Banner nienke
Terug naar start
Liza Marklund - Het testament van Nobel (2007) ****
Knap, maar met het thema moet je iets hebben

Het testament van Nobel is het zesde boek waarin journaliste Annika Bengtzon de hoofdrol speelt.
Dit keer is zij aanwezig als journaliste op het Nobelprijsgala waar de omstreden winnaar van de Nobelprijs voor Geneeskunde wordt neergeschoten op de dansvloer. Hij overleeft het, maar zijn danspartner - de voorzitter van het Nobelprijscomité - overlijdt.
Bengtzon dringt - ondanks haar spreek- en schrijfverbod - diep door in de achtergrond van de moordzaak en in de geest van de moordenaar. Al snel staat de vraag centraal op wie de moordenaar het had gemunt en wat zijn of haar motieven zijn.

Het boek geeft veel informatie over het (tragische) leven van Alfred Nobel. Je kunt merken dat Marklund zich verdiept heeft in zijn biografie.
Uiteraard ontbreken in dit boek ook de passages over het gezinsleven van Annika niet.
De diverse perspectieven van waaruit het boek geschreven is - inclusief dat van de koelbloedige moordenaar - verhogen de spanning. Ook de afwisselende settings van poltiebureau en thuis maken het verhaal completer. Het verhaal is boeiend geschreven.

Je moet wel iets hebben met de thematiek (biotechnologie, stamcelonderzoek, manipulatie van onderzoeksgegevens, machtsmisbruik en financiële verstrengelingen) om het verhaal van begin tot eind boeiend en niet te ingewikkeld te vinden. Ook bevat het boek misschien iets te veel irrelevante passages over het leven van Nobel.
Ontluisterend zijn de blunders die door de overheid worden gemaakt en de perikelen op een krantenredactie. Uit dit laatste kun je opmaken dat Marklund deze wereld als oud chef nieuwsdienst en hoofdredacteur van binnenuit kent. Ook de passages over Annika’s huwelijk en haar thuis- en werksituatie zijn subliem en zeer invoelbaar beschreven.
Het boek is actueel, met verwijzingen naar het toenemende terrorisme en alle commotie daaromheen.
Erg spannend, maar voor mij soms met iets teveel en niet altijd relevante wetenschappelijke uitwijdingen en intriges.
Liza Marklund - Levenslang (2008) ****
Weer een hoofdrol voor Annika Bengtzon in de zoektocht naar de moordenaar

Een surveillanceauto krijgt een melding van een schietpartij op een adres dat inspecteur Nina, die in de auto zit, kent. In het huis woont een populaire hoofdinspecteur van de politie, David, met zijn vrouw Julia, die ook bij de politie werkt(e) en hun zoontje Alexander. Julia is een vriendin van Nina.
Als ze naar binnen gaan, treffen ze David vermoord aan. Zijn vrouw leeft nog. Het zoontje is verdwenen. Volgens Julia is hij door een vrouw meegenomen. Daar zijn echter geen sporen van te vinden, dus Julia wordt verdacht van de moord, die met haar dienstpistool is gepleegd, en de verdwijning.
Het huis van verslaggeefster Annika Bengtzon is afgebrand. Zij wordt verdacht van die brandstichting. Ze is niet welkom bij een vriendin en neemt haar intrek in een hotel, samen met haar twee kinderen. Later gaat ze tijdelijk bij een collega wonen. Annika kent Nina.
Annika’s ex man Thomas woont bij zijn minnares. Annika koestert wraakgevoelens.
Nina bezoekt Julia in de gevangenis. Julia maakt een verwarde indruk.
Annika duikt in Davids verleden en doet verrassende ontdekkingen. Dat ze tijdens haar onderzoek wordt mishandeld, weerhoudt haar er niet van om verder te speuren en voor een doorbraak te zorgen in het politieonderzoek.

Het boek pakt meteen en is vlot en met humor geschreven en ook weer erg spannend.
Mooi beschreven zijn de overeenkomsten tussen Julia en Annika; beiden worden verdacht van iets wat ze niet hebben gedaan.
Op een gegeven moment gaat alle misère waar Annika in zit en al haar gedachten hierover en de aandacht die eraan wordt besteed wel een beetje irriteren, maar dat is dan ook het enige minpuntje van dit boek.
Vier sterren voor Liza Marklund en haar personages.
Liza Marklund - Een plek onder de zon (2009) ****
Annika worstelt met haar echtscheiding

Een plek onder de zon is Liza Marklunds zevende misdaadroman met journaliste Annika Bengtzon in de hoofdrol. Het is een vervolg op haar vorige boek (Levenslang). Wat is er tijdens zijn leven met David Lindholm (de vermoorde politiechef uit Levenslang) gebeurd?
In de proloog zijn we getuige van een gasinbraak. De dieven blazen  -in dit geval  via de airco, maar het kan ook via de ramen-, een of ander knock-outgas naar binnen. Terwijl de bewoners slapen, doorzoeken ze het hele huis en nemen van alles mee. Het is de meest voorkomende vorm van inbraak aan de Costa del Sol. Normaal gesproken overleven de bewoners zo’n inbraak, maar dit keer overlijden de vijf, van oorsprong Zweedse,  bewoners. Eén dochter was niet thuis. Ze is spoorloos verdwenen.
Annika Bengtzon wordt gevraagd om redactiechef te worden. Dit wil ze niet. Ze krijgt een nieuwe nieuwschef, Patrik. Met hem kan ze het niet goed vinden. Het gaat niet zo goed met haar. Ze lijdt onder het feit dat ze als gevolg van haar scheiding de kinderen maar om de week ziet en ze heeft moeite met het gegeven dat haar ex een nieuwe vriendin heeft waar hij mee samenwoont.

Ze gaat op onderzoek uit aan de Costa del Sol. De mannen die de gasinbraak pleegden, worden dood gevonden. Annika krijgt een kortstondige relatie met een politieman. Hij vertelt haar over de grootschalige drugshandel in Spanje. Ze bezoekt een drugskoerier in de gevangenis. Even later wordt ook deze jongen dood gevonden.
Wie heeft belang bij de dood van deze jongen en bij die van de inbrekers en de vijf Zweedse mensen? En wat is precies het verband met David Lindholm? Op deze vragen probeert Annika antwoord te vinden. Ook hoopt ze het verdwenen meisje te vinden.
Het spoor leidt naar Marokko. Als ook nog de vermeende moordenaar van David Lindholm wordt vrijgelaten, neemt de spanning toe. Uiteindelijk vallen de meeste puzzelstukjes op hun plaats.

Er lopen verschillende verhalen door elkaar. De prinses van het kasteel in de wolken vertelt haar ervaringen in de Tweede Wereldoorlog. Uiteindelijk komen alle verhaallijnen wel weer bij elkaar, maar als lezer moet je goed je hoofd erbij houden. Omdat het boek deels terug verwijst naar en voortborduurt op de vorige roman is het, om alles te kunnen begrijpen, eigenlijk wel een voorwaarde dat je het vorige boek gelezen hebt. Ook duurt het door het fragmentarische begin even voordat je in het verhaal zit.
Mooi zijn de beschrijvingen van Annika’s worsteling met haar echtscheiding. Ze kan haar ex Thomas niet echt loslaten en hij haar ook niet.
Ze vraagt zich regelmatig af wat de impact van hun scheiding op de kinderen is (“Op sommige momenten was alles wat ze zei een leugen. Ze loog om haar eigen levenshouding te rechtvaardigen, liet de kinderen de prijs betalen voor haar eigen falen, ze sleepte ze van de ene woning naar de andere. In plaats van op twee plaatsen een huis te hebben, hadden ze nergens een, in plaats van twee hele ouders te hebben, hadden ze twee verminkte helften”).

Naast misdaadromans met Annika Bengtzon in de hoofdrol schreef Liza Marklund documentaireachtige romans met als thema huiselijk geweld en mishandeling van vrouwen. Ze heeft een eigen uitgeverij en is actief als ambassadeurvoor Unicef. Eerder werkte ze als journalist voor o.a. de Zweedse tabloid Expressen. Ze woont een deel van het jaar in Spanje. Haar plan is om nog drie boeken te schrijven met Annika in de hoofdrol.

Het testament van Nobel