Banner nienke
Terug naar start
Mari Jungstedt - Bittere vrucht (2010) ****
De impact van een egocentrische moeder

In Visby, de hoofdstad van het Zweedse eiland Gotland, wordt een nieuw congrescentrum geopend. De organisator van het feest dat hierbij hoort, is Viktor Algård. Viktor is getrouwd, maar zijn vrouw is niet op het feest aanwezig. Zijn minnares, de kunstenares Veronika Hammar, wel.
Veronika krijgt van een barman een drankje van een niet zichtbare bewonderaar aangeboden. Omdat ze nog even naar de wc moet, neemt Viktor het drankje vast mee naar de plek waar ze elkaar zullen ontmoeten. Hij neemt een slok en valt dood neer. In het drankje blijkt cyanide te hebben gezeten.
Commissaris Anders Knutas, ook aanwezig op het feest, en inspecteur Karin Jacobsson gaan op onderzoek uit.  Zij weten nog niet dat het drankje voor Veronika bestemd was en gaan dus op jacht naar iemand die het op Viktor voorzien had. Moet de gifmenger gezocht worden in de kringen die tegen de bouw van het congrescentrum waren of heeft Viktors dood te maken met zijn discotheek waar onlangs een jongen zwaar is mishandeld? Of is het misschien een wraakactie van een ex-concurrent?
De zoektocht wordt afgewisseld met jeugdherinneringen van Simon, één van de kinderen van Veronika. We leren haar kennen als een grillig, veeleisend, lastig en heerszuchtig typje.
Op een gegeven moment is ze verdwenen. Dan komen haar andere drie volwassen kinderen in beeld. Het blijkt dat ze allemaal een zeer moeizame relatie met hun moeder hebben. Soms is het contact zelfs verbroken, of zijn ze als gevolg van hun opvoeding erg depressief.
Moet de dader dan toch in de familiekring worden gezocht? En loopt Veronika geen gevaar?

Het boek pakt je meteen, is superspannend en erg goed geschreven. Mooi en herkenbaar zijn de passages waarin de moeizame relatie van Knutas met zijn puberkinderen wordt beschreven. De raakvlakken tussen het leven van de kinderen van Veronika en dat van Karin zijn knap weergegeven.
Actueel is de discussie over ethiek naar aanleiding van krantenberichten en het thema drankmisbruik onder jongeren en de mishandelingen die daar vaak het gevolg van zijn.
Een beetje onwaarschijnlijk vind ik wel dat Veronika niet meteen aan de politie vertelt dat het bewuste drankje voor haar bestemd was. Maar dit zal wel met haar grillige karakter te maken hebben.
Het is eigenlijk een heel triest boek met een tragische afloop. De liefde en de band die de drie broers en hun zus hebben zit heel diep. Ze gaan voor elkaar door het vuur. Maar in dit geval is het te laat. Of zoals Knutas het zo mooi verwoordt:’’ Een mens kan nooit een ander redden. Iedereen moet zichzelf redden”.

Mari Jungstedt behoort tot de top 10 van Scandinavische misdaadauteurs. Ze heeft ruim tien jaar als journalist en nieuwslezeres voor de Zweedse radio en televisie gewerkt.  Vanaf 2003 is er elk jaar een nieuw boek van haar verschenen. Al haar boeken zijn verfilmd voor de ZDF. Knutas en Jacobson keren steeds terug als hoofspersonen.
Ze is één van de presentatoren van de zeer goed bekeken Zweedse talkshow Förkväll. In de zomer is ze vaak te vinden op Gotland, het eiland waar al haar misdaadromans zich afspelen.