Banner nienke
Terug naar start
Jose Rodrigues Dos Santos - De Godsformule (2008) ****
Actueel maar ingewikkeld

Het boek begint met een gesprek tussen Albert Einstein en Ben Gurion.
Jaren later wordt Tomás Noronha, Portugees historicus en cryptonanalist, op de trappen van het Museum voor Oudheden in Caïro aangesproken door een hem onbekende vrouw uit Iran, Ariana. Ze biedt een raadselachtig manuscript aan en vraagt hem dit te vertalen.
Deze onverwachte (maar van haar kant weldegelijk geplande) ontmoeting markeert het begin van een reeks spannende gebeurtenissen waarbij Tomás tegen zijn zin betrokken raakt bij het Iraanse nucleaire ontwikkelingsprogramma. Ook de CIA doet een beroep op hem.
Hij reist naar Teheran en Tibet en gaat onder andere op zoek naar een spoorloos verdwenen natuurkundige die zich met Einstein bezighield.
Hij wordt tweemaal gevangen genomen, maar weet met hulp te ontsnappen.
Bij toeval komt hij een geheime ontdekking van Albert Einstein op het spoor; een vondst die hem naar het grootste van alle mysteries voert: het wetenschappelijke bewijs van het bestaan van God.

Dit boek zet je aan het denken over de plaats van de mens in het heelal. Het bevat hele mooie filosofische overpeinzingen.
Het is zeer actueel omdat de vraag of God de aarde in zes dagen geschapen kan hebben uitgebreid aan bod komt.
Af en toe is het wel erg natuurkundig en daardoor soms langdradig en ingewikkeld, hoewel wel geprobeerd wordt om de diverse theorieën, formules en verschijnselen zo goed mogelijk uit te leggen, waardoor het meestal wel te volgen is.
Toch had het van mij nog wat minder wetenschappelijk en wat minder collegeachtig geschreven mogen worden.

José Rodigues dos Santos is als communicatiewetenschapper werkzaam aan de universiteit van Lissabon.
Hij is anchorman bij de Portugese televisie en verslaggever voor de BBC en CNN en één van de meest bekroonde journalisten in Portugal.