieder