Banner nienke
Terug naar start
Martin Mosebach – Het onvermijdelijke toeval (2012) ***
Roman over waar toevallige ontmoetingen toe kunnen leiden

Iemand (we krijgen zijn naam niet te weten) belandt in zijn nieuwe woonplaats Frankfurt in een nieuwe vriendenkring. In deze groep gebeurt van alles op relationeel terrein, niet alleen in Duitsland maar ook in Egypte en op Sicilië. Het draait om een ouder rijk echtpaar met hun zoon en diens vrouw en een ander echtpaar met nu twee kinderen. Verder zijn er nog een vage Egyptenaar en een alleenstaande vriendin.

Als lezer duurt het lang voor je doorhebt om wie het nu eigenlijk draait in dit boek. Iemand blikt terug en zijn geliefde stelt naar aanleiding hiervan vragen.
Het verhaal is nogal fragmentarisch en kent sterke en zwakke passages. De rode draad is de rol die het toeval in ieders leven speelt en hoe dit toeval je kan helpen om je leven te veranderen.

De ik-figuur uit het boek is een scherpe observator. Zijn typeringen zijn raak. En de mannen in het boek komen wat sulliger over dan de vrouwen. De vrouwen zijn veel doortrapter en over het algemeen minder trouw. Zo zet één van hen haar man de deur uit op het moment dat ze erachter komt dat hij haar (1 keer) ontrouw is geweest (of beter gezegd wilde zijn), terwijl ze zelf lange tijd drie keer per week een minnaar had.

Martin Mosebach studeerde rechten en is sinds 1980 schrijver en dichter. Zijn brede oeuvre werd bekroond met diverse prijzen. Het onvermijdelijke toeval is zijn eerste roman die in het Nederlands is vertaald. In Duitsland was het een bestseller en won het een prijs.