Banner nienke
Terug naar start
Michael Berg - Nacht in Parijs (2012) ****
actueel en super spannend


Chantal Zwart is freelance journalist. Ze woont in Parijs. Op een nacht krijgt ze een telefoontje van een oud-studiegenoot, Naomi. Naomi was voor een reportage in de Franse hoofdstad en is op een gegeven moment met een man in bed beland. Deze is vervolgens overleden en Naomi heeft in paniek het pand verlaten.
Chantal komt erachter dat de man in kwestie een bekende Franse politicus was die plannen had om mee te gaan doen aan de volgende presidentsverkiezingen. Chantal komt in gewetensnood omdat Naomi haar heeft gevraagd te zwijgen.
Ze gaat vervolgens op onderzoek uit en komt erachter dat het lijk is verdwenen. Een tijd later wordt het verminkt aangetroffen.
Er vallen steeds meer doden en Chantal raakt steeds meer bij de zoektocht naar de dader betrokken. Er worden verdachten aangehouden, maar zijn zij de dader? En wie trekt in het politieke spel aan welke touwtjes?

Het boek is vanaf de eerste bladzijde heel erg spannend. Het is pakkend en filmisch geschreven met telkens weer onverwachte situaties.
Het einde op de place de Caroussel is spectaculair en de dader komt uit een onverwachte hoek.

Hoewel het thema niet zo origineel is (politiek en misdaad vermengd met journalistiek) weet Michael Berg er toch iets heel unieks en actueels van te maken. De arrogante op macht beluste politicus heeft trekjes van Wilders en Strauss Kahn en corruptie en doofpotten spelen een grote rol.

Michael Berg is het pseudoniem van Michel van Bergen Henegouwen. Hij werd geboren in Heerlen, studeerde in Amsterdam Nederlands, was repetitor/leerling aan de Kleinkunstacademie en trad een paar jaar op als zanger/muzikant. In 1982 kwam hij bij de omroep terecht. Voor de RVU maakte hij twee jaar televisieprogramma’s om daarna over te stappen naar de radio. In 2004 stopte hij met werken en verhuisde naar Frankrijk.
Behalve schrijver is Michael Berg componist en freelance journalist. Van zijn hand verschenen de misdaadromans ‘Twee zomers’ (2008), ‘Blind vertrouwen’ (2009), ‘Een echte vrouw’ (2010) en Hôtel du Lac (2011).
We zullen ongetwijfeld nog meer van Chantal en van Michael Berg horen.