Banner nienke
Terug naar start
John Grisham - De aanklacht (2008) ****

Hoe geld de rechtspraak beïnvloedt

Na een spraakmakende rechtszaak van 71 dagen doet de jury eindelijk uitspraak in de zaak van Jeanette Baker tegen het beursgenoteerde bedrijf Krane Chemical. Krane heeft jarenlang chemisch afval gedumpt in de bossen rondom het plaatsje Bowmore in Mississipi. De dodelijke stoffen kwamen in het drinkwater terecht en tientallen inwoners, waaronder de echtgenoot en het zoontje van Jeanette, overleden als gevolg daarvan aan kanker.

De rechter stelt Jeanette Baker in het gelijk en legt Krane een schadevergoeding van 41 miljoen dollar op. De zaak gaat een nieuwe fase in. De belangen voor Krane zijn te groot om met de vergoeding akkoord te gaan, dus de uitspraak zal in hoger beroep moeten worden verworpen. Om dit te bereiken moet een rechter, waarvan verwacht wordt dat zij de doorslag zal geven in het voordeel van Jeanette, het veld ruimen. Daarom wordt een rechter, genaamd Fisk, gekocht die het op moet gaan nemen tegen deze rechter.
In de race om de zetel in het hooggerechtshof wordt niets of niemand ontzien en worden er diverse stemmen gekocht teneinde de zittende rechter te verslaan.
Thema’s als homoseksualiteit en de doodstraf zijn hot issues. Het hooggerechtshof wordt steeds rechtser en de campagne steeds meedogenlozer.
Als op een gegeven moment het zoontje van Fisk ernstig gewond raakt, gaat Fisk twijfelen over of hij wel goed bezig is. Moet hij die zo tegen letselschadeadvocaten is, nu zelf een claim indienen en kan hij wel in het voordeel van Krane beslissen?

De dilemma’s waar Fisk en ook anderen mee worstelen zijn erg goed beschreven.
Net als zijn grote voorbeeld John Steinbeck heeft Grisham een heldere stijl van schrijven.
Daarnaast is het goed vertaald. Verder is het boek niet te ingewikkeld en als het wat te juridisch wordt, volgt er een toelichting, waardoor het voor de leek goed te volgen is.
Het bevat mooie karaktertekeningen, bijvoorbeeld van de persoon die ook nog even als kandidaat voor het hooggerechtshof wordt gelanceerd

John Grisham debuteerde twintig jaar geleden met De Jury. Daarna verschenen waargebeurde verhalen en romans van zijn hand. De Aanklacht is zijn zestiende legal thriller.
De auteur heeft lang in Mississipi gewoond en daar gewerkt als jurist. Hij was met name geïnteresseerd in het civiel recht. Ook zat hij zeven jaar in het huis van afgevaardigden in deze staat. Net als Fisk heeft hij een passie voor honkbal en heeft hij zich ingezet voor de (baptisten)kerk.

De actuele thema’s als milieuvervuiling door een groot bedrijf, de corruptie rondom de verkiezingen voor een plaats in het gerechtshof, de invloed van aandeelhouders op het beleid van grote ondernemingen en lijnrecht tegenover elkaar staande financiële en maatschappelijke belangen maken het boek erg geschikt voor een verfilming. Al met al zeer de moeite van het lezen waard!
De verbanning (2007) – John Grisham ****
Boeiende roman ook als je niet van football houdt

Rick Dockery is een succesvolle American footballer. Zijn leven wordt gekenmerkt door veel geld, mooie vrouwen en een ongekende luxe. Maar wanneer hij op het hoogtepunt van zijn footballcarrière een paar enorme blunders maakt, groeit hij uit tot het lachertje van Amerika. Zijn loopbaan is voorbij; hij is nergens meer welkom.
Tegen alle verwachtingen in vindt hij een nieuwe club. Hij moet daarvoor alleen wel verhuizen naar Italië. Hij komt terecht bij de Parma Panthers, een club met meest amateurs en een Amerikaanse coach.
Hier hoopt hij rustig zijn tijd uit te zitten tot in Amerika de storm weer is geluwd. Maar al gauw gaat hij zich steeds meer thuis voelen. Hij geniet van het heerlijke eten en drinken, de cultuur, de vriendschap met zijn teamgenoten en de vrouwen.
De eerste wedstrijd wordt gewonnen, maar daarna wordt er verloren. Er verschijnen vernietigende artikelen over Rick in een Amerikaanse krant. Toch krijgt hij op een gegeven moment een contract in Canada aangeboden. Rick besluit hier niet op in te gaan.
Als de club wint van een team dat al lange tijd ongeslagen was, is er hoop op de superbowl.
Alle Parma Panthers hopen dat Rick hun die kan bezorgen.

De beschrijvingen van Ricks cultuurshock zijn erg grappig, bijvoorbeeld zijn eerste ervaringen met een schakelauto, zijn kennismaking met de opera en zijn eerste poging om koffie te bestellen. Ook krijg je een goed beeld van de Italiaanse cultuur, onder andere door alle steden die Rick (vaak in gezelschap van zijn Amerikaanse vriendin die kunstgeschiedenis studeert) bezoekt.

Het hoofdthema is natuurlijk football, maar daarnaast staat wat Rick allemaal doormaakt centraal: van afgeschreven speler in Amerika tot erkend footballer in Italië.

De vertaler handhaaft naar mijn smaak te veel de Engelse (football)termen. Dit roept uiteraard wel mooi de American footballsfeer op, maar gaat op den duur irriteren.
Dit is echter het enige minpuntje van dit boek.

John Grisham is vooral bekend door zijn thrillers. Af en toe kiest hij voor een ander genre.
Zo schreef hij een waargebeurd verhaal dat een aanklacht was tegen de doodstraf.
In De verbanning lopen fictie en werkelijkheid door elkaar heen; Italië heeft een eigen kleine footballcompetitie en de Parma Panthers bestaan echt.

De aanklacht