Banner nienke
Terug naar start
Schrale Troost – Quentin Bates (2012)***
Wie chanteert nu eigenlijk wie?

Politie-inspecteur Gunnhildur Gísladóttir (Gunna) is tot hoofd Ernstige Delicten in Reykjavik gepromoveerd.
Daar krijgt ze al snel te maken met moord op een - wat in de vergetelheid geraakte - Bekende IJslander, mishandelingen en een bankoverval. Ze verdenkt een ontsnapte gevangene, Lange Ommi, van het een en ander.
Als snel blijkt dat de vermoorde BIJ’er een exclusieve hoer was die met een aantal prominente IJslanders het bed deelde.
Gunna bijt zich vast in de handel en wandel van deze mannen en stuit op allerlei smerige zaakjes in het heden en uit het verleden en mensen die niet deugen.

Het boek gaat over moord, corruptie en financiële teloorgang met als rode draad chantage.
Gunna roept op een gegeven moment uit: “Wie chanteert wie?” en dat is ook een vraag die je als lezer soms hebt. Door de grote hoeveelheid personages met hun ingewikkelde IJslandse namen is het verhaal soms moeilijk te volgen. Het is gelukkig wel dermate boeiend en spannend en de ontknoping is zo onverwacht, dat je niet afhaakt.

Quentin Bates is een Engelse schrijver en journalist.
Dit is het tweede deel in de serie rondom politie-inspecteur Gunnhildur Gísladóttir (Gunna). Net als het eerste deel, Bevroren Tegoeden, speelt het verhaal zich af tijdens de financiële crisis die IJsland nog niet zo lang geleden trof. Er zullen nog meer delen volgen.